Harde kamper i Sør-Sudans hovedstad

Det er voldsomme kamper i Sør-Sudans hovedstad. Vitner melder om stridsvogner i gatene. Det skytes fra helikoptre mot visepresidentens hovedkvarter.

Sør-Sudans president Salva Kiir på en pressekonferanse i hovedstaden Juba fredag. Foto: Reuters / NTB scanpix

Reuters melder fra Juba mandag formiddag at kampene har blusset opp igjen. Det skytes mot FN-hovedkvarteret i Juba, og det fryktes at de to hovedrivalene - Salva Kir og visepresident Riek Machar - ikke har kontroll på sine styrker.

Ifølge Reuters er det uklart hvem som leder kamphandlingene.

Nyhetsbyråer i Juba melder om at både president Salva Kiir og visepresident Riek Machar skal ha oppfordret til ro og orden.

  • Machar har via Twitter kommentert morgenens angrep på hovedkvarteret:

Tidligere mandag ble det kjent at president Salva Kiir ber om en våpenhvile med øyeblikkelig virkning for å få slutt på kampene mellom regjeringslojale styrker og opprørere som støtter visepresidenten.
– Dette er en beskjed om våpenhvile til våre generaler på begge sider, sier Kiirs talsmann Taban Deng.

Presidentens kontor opplyser at 270 personer har blitt drept siden urolighetene brøt ut torsdag. Av dem er 210 på visepresident Riek Machars side og 60 på Kiirs side.

Les også

Ny skyting i Sør-Sudans hovedstad - over 200 kan være drept

Informasjonsminister Michael Makuei sier Sør-Sudan må gå tilbake til fredsavtalen som ble undertegnet i august 2015.

Fordømmer

Søndag ba FN om en umiddelbar stans i kampene etter Sikkerhetsrådets hastemøte. FN krever at Kiir og Machar gjør det de kan for å kontrollere sine respektive styrker.

Sørsudanske politifolk og soldater patruljerte gatene i Juba søndag. FN skal ha stanset patruljeringen fordi det er for risikabelt.

– Medlemmene i sikkerhetsrådet fordømmer på det sterkeste opptrappingen av kampene i Juba, skriver rådet i en pressemelding.

Sikkerhetsrådet skriver videre at angrepene på FN-personell og sivile kan være krigsforbrytelser.

En kinesisk FN-soldat ble drept og to andre FN-soldater fikk livstruende skader da en leir der FNs fredsbevarende styrker holder til ble angrepet søndag.

Ber om bistand

FNs sikkerhetsråd ber Sør-Sudans naboland om å bistå i den urolige situasjonen. I pressemeldingen ber rådet landene i regionen om å «forberede seg på å sende ekstra styrker» til landet.

Medlemmene i sikkerhetsrådet skriver at de er klare til å vurdere å styrke FN-delegasjonen i Sør-Sudan (UNMISS) for å sikre at delegasjonen og det internasjonale samfunn kan forebygge og reagere på volden.

Hovedstaden Juba har vært åsted for kamphandlinger siden torsdag, og sikkerhetsrådet ble hasteinnkalt for å diskutere løsninger på voldelighetene i Sør-Sudan søndag.

USA sender hjem folk

USA, som er fast medlem av sikkerhetsrådet, krever at kampene opphører. Samtidig innfører landet flere sikkerhetstiltak for å sikre sine borgere som er i Sør-Sudan.

– Som reaksjon på den fortsatte volden i Sør-Sudan, har utenriksdepartementet besluttet at alt ikke-nødvendig personale skal forlate ambassaden i Juba, sier talsmann John Kirby. Han legger til at andre amerikanske borgere i Sør-Sudan må ta forbehold når de beveger seg i landet, fordi ambassadens mulighet til å hjelpe dem er «ekstremt begrenset».

Soldater i gatene i Sør-Sudans hovedstad Juba. Foto: Reuters / NTB scanpix