Verden

Kan Trump skremme Sanders til å bli glad i Hillary Clinton?

Torsdag kveld skal Bernie Sanders holde en tale der det er ventet at han vil erklære sin støtte til Hillary Clinton. Frykten for Donald Trump syne å være det som skal få Sanders til å elske Clinton.

De mange intense debattene mellom Hillary Clinton og Bernie Sanders har ikke hjulpet på personkjemien.
 • Alf Ole Ask
  Alf Ole Ask
  Journalist

Etter primærvalget i Washington tirsdag nektet Bernie Sanders å erklære sin støtte til Hillary Clinton. Mannen, som i måneder har vært den tidligere utenriksministerens mareritt, møtte henne til et 90 minutter langt møte i et konferanserom på Capital Hilton Hotel i den amerikanske hovedstaden.

På møtet la Sanders frem det som er hans politiske krav, inkludert det å sparke dagens partileder, kongresskvinnen Debbie Wasserman Schultz, som Sanders mener har favorisert Clinton i denne nominasjonen. Han ønsker også slutt på ordningen med superdelegater – som er partipamper som får stemmerett på landsmøte uten å være valgt utsending. Denne gruppen har flokket seg om Hillary Clinton.

Stiller politiske krav

De politiske kravene han la frem er de som har preget valgkampanjen hans, nemlig en generell minstelønn på 15 dollar, helsetjenester for alle og gratis universitetsutdannelse.

Det var bare de to kandidatene og deres nærmeste kampanjeledere som deltok på møtet tirsdag kveld. Et møte begge betegner som positivt.

Den som kan forene demokratene er denne mannen: Donald Trump.

Etter møtet sendte de to ut en erklæring om at de var enige om å jobbe videre med det som forener dem, nemlig å hindre at Trump blir president. Men erklæringen dekket over det faktum at det er betydelig politisk avstand mellom de to og at Sanders ennå ikke har offentlig støttet Clinton.

Hvordan skal Det demokratiske partiet samles? Clinton og Sanders er ikke enige om hvordan.

Elendig personkjemi

Det personlige forholdet mellom de to er, etter mange måneders tøff valgkamp, ikke akkurat hjertelig.

Ifølge The New York Times mener Sanders at han ikke kan stole på Clinton om hun lover å komme ham i møte på noen av hjertesakene. Hun kan snu senere for å tekkes mer sentrumsorienterte velgergrupper.

Men presset på senator Bernie Sanders for å bidra til å samle Det demokratiske partiet, er stort. President Barack Obama har erklært sin støtte til Hillary og oppfordret Sanders til det samme. En annen på venstresiden i partiet, senator Elizabeth Warren, har gjort det samme. Hun er også en kandidat til å bli Hillarys visepresidentkandidat.

Barack Obama har støttet Hillary Clinton.

Intern kritikk

Noen av hans senatorkolleger mener at Sanders har en riktig analyse av hva som er galt, men at hans sosialistiske løsninger er feil.

Det er mange som engster seg for at Sanders skal få for mye politisk innflytelse og dra partiet for langt mot venstre.

Den demokratiske senatoren Joe Manchin gikk så langt som å stille spørsmål ved om den selverklærte demokratiske sosialisten fra Vermont virkelig er demokrat,ifølge The Washington Post.

Sanders har fått bred støtte blant unge velgere. Han har fått 12 millioner stemmer og har 1877 delegater.

Lytt til utenriksredaksjonens siste podkast: Frankrike trenger et vellykket EM.

Du kan lytte til den i spilleren under, påSoundCloud, iiTunes eller fra vårRSS-strøm.

Stemmene og engasjementet fra Sanders-kampanjen trenger Clinton desperat for å vinne over Donald Trump i november. Nesten en tredjedel av Sanders velgere sier i en meningsmåling gjort for The New York Times/CBS at de ikke vil stemme på Hillary Clinton. Selv blant demokratiske velgere finnes det et Hillary Clinton-hat som Sanders har nytt godt av. Nå er spørsmålet om han vil og eventuelt kan, overbevise sine velgere til å stemme på Hillary.

 • Orlando-terroren er blitt viktig i valgkampen. Se hvor ulikt Donald Trump og Hillary Clinton reagerte

I tillegg har Sanders vist en formidabel evne til å mobilisere støttespillere til å gi penger. Han har, som ingen annen kandidat i denne primærvalgkampen, samlet inn store summer fra mange små givere.

I den streamede talen på torsdag kveld skal Sanders fortelle hva som skal bli fremtiden for hans kampanje. Den kan bli en slags venstresidens svar på Tea Party-bevegelsen som har hatt betydelig makt hos republikanerne.

– Vi har sent etablissementet et signal som ikke kan ignoreres. Vi vil ikke nøye oss med status quo, skriver han i invitasjonen til å følge hans tale-

– Vår politiske revolusjon, fortsetter, heter det i eposten.

Les mer om

 1. USA-valget 2016
 2. Bernie Sanders
 3. Hillary Clinton
 4. The New York Times
 5. Donald Trump