Sterk støtte til Syria

Hundretusener fulgte oppfordringen fra Hizballah og fylte sentrum av Beirut for å støtte Syria og protestere mot USA.

Hensikten med gårsdagens massedemonstrasjon er altså den stikk motsatte av protestene som har preget Beirut de siste tre ukene, og understreker hvor splittet det libanesiske folket fortsatt er.Opposisjonens masseprotester, som førte til at regjeringen gikk av, ble gjennomført av kristne, drusere og noen sunnimuslimer.

Shiaene størst.

Men den største gruppen i Libanon er shiamuslimene, og i går var det deres tur til å fylle Beiruts gater og torv for å fortelle verden hva de mener om presset mot Syria. Minst like viktig var protesten mot internasjonale krav om at Hizballah skal avvæpnes. Hizballah, som hadde oppfordret til demonstrasjonen, er den største shiamuslimske gruppen.Det er både en militant gruppe, et politisk parti og en veldedighetsbevegelse, som støttes av Syria og Iran. USA mener det er en terroristorganisasjon.

Takk, Assad.

— Israel! Lytt til våre stemmer: Vi vil ikke inngå kompromisser, og vi vil ikke selge vår ære til utlendinger, ljomet det fra høyttalerne som var satt opp på en plass midt i Beirut, bare 300 meter fra Martyrplassen som er opposisjonens hovedsete."Takk, Syrias Assad" sto det på et stort banner; på et annet: "Nei til utenlandsk innblanding".Det siste slagordet har gruppene felles, men de tolker det fullstendig ulikt. For Hizballah betyr det et nei til amerikansk og fransk innblanding i libanesisk politikk; for opposisjonen er det et slagord mot Syria.