Presidenten har flyktet – Taliban har festet grepet i Afghanistan

Afghanistans president Ashraf Ghani forlot landet da Taliban nærmet seg palasset hans. USAs president Joe Biden har advart Taliban mot å angripe amerikanske interesser.

Et amerikansk helikopter over USAs ambassade i Kabul søndag. Helikoptre er begynt å gå i skytteltrafikk dit, melder nyhetsbyråer som er i byen.

Rett før klokken 18 norsk tid søndag melder Reuters at Taliban har tatt seg inn i presidentpalasset i Kabul, Afghanistans hovedstad. Landets president, Ashraf Ghani, hadde allerede forlatt landet. Han skal ha dratt til nabolandet Tadsjikistan.

Dette bildet viser at Taliban har inntatt presidentpalasset i Afghanistan.

Også Norge jobber med å få ut sine folk fra Kabul.

– Vi jobber nå på spreng med å få våre utstasjonerte og lokalt ansatte med sine familier ut av Kabul. Ambassaden vår er nå helt nedstengt og ikke lenger bemannet, sa utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) søndag kveld.

Ifølge Reuters meldte et sykehus i byen om at minst 40 personer ble skadet i kamper i utkanten av den afghanske hovedstaden.

Reuters har meldt om skyting også i byen. Sky News' korrespondent melder at han har hørt skyting, og at det ikke er hverken politi eller soldater å se i byen. Det har også vært skyting ved flyplassen i Kabul.

Taliban startet forhandlinger med den afghanske regjeringen søndag formiddag. En talsmann for Taliban sa at gruppen ikke vil gå til angrep. De ventet på en fredelig overtagelse av Kabul.

De ekstreme islamistene sier de selv vil innføre lov og orden i byen for å hindre plyndring.

Frykter for livet

I hovedstaden går innbyggerne en usikker fremtid i møte.

– Vi lever fortsatt. Men vi er omringet. Det er ingen vei ut, sier 21 år gamle «Imad» til Aftenposten.

Han bor i Kabul og jobber med å fremme verdier som går mot Talibans ideologi. Derfor vil han være anonym.

Taliban har tatt over byene rundt hovedstaden i rekordfart. Flere innbyggere i Kabul har derfor tatt ut pengene sine i banken de siste dagene. Lørdag forsøkte Imad og familien å gjøre det samme. Da var banken tom for kontanter.

Køene var lange utenfor bankene i Kabul søndag formiddag.

Lørdag kveld fikk Imad de første meldingene om at Taliban hadde nådd Kabuls dørstokk. Imad og familien har ikke sovet natt til søndag, i frykt for hva som skulle skje.

Situasjonen i byen er svært anspent. Usikkerheten er stor for hva som skjer videre.

BBC: Møtte ikke motstand

BBC-reporter Yalda Hakim melder at Taliban ikke møtte motstand på vei inn i byen.

«Det er ikke en kamp om Kabul», skriver hun på Twitter.

Ifølge AP begynte de amerikanske helikoptrene å lande noen timer etter at Taliban tok kontroll over byen Jalalabad søndag.

Over taket på bygningen er det observert skyer av røyk. Diplomatene har forsøkt å brenne hemmelige dokumenter, ifølge kilder som AP har snakket med.

Amerikanske styrker gjør jeg klare til å bistå i evakueringen av vestlig personell. USA planlegger å sende inn 3000 ekstra soldater til Kabul, i tillegg til dem som er der fra før.

Tok storby uten kamper

Jalalabad ble overført til Taliban uten kamp. Lokalpolitiker Abrarullah Murad sier til AP at opprørerne tok over kontrollen etter forhandlinger med de eldre lederne i området.

– Det er ingen sammenstøt i Jalalabad fordi guvernøren har overgitt seg til Taliban. Å gi Taliban passasje var den eneste måten å redde sivile liv på, sier en tjenestemann til nyhetsbyrået Reuters.

