Flere eksplosjoner i Kyiv nyttårsaften – minst én er drept

Det har vært flere eksplosjoner i Kyiv nyttårsaften. Byen ble rystet av et massivt russisk missilangrep.

Hotel Alfavito i Kyiv ble truffet av russiske raketter nyttårsaften.

Flere eksplosjoner ble hørt i Kyiv nyttårsaften ettermiddag etter at det tidligere på dagen kom en bølge av russiske angrep mot den ukrainske hovedstaden.

Byen ble rystet av et massivt russisk missilangrep, ifølge ukrainske tjenestemenn. Det skriver Reuters.

En ny bølge med russiske raketter rammet Kyiv ved 14.45-tiden lørdag, cirka en halvtime etter at luftvernsirenene hadde gått på nytt. Myndighetene hadde bedt folk holde seg i bomberommene etter den første bølgen tidligere på dagen.

Da ble minst én person drept da raketter traff et boligområde i bydelen Solomjanskyj, ifølge ordfører Vitalij Klitsjko.

Japansk journalist såret

Minst åtte ble såret i det russiske angrepet på Kyiv lørdag formiddag, ifølge Klitsjko.

En journalist fra Japan var blant dem som ble såret. Han er kjørt til sykehus.

Det er skader i minst tre bydeler, skriver Kyiv Independent.

Putin i nyttårstale: – Vesten bruker Ukraina for å ødelegge Russland

Dette bildet av president Vladimir Putin ble tatt under en videokonferanse 29. desember.

Lørdag ettermiddag sendte russisk stats-TV Putins nyttårstale, som i år hadde en annen tone enn tidligere, skriver Reuters.

I talen sa Putin at Russland aldri ville gi etter for Vestens forsøk på å bruke Ukraina som et verktøy for å ødelegge Russland.

Putin sa også at Russland kjemper i Ukraina for å beskytte sitt «moderland» og for å sikre «ekte uavhengighet» for folket.

I den ni minutter lange talen, hans lengste nyttårstale noensinne som president, anklaget Putin Vesten for å lyve til Russland og for å provosere Moskva til å starte det de kaller en «spesiell militæroperasjon» i Ukraina.

– I årevis har vestlige eliter hyklersk forsikret oss om deres fredelige intensjoner, sa han i TV-talen.

Den var filmet foran russisk tjenestepersonell ved hovedkvarteret til Russlands sørlige militærdistrikt.

– På alle mulige måter oppmuntret de faktisk nynazister som drev åpen terrorisme mot sivile i Donbas, sa Putin i en uvanlig polemisk nyttårstale.

Vanligvis er denne talen dedikert til lykkønskninger for året som kommer.

Advarte mot angrep

Det var på forhånd blitt advart mot russiske rakettangrep mot Ukraina i forbindelse med nyttårsfeiringen. Det britiske forsvarsdepartementet advarte mot dette i sin daglige etterretningsoppdatering lørdag.

President Volodymyr Zelenskyj har flere ganger i julen bedt alle ukrainere være oppmerksom på faren for angrep og lytte til luftvernsirenene.

Angrepsbølger

– Siden oktober har Russland opprettholdt et mønster om å gjennomføre intensive angrepsbølger hver syvende til tiende dag, skriver Storbritannias forsvarsdepartement i sin etterretningsoppdatering nyttårsaften.

Eksperter har pekt på at Russland gjennomfører slike bølgeangrep for å påvirke sivilbefolkningen. De angriper med mange raketter samtidig for å overbelaste Ukrainas luftforsvar, ifølge eksperter. Det samme skriver britene.

– Men det er en realistisk mulighet for at Russland vil bryte dette mønsteret og angripe igjen de neste dagene for å undergrave moralen til ukrainerne i nyttårsfeiringen, skriver britene.

Strømbrudd

Strømmen er borte i flere ukrainske fylker etter angrepene nyttårsaften.

– Terroristlandet har sendt en ny bølge raketter. De ønsker oss godt nytt år, men vi vil holde ut, sier Kyiv-guvernør Oleksij Kuleba.

Kyiv Independent meldte tidligere at flyalarmen gikk i alle regioner med unntak av de okkuperte Luhansk og Krym. I flere regioner er strømmen borte etter angrepene.