Partene i Etiopia har inngått fredsavtale

To år med krig i Tigray har drevet millioner på flukt eller på randen av sult. Nå er partene enige om å stanse kampene, opplyser Den afrikanske union.

Representant for Etiopias regjering, Redwan Hussien, og lederen for Tigray-myndighetenes delegasjon, Getachew Reda, signerer en fredsavtale i Sør-Afrika. Avtalen skal stanse kampene i Tigray som har vart i to år.

– Fredsavtalen innebærer en ny dag for Etiopia, heter det i en uttalelse fra AU onsdag kveld.

Etiopias regjering og Tigray-myndighetene også blitt enige om en «organisert, smidig og samordnet avvæpning». Det sier AUs spesialutsending, Nigerias tidligere president Olusegun Obasanjo.

Partene lover å gjenopprette lov og orden, offentlige tjenester og uhindret tilgang til humanitær hjelp. Tigrayfolkets frigjøringsfront (TPLF) kaller avtalen for en «ny start», og legger til at gruppen har måttet gjøre innrømmelser.

– Vi er klare til å iverksette og gjennomføre denne avtalen, sier lederen for TPLFs delegasjon, Getachew Reda.

Han legger til at det var viktig å gjøre innrømmelser for å skape tillit og få slutt på lidelsene til Tigrayfolket. Sjefforhandleren til den etiopiske regjeringen understreker at avtalen nå må følges opp.

– Det er nå opp til oss alle å følge denne avtalen, sier Redwan Hussein.

Etiopias statsminister Abiy Ahmed hyller også gjennombruddet i fredsforhandlingene.

– Vår forpliktelse til fred forblir sterk. Og vår forpliktelse til å samarbeide om iverksettelsen av avtalen er like sterk, sier Abiy i en uttalelse.

Møter i Sør-Afrika

AU har siden tirsdag i forrige uke ledet forhandlingene mellom de to krigførende partene. Møtene har vært holdt i Sør-Afrika, og skulle etter planen avsluttes i forrige uke. Men samtalene har fortsatt denne uken, og onsdag kunne AU melde om et gjennombrudd.

Krigen har vart i to år og ført til en storstilt humanitær krise for sivilbefolkningen i Tigray. Det er meldt om omfattende overgrep mot sivilbefolkningen, samtidig som folk er blitt rammet av sult på grunn av manglende tilgang på nødhjelp.

Krigen startet da regjeringen i Addis Abeba 4. november 2020 innledet en storstilt offensiv i Tigray for å avsette de regionale lederne, som i lang tid hadde vært på kollisjonskurs med statsminister Abiy Ahmed. Noen dager tidligere hadde soldater fra TPLF tatt kontroll over regjeringsstyrkenes militærbase utenfor Mekele.

Demonstranter som støtter Etiopias regjering i Addis Abeba 22. oktober.

Maktkamp

TPLF var tidligere landets mest innflytelsesrike politiske gruppe. Den dominerte også regjeringen i Addis Abeba, men da Abiy ble statsminister, var det slutt.

Abiy ville samle alle etniskbaserte partier til ett enkelt regjeringsparti, og inngikk en fredsavtale med nabolandet Eritrea, noe han fikk fredsprisen for.

TPLF var imidlertid sterkt kritisk til statsministerens nye kurs. Gruppen trakk seg fra regjeringen, men beholdt makten i egen region, og etter hvert ble splittelsen mellom TPLF og sentralmyndighetene stadig dypere.

Advarte mot folkemord

Så sent som for to uker siden advarte sjefen i Verdens helseorganisasjon, Tedros Adhanom Ghebreyesus, mot et folkemord i Tigray.

Han kommer selv fra området, og har familie som er hardt rammet av krigen.

– Det finnes ingen annen situasjon i verden der seks millioner mennesker har vært beleiret i nesten to år. Bankvesenet, mat, elektrisitet og helsevesenet blir brukt som våpen i krigen, sa han.

Ghebreyesus understreket at selv mennesker som har penger, sulter fordi de ikke har hatt tilgang til banktjenester på to år.

– Barn dør hver eneste dag av undernæring, la han til.

Etiopiske regjeringsstyrker har den siste tiden tatt kontroll over flere byer i den nordlige provinsen. Eritreiske styrker har kjempet side om side med de etiopiske regjeringsstyrkene. De anklages for noen av konfliktens verste overgrep, ifølge Al Jazeera.

Vitner har beskrevet drap og plyndring av eritreiske styrker, selv mens fredssamtalene har pågått, skriver Al Jazeera. Eritrea har imidlertid ikke vært en part i forhandlingene, og det er uklart hvorvidt landet vil overholde avtalen.