Dermed kuttet de ekstreme islamistene Kabuls forbindelse mot øst. Med det falt også den siste store byen i landet, utenom Kabul, i Talibans hender.

Søndag morgen sto hovedstaden for tur.

En Taliban-kriger i byen Ghazni, én av mange større byer Taliban har inntatt de siste dagene.

Taliban fester grepet om landet

Først tok Taliban også kontroll over hovedstaden i provinsen Maidan Wardak, rett vest for Kabul, ifølge AP.

Søndagens overtagelser kom etter at Mazar-e-Sharif og Maimana lørdag ble erobret etter å ha forsvart seg mot Taliban i flere dager.

Mazar-e-Sharif er Afghanistans fjerde største by. Norske styrker var stasjonert der i mange år. Den lokale regjeringen og mektige lokale krigsherrer var fast innstilt på å forsvare den.

Fly og helikopter er eneste vei ut av Kabul for mange. Det er svært stort press på flyplassen. Mange, også afghanere, vil ut av hovedstaden før det er for sent.

Panikk og usikkerhet i Kabul

Markeder og butikker er stengt på grunn av den urolige situasjonen.

Da innbyggere forsøkte å skaffe mat på morgenen, hadde prisene doblet seg, opplyser en lokal journalist til Aftenposten. De siste månedene har en rekke av dem blitt angrepet og drept. Av sikkerhetshensyn ønsker han derfor å være anonym.

Han bor ved siden av et av politiets sjekkpunkter i byen. Kabuls konstabler forlot det søndag formiddag. Væpnede menn tok plassen deres. Først var journalisten usikker på om det var de væpnede islamistene som sto utenfor huset hans, men innen formiddagen var det klart:

– Taliban har tatt over. De er overalt i byen.

Like etter klokken 16 norsk tid sa Talibans talsperson at de kontrollerer sikkerhetssituasjonen i byen for å hindre plyndring, etter at politi og toppolitikere flyktet.

Men på bakken florerer det også rykter om at Taliban har løslatt fanger fra fengselet Pul-e-Charkhi i Kabul. Det har de gjort i en rekke andre provinser de har erobret. Der har de plyndret alt fra penger, til telefoner og biler, ifølge journalistens kolleger:

– Folk er livredde, sier han.

Lokale innbyggere er bedt om å holde seg inne i hjemmene sine.

– Vi er i huset vårt, men vi aner ikke om vi er trygge. Alt er grusomt nå, sier én av dem til Aftenposten.

Biden: Angrep vil utløse kraftig svar

På flyplassen er det kaos, folk står i lange køer for å prøve å skaffe seg billetter til hvor som helst. Det viktigste er å komme ut av landet.

Der ankom de første av 3000 amerikanske soldater som skal evakuere diplomater, og afghanere som har jobbet for USA. Lørdag ble dette tallet økt til 5000 etter ordre fra president Joe Biden.

Biden advarte samtidig Taliban mot å angripe amerikanske interesser. Det vil utløse et kraftig svar, sa han.

Ifølge kilder CNN har snakket med, kommuniserer amerikanske diplomater med Taliban søndag. De har bedt om at Taliban-styrkene ikke angriper Kabul før de amerikanske styrkene er trukket ut av landet.

Søndag kveld ble USAs fungerende ambassadør fløyet fra ambassaden i Kabul av amerikanske militære. Ambassadøren ba også amerikanske borgere om å søke dekning der de måtte være.

Taliban-krigere i Herat, som de tok kontroll over torsdag 12. august. Tidlig søndag morgen tok de over Jalalabad etter forhandlinger.

Storbritannia, Tyskland, Danmark, Sverige og andre land sender fly og soldater for å hente ut sine diplomater og andre statsborgere, samt lokalt ansatte afghanere.

Forsvarssjef Eirik Kristoffersen sa til NRK lørdag at forsvaret er bedt om å bistå med evakuering av den norske ambassaden i Afghanistan.