Verden

Norge legger mer penger på bordet til Syria når verdens ledere samles neste uke

FN har beregnet at det for 2016 trengs 70 milliarder kroner i humanitær støtte til Syria. I fjor kom det bare inn halvparten av hva som trengs. Norge, som alt er blant de største giverne, varsler at det vil gi mer.

På flukt fra et område som er kontrollert av den såkalte islamske staten, venter disse barna nå i den syriske landsbyen Akda på å kunne krysse inn i Tyrkia. Flyktningkrisen i kjølvannet av krigen i Syria er en av de største humanitære katastrofene i nyere tid.
  • Alf Ole Ask
    Alf Ole Ask
    Journalist

Det er to store spørsmål som preger forberedelsene til den store giverkonferansen for Syria: Klarer man å samle inn nok penger, og kommer Iran til å delta?

Konferansen holdes i London 4. februar. Norge er medarrangør, og statsminister Erna Solberg (H) og utenriksminister Børge Brende (H) er vertskap sammen med sine kolleger David Cameron fra Storbritannia og Angela Merkel fra Tyskland. Fra Kuwait kommer emiren, Sabah Al-Ahmad Al-Jaber Al-Sabah. Også FNs generalsekretær Ban Ki-moon er medarrangør.

Iran: Inn i varmen?

Et av de store politiske spørsmålene er om Iran deltar. Statsminister Cameron uttrykte nylig håp om dette etter en 20 minutter lang telefonsamtale med Irans president Hassan Rouhani sist uke. Iransk deltagelse er viktig for om mulig å skape en våpenhvile i Syria.

Går tregt med penger

Flyktningkrisen i kjølvannet av krigen i Syria er en av de største humanitære katastrofene i nyere tid, men å samle inn penger går tregt.

— FNs appell for 2016 er på 70 milliarder kroner. Appellene for i fjor ble bare dekket med ca. halvparten, skriver informasjonsmedarbeider Astrid Sehl i UD i en e-post til Aftenposten.

Krigen krever sine ofre:

Les også

- Ni barn drept i russiske flyangrep i Syria

Norge er en stor giver. Siden krigen startet for fem år siden, har Norge alene gitt omkring tre milliarder kroner for å hjelpe syrere i Syria og flyktninger i landene i regionen. Nå planlegges det å legge en større sum på bordet under konferansen i London. Men hvor mye penger det er snakk om, vil ikke UD ut med.

I 2015 var Norge den syvende største giveren, og alene ga Norge mer enn alle de andre nordiske land tilsammen, i følge UDs hjemmeside.

I 2014 samlet SOS-barnebyer inn over 2,3 millioner kroner til barn som manglet klær på vinteren med denne kampanjen:

Venter på konferansen

— Det norske bidraget blir annonsert på konferansen. Norge ga 1,57 milliarder kroner til Syria og regionen i fjor, skriver Sehl.

Halvparten av det norske bidraget, hele 750 millioner kroner, ble gitt på en giverkonferanse i Kuwait.

Det antydes av kilder i UD at det kan bli mer i London.

Ferden over Middelhavet fortsetter:

Les også

723 båtflyktninger reddet av Siem Pilot

Nødhjelp og humanitær bistand er i statsbudsjettet for 2016 på 4,3 milliarder kroner. Det var en av de budsjettpostene som fikk en markert økning fra året før.

— Størsteparten av økningen øremerkes tiltak i Syria og nabolandene, inkludert Irak, heter det i budsjettet.

Det er bred enighet i Stortinget om å styrke den humanitære bistanden til Syria og landene omkring.

Ikke militær deltagelse

Norge har derimot vendt tommelen ned for ønsker fra så vel USA som den franske regjering om å stille med norske F16-fly for å bekjempe IS i Syria. I den forbindelse sa forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) til VG at Norge i stedet vurderer en rekke andre sivile og militære bidrag som svar på de to forespørslene.

Les mer her:

Les også

SISTE: Norge sier nei til norske kampfly mot IS

Norge deltar med norsk militært personell som trener irakske styrker nær Bagdad og i de kurdiske områdene i Irak.

Er Angela Merkels flyktningpolitikk i ferd med å koste henne jobben? I denne ukens verden-podkast snakker vi om hvordan Tysklands sterke leder snart står helt alene i sin tilnærming til flyktningkrisen. Du kan lytte til den i spilleren under eller påSoundCloud, iItuneseller fra vårRSS-strøm.

Les også

  1. Solberg: - Vi må stålsette oss for at det vil være mye uro rundt utsendelsene

  2. Flyktninger får fart på USAs kriserammede byer

  3. Regjeringen vil sende flyktninger til krigsherjede land og diktaturer