Folket seiret i Libanon

Presset fra titusener av demonstranter ble for sterkt; Libanons statsminister erklærte i går kveld at hans regjering går av.

Jubelen var endeløs på Martyrplassen i Beirut da statsminister Omar Karimi kom til konklusjonen i sin tale til parlamentet, som ble sendt direkte på fjernsyn. Et lite hav av vaiende flagg hang over torvet hvor slagordene ennå ble ropt ut, mens biler kjørte rundt i byen og laget så mye bråk de klarte for å feire den pro-syriske regjeringens avgang.Demonstrantenes seier er ikke bare overraskende, den er virkelig historisk. Og det er den ikke bare for Libanon, men for hele Midtøsten. Regjeringen var nemlig ventet å vinne et mistillitsforslag som skulle opp til votering, men statsminister Karimi tok alle på sengen og erklærte regjeringens avgang før forslag kom opp til avstemning.Han hadde nok også sett de tusener på tusener av mennesker som samlet seg på Martyrplassen for å rope ut sine protester. Før har folk her vært redde for å si hva de mener. Nå våget de alle sammen, og det ble for tungt for Karimi. Folkets protester kastet en arabisk regjering.

Syria ut.

Men selv om regjeringens avgang er en milepæl, er det bare et skritt på veien for at demonstrantene skal nå sitt egentlige mål: Å kaste ut Syrias omkring 14 000 soldater og dets etterretningsoffiserer for å avslutte landets dominerende politiske rolle i Libanon.Den kampen vil fortsette, og opposisjonspolitikere oppfordret i går kveld demonstrantene til å fortsette å rope ut sine protester.Massedemonstrasjonene mot regjeringen og den syriske tilstedeværelsen startet etter drapet på tidligere statsminister Rafik Hariri og 16 andre i et bombeattentat for to uker siden. I går hadde innenriksministeren forbudt alle demonstrasjoner, og hele sentrum av Beirut var stengt av. Hundrevis av soldater med automatgevær nektet biler og gående å passere, men mange demonstranter klarte likevel å ta seg frem til bykjernen. Andre hadde overnattet på Martyrplassen for å være sikre på å få være til stede under gårsdagens demonstrasjon.

Grep ikke inn.

Rundt plassen sto bevæpnede soldater og militære kjøretøyer i rekker, men de grep ikke inn mot demonstrantene, og det var ikke noen amper stemning mellom dem. Tvert imot fortalte enkelte at soldater hjalp demonstranter å finne veien frem til Martyrplassen.— Vi er kommet for å få fred og uavhengighet, sier 26 år gamle Roger som står sammen med venner. De har vært her hele natten.- Se rundt deg: Folket er samlet på tvers av religion og etnisk tilhørighet. Regjeringen vil splitte oss for at vi skal bli svakere, men vi står samlet, og vi blir, sier han.

Syria ut!

En kvinne noen meter unna bryter plutselig inn.- Det er først nå du kan si sånt her i Libanon, sier Rita Haddad (29) med et stort smil om munnen som forteller om en viktig seier demonstrantene her har vunnet: Frihet til å ytre seg.- Ja, det er sant. Før kom soldater og politi med vannkanoner hvis noen demonstrerte. De kastet oss i fengsel, men ikke nå lenger, sier Roger mens massen bak oss roper: Vi vil ha Syria ut!

Tusener på tusener av libanesere trosset i går myndighetenes forbud mot demonstrasjoner og samlet seg på Martyrplassen i Beirut for å kreve at Syria trekker sine militære ut av landet.
- Først nå tør vi libanesere si hva vi mener, sier Rita Haddad, en 29 år gammel forsikringskonsulent som deltok i massedemonstrasjonen som førte til at regjeringen gikk av i går.