Protester mot politivold over hele USA

Over hele USA, fra California til New York, har det det siste døgnet vært store demonstrasjoner mot politiets behandling av afroamerikanere.

En politikvinne som var patruljepartner med en av de drepte politimennene i Dallas, forlater gråtende minneseremonien. Foto: Carlo Allegri / Reuters / NTB scanpix

Lederne for Black Lives Matter-bevegelsen fordømmer drapet på fem politimenn i Dallas torsdag, men besluttet likevel å la helgens planlagte protester mot politivold gå sin gang.

Drapene i Dallas preget imidlertid protestene, og mange steder ble det fokusert på behovet for å bedre forholdet mellom politiet og svarte og latinske minoriteter.

Obama til Dallas

President Barack Obama vil avbryte sin europatur og har varslet at han reiser til Dallas tidlig neste uke. Ifølge en pressetalsmann i Det hvite hus, vil Obama prøve å samle folk for å støtte politifolk og lokalsamfunn så man sammen kan finne et felles ståsted og løsningen for de rasemessige konfliktene i politi- og rettsvesen.

På en minneseremoni for de drepte politimennene i Dallas ba ordfører Mike Rawlings amerikanere trappe opp innsatsen for å få sårene etter rasisme til å gro.

– Vi kan ikke legge skjul på at vi som by, som stat og som nasjon strever med rasetemaet, sa han til folkemengden.

Amerikanerne tok til gatene for å vise sitt raseri mot de mange svarte som har blitt skutt av politet. Her gårsdagens demonstrasjon utenfor rådhuset i San Fransisco

Politiet brukte pepperspray

I Phoenix i Arizona tok politiet i bruk pepperspray for å stanse et tusentall mennesker før de gikk inn på motorveien Interstate 10, og i Atlanta i Georgia ble det trafikkork i sentrum da flere tusen demonstranter strømmet ut i gatene.

I Los Angeles ledet rapperne Snoop Dogg og The Game en fredelig marsj til hovedpolitistasjonen der de møtte politisjefen og ordføreren og oppfordret til bedre forbindelser mellom politiet og minoritetene.

I San Francisco lenger nord marsjerte 2.000 demonstranter gjennom byen under et banner med teksten «Stopp rasistisk polititerror». En av arrangørene, Lawrence Shine, ba folkemengden forholde seg fredelig og gjorde det klart at raseriet må være kontrollert og strategisk. (©NTB)