UD bekrefter at en norsk statsborger er blant de omkomne i halloween-tragedien i Seoul

– Det som skulle være en fest ble en tragedie, og mange unge er rammet, sier utenriksminister Anniken Huitfeldt. 153 mennesker er bekreftet omkommet.

Redningsarbeidere, brannmenn og forbipasserende jobber med å hjelpe skadede mennesker etter panikken i en trang gate under halloween-feiringen i Seoul.

Utenriksdepartementet (UD) bekrefter at en norsk statsborger er omkommet i panikken som brøt ut under halloween-feiring i Seoul lørdag.

– Vi jobber fortsatt med å få oversikt over situasjonen via ambassaden vår. De har tett kontakt med sørkoreanske myndigheter, sier pressevakt Ane Haavardsdatter Lunde til Aftenposten.

Hun kan foreløpig ikke si noe mer om den omkomne.

Lunde sier ambassaden har vært i kontakt med nordmenn i Seoul og familiene deres gjennom natten.

– Det bor om lag 500 nordmenn i Sør-Korea, hvorav rundt 150 i Seoul, sier hun.

– Er det noen nordmenn blant de skadede?

– Vi jobber kontinuerlig med å kartlegge situasjonen, men vi har ingen indikasjoner nå på at det er flere nordmenn som er fysisk skadet i denne hendelsen.

UD oppfordrer alle nordmenn i landet til å registrere seg på reiseregistrering.no. Da vil de få oppdatert informasjon informasjon knyttet til hendelsen.

Nordmenn satte krisestab

Ambassaden satte krisestab da de skjønte omfanget av hendelsen. De får fortsatt henvendelser fra nordmenn.

Minst 153 mennesker døde og 83 ble skadet i panikken som oppsto under Halloween-feiring.

Utenriksminister Anniken Huitfeldt sier at hennes varmeste tanker går til familie og venner til den norske statsborgeren som døde.

«Det som skulle være en fest ble en tragedie og mange unge er rammet», sier hun på departementets Twitter -konto.

Brannsjef Choi Seong-beom i Yongsan-distriktet i Seoul sier at det er folk fra Norge, Iran, Usbekistan og Kina blant 19 døde utlendinger i tragedien. Hvor mange fra hvert land sier ikke Yonhap noe om.

Trengt sammen

Tragedien skjedde da tusenvis av feststemte mennesker som var ute for å feire halloween, ble trengt sammen i en smal gate i byens livlige utelivsdistrikt Itaewon.

Mange ble klemt eller trampet i hjel idet folk forsøkte å komme seg unna.

Videoer delt i sosiale medier viser både ambulansepersonell og andre som gir hjerte- og lungeredning til mennesker som ligger livløse på bakken. Andre mennesker var dekket helt til med laken.

Politi inspiserer åstedet for panikken under halloween-feiringen i Seoul, der minst 150 mennesker døde da det oppsto trengsel i en trang gate full av barer.

Unge mennesker

Brannmester Choi sier tallet på døde kan stige ytterligere etter hvert som redningsmannskaper får søkt gjennom de smale og svingete veiene i området. Ifølge Choi er tilstanden kritisk for flere av de skadede.

De fleste av de rammede er unge mennesker i tenårene eller 20-årene. 97 av de døde er kvinner og 54 er menn.

Rundt 100.000 mennesker hadde samlet seg til den første munnbind-frie halloween-feiringen i fornøyelsesdistriktet Itaewon siden pandemien.

Selv om det ikke er tradisjon for halloween-feiring i Korea, er amerikanske halloween blitt populært blant de unge, og mange kom i kostymer til barer og klubber.

Øyenvitne: – Det tok aldri slutt

Redningsmannskaper på stedet etter tragedien.

Et øyenvitne forteller til det sørkoreanske nyhetsbyrået Yonhap at han så folk bli klemt til døde.

– Folk lå oppå hverandre i flere lag. Noen mistet gradvis bevisstheten, mens andre allerede så ut som de var døde, sier han.

En annen overlevende ved navn Kim sier at folk falt som dominobrikker etter at de ble puffet av andre. Han var selv fanget i halvannen time i trengselen før han ble reddet ut, mens noen ropte om hjelp og andre mistet pusten.

Svenske Alex Noble befant seg på hovedgaten i Itaewon. Han forteller til Sveriges Radio P4 at det plutselig kom mange ambulanser og brannbiler. Han så mennesker bli båret dit fra andre steder.

– Det tok aldri slutt. Alle så helt livløse ut, forteller han.

– Jeg har aldri sett så mange mennesker dø fremfor meg, sier han. Noble forteller at han så minst 60 mennesker ligge livløse på den store gaten.

Kaotiske scener

Et stort antall ambulanser og om lag 800 redningsfolk ble sendt til stedet. Ambulanser gikk i skytteltrafikk til nærliggende sykehus. Redningsmannskaper er også kommet til Seoul fra andre steder i landet.

Øyenvitner forteller om kaotiske forhold i gatene. Det var så mange mennesker der, at ambulanser og andre utrykningskjøretøyer ikke kommer frem. Det var både døde, skadede og uskadede.

Så mange mennesker trengte hjelp, at redningsmannskapene måtte be tilfeldig forbipasserende hjelpe til med førstehjelp.

Mens de skadede blir fraktet til sykehus, blir mange av de døde brakt til en gymsal i nærheten i påvente av å bli identifisert.

En sko og et gresskar ligger igjen etter kaoset som utspant seg da mennesker ble klemt og trampet ned i Seoul i Sør-Korea.

Rykter om kjendis

Politiet sier de foreløpig ikke vet hva som utløste trengselen og panikken, men at ulykken etterforskes. Ifølge lokale medier oppsto trengselen da et stort antall folk la på sprang mot en bar i Itaewon. Det skal ha gått rykter om at en ikke navngitt kjendis var der.

President Yoon Suk-yeol har innkalt til krisemøte om ulykken. Han oppfordret ansvarlige myndigheter til å sørge for at de skadede får rask behandling og se til at det er nok ledige senger på sykehusene i nærheten. Han oppfordret også folk til å holde seg unna området og la ambulanser slippe til.

Søndag erklærte han nasjonal sørgeperiode. Presidenten sa at myndighetene vil betale for medisinsk behandling for de skadede og begravelser for de omkomne.