Ukrainerne kan ha inntatt nøkkelby lørdag. Én mann har vært sentral for ukrainernes suksess.

Motoffensivene i Kharkiv og Kyiv har endret krigens gang. General Oleksandr Syrskij har vært sentral i begge. Lørdag kan ukrainerne har fått et nytt viktig gjennombrudd.

Ukrainske soldater var å se med det ukrainske flagget utenfor rådhuset i Kupjansk i Kharkiv-fylke lørdag. På bakken ligger det russiske flagget.

Ukrainske styrker skal vaie med blå og gule flagg utenfor rådhuset i Kupjansk i Kharkiv fylke. Det viser bilder delt av rådgiveren til lederen for de regionale myndighetene, Natalia Popova, på Facebook lørdag.

– Kupjansk er Ukraina. All ære til Ukrainas militære, skriver Popova.

Aftenposten har ikke klart å verifisere bildene. Men det anerkjente nyhetsbyrået Reuters omtaler det. «Ukrainske styrker reiser flagget over jernbaneknutepunkt idet russisk tilbaketrekking truer med å bli vill flukt», heter det i overskriften på en artikkel fra Reuters.

Det kan være et kritisk vendepunkt i krigen. Kupjansk er et avgjørende knutepunkt for forsyningslinjene til de russiske styrkene. Nå kan den igjen være under ukrainsk kontroll, skriver Reuters.

Det skjer etter at ukrainerne de siste dagene har gjennomført en svært vellykket motoffensiv i regionen. Ikke siden starten av krigen har man sett noe lignende. Da måtte den russiske offensiven mot Kyiv gi tapt i møtet med de ukrainske forsvarerne.

Et russisk militærkjøretøy med symbolet «Z» står forlatt ved en ukrainsk kirke, ødelagt av artilleriangrep, i Hrakove 9. september. Landsbyen er blant flere som nylig er frigjort av ukrainske styrker i Kharkiv-regionen.

Stjal biler og rømte på sykkel

Den voldsomme ukrainske offensiven nordøst i Ukraina begynte overraskende 6. september. To dager senere vaiet det ukrainske flagget over byen Balaklija som hadde vært okkupert av russerne i et halvt år.

Mange av de russiske soldatene i okkupasjonsstyrken hadde skiftet til vanlige sivile klær. Noen av dem rømte på sykkel, mens andre stjal biler. Det forteller lokale kilder i Balaklija til The Economist.

– Vi har ikke kontroll i Balaklija. Forsøk gjøres på å fjerne de ukrainske styrkene. Men det er harde kamper, sa Viktor Gantsjev, som leder den russiske okkupasjonsadministrasjonen i området, meldte NTB.

Ukrainerne har nå tatt tilbake rundt 2500 kvadratkilometer nær Kharkiv-regionen, skriver tankesmien Institute for the Study of War (ISW).

Både i Kharkiv og i kampene rundt Kyiv har én mann har vært sentral.

Sikter seg på forsyningslinjer

Det er general Oleksandr Syrskij, sjefen for Ukrainas bakkestyrker. Han la merke til et svakt punkt i den russiske frontlinjen ved Balaklija, ifølge The Economist:

  • Byen ble raskt omringet. De russiske styrkene ble presset tilbake til Oskol-elven. De hadde ingen steder å flykte etter at ukrainsk artilleri hadde ødelagt broene som krysset elven.
  • Samtidig vant de ukrainske styrkene frem nordøst for Balaklija. Blant annet lå de an til å ta tilbake Kupjansk, ifølge ISW.
  • Lørdag formiddag viser bilder i sosiale medier at ukrainske styrker har heist det ukrainske flagget over togstasjonen i Kupjansk, melder Reuters. Mister russerne byen, vil de også tape viktige forsynings- og kommunikasjonslinjer til byen Izium.

De siste dagene har de russiske okkupasjonsstyrkene mistet kontrollen over 30 bosetninger i Kharkiv. Det skrev Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj på Facebook fredag.

General Oleksandr Syrskij er sjef for Ukrainas bakkestyrker og har ledet operasjonene i Kyiv- og Kharkiv-regionene. Begge to har vært viktige seiere for Ukraina i krigen mot de russiske okkupasjonsstyrkene.

Suksess i Kyiv

I begynnelsen april ble general Syrskij hedret med utmerkelser for rollen han hadde i den vellykkede ukrainske motoffensiv ved Kyiv.

«Fiendens mye større styrker ble slått tilbake. Han påførte dem betydelige tap.» Det skrev kontoret til Ukrainas president i den anledning:

«Konsekvensene var at fienden ble tvunget til å trekke seg tilbake forbi Ukrainas grenser.»

Russernes svake forsyningslinjer var også den gangen noe av årsaken til ukrainernes suksess, påpekte britisk etterretning på Twitter.

Russland på defensiven

Situasjonen nå er alvorlig for russerne, forteller oberstløytnant Palle Ydstebø. Kupjansk er et viktig logistisk knutepunkt. Herfra går det jernbane til russiskkontrollerte områder lenger øst. Kupjansk er viktig for å forsyne de russiske soldatene i byen Izium lenger sør. Det er Russlands viktigste skanse og logistikkbase ved fronten nordøst i landet.

– De ukrainske styrkene fortsetter å presse på sørover langs elven. De kan avskjære de russiske soldatene i Izium som nå blir omringet og stadig mer isolert, sier Ydstebø til Aftenposten.

Et bygg i sentrum av byen Kharkiv, hovedstaden i fylket med samme navn, er smadret etter et russisk angrep.

Han forteller at dette er del av en langvarig prosess som har pågått siden mai der ukrainerne har tvunget russerne over på defensiven.

– De har jobbet sakte og målbevisst og med god hjelp av vestlige tunge presisjonsvåpen, understreker Ydstebø.

Tsjetsjenske forsterkninger i sør

Samtidig som kampene raser nordøst i Kharkiv-regionen, pågår det en varslet ukrainsk motoffensiv i Kherson, sør i landet. Området er svært strategisk viktig for Russland. Fylket grenser til både den annekterte Krym-halvøya og Donbas-regionen, som har vært under delvis kontroll av russisk-støttede separatister siden 2014.

Nå kommer det meldinger om at Russland sender store forsterkninger dit. Helt konkret skal det være snakke om 1300 «kadaroviter», ifølge Ukrainas militære. Det melder Radio Free Europe.

Kadarovitene er soldater i avdelingene til Ramzan Kadyrov, diktatoren i den russiske republikken Tsjetsjenia.