Verden

USAs president og førstedame har testet positivt for koronasmitte

Donald Trump og førstedamen Melania Trump fotografert på plenen utenfor Det hvite hus i juli i år.

President Donald Trump og hans kone Melania Trump er blitt smittet av koronaviruset. Visepresidenten er ikke smittet.

 • Jan Gunnar Furuly
  Journalist
 • Lene Skogstrøm
  Journalist
 • NTB

Fredag morgen norsk tid bekreftet presidenten selv at han og hans kone er koronapositive, ifølge en melding han la ut på Twitter:

Tonight, @FLOTUS and I tested positive for COVID-19. We will begin our quarantine and recovery process immediately.… https://t.co/CIIB2LDQtr

– Vi starter umiddelbart på vår karantene og prosessen med å bli friske. Vi skal SAMMEN komme oss gjennom dette, tvitrer Trump.

Få timer tidligere ble det kjent at Trump hadde gått i karantene mens han ventet på svaret på en koronatest. Hans nære rådgiver Hope Hicks testet positivt for koronavirus torsdag.

Visepresident Mike Pence og hans kone har testet negativt, ifølge Reuters, som siterer en talsperson for visepresidenten.

Legen: Vil jobbe som normalt

Ifølge en melding fra Det hvite hus vil presidenten fortsette å utføre sine oppgaver og daglige plikter.

– Presidenten og førstedamen er begge i god form i øyeblikket, og de planlegger å være hjemme i Det hvite hus under rekonvalesensen, skriver legen Sean P. Conley i en uttalelse natt til fredag lokal tid.

– Bekymre dere ikke, jeg forventer at presidenten vil fortsette å utføre sine plikter uten avbrudd mens han blir frisk, legger han til ifølge Fox News.

Det er uvisst hvilke implikasjoner koronasmitten får for den videre presidentvalgkampen i USA. Det er kun 32 dager til valget, 2. november.

Presidenten bruker imidlertid uttrykket karantene feil. Han er nå i isolasjon sammen med førstedamen, ifølge CDCs retningslinjer. Det bekrefter også overlege og professor Preben Aavitsland ved Folkehelseinstituttet.

- Det er ingen forskjell på norske og amerikanske regler her. Karantene er for mulig smittede, der hvor smitte ikke er bekreftet, sier han.

– Pandemiens ende er i sikte

Nyheten om at presidenten er koronasmittet kommer bare timer etter at han i en videotale i forbindelse med en katolsk veldedighetsmiddag i New York ga uttrykk for at pandemien nå var på retur.

– Og jeg vil bare si at pandemiens ende er i sikte, og neste år kommer til å bli et av de beste i historien til landet vårt, sa Trump til den såkalte Al Smith Dinner torsdag kveld.

President Donald Trumps nære rådgiver Hope Hicks på vei fra helikopteret Marine One for å bli med ham om bord på presidentflyet Air Force One fra Andrews Air Force Base onsdag.

Melania Trump forteller på Twitter at både hun og presidenten føler seg bra.

– I likhet med det altfor mange amerikanere har gjort i år, så er jeg og @potus i hjemmekarantene etter å ha testet positivt for covid-19, skriver hun.

@potus er president Donald Trumps Twitter-bruker.

– Vennligst pass på at dere holder dere trygge, og vi kommer alle til å komme oss gjennom dette sammen, fortsetter hun.

Trump la først ut en Twitter-melding knyttet til at Hicks hadde testet positivt tidligere torsdag.

– Førstedamen og jeg venter på testresultatene våre. I mellomtiden starter vi vår karanteneprosess, skrev presidenten:

Hope Hicks, who has been working so hard without even taking a small break, has just tested positive for Covid 19.… https://t.co/guNmSgcZbV

Torsdag kveld stilte Trump opp i et telefonintervju med Fox News i sammenheng med dette.

– Jeg vet ikke om vi må i karantene eller om vi er smittet. Jeg bare tok en test, og så får vi se hva som skjer, sa Trump.

President Donald Trump og hans rådgiver Hope Hicks poserer utenfor Det hvite hus i Washington 29. mars 2018.

Hicks reiste sammen med Trump til et valgmøte i Duluth i Minnesota onsdag. Hun var også sammen med presidenten under den første presidentdebatten tirsdag.

Associated Press skriver at Trump, som er 74 år gammel, anses å tilhøre risikogruppen for å utvikle alvorlige komplikasjoner på grunn av koronaviruset. Han veier rundt 110 kilo, og er dermed også i gruppen av overvektige.

Ifølge New York Times har presidenten lenge nektet å publisere informasjon om sin helse, noe som skal ha ført til spekulasjoner om hvor frisk han egentlig er.

I november i fjor gjorde presidenten et uannonsert og mye omtalt besøk til Walter Reed National Military Medical Center. Ifølge Det hvite hus gjorde han en rutinemessig sjekk på sykehuset, men noen detaljer om hva som ble sjekket ble aldri gitt.

Har holdt massemøter

Trump har ikke tatt på alvor advarslene mot å holde store folkemøter under pandemien. Han er blitt hardt kritisert for ikke å ha kommet med raske nok mottiltak da smitten begynte å spre seg for alvor i USA og verden for øvrig i februar og mars.

Både Trump og medlemmer av hans stab har mot alle faglige råd for det meste nektet å gå med munnbind som kunne beskytte dem mot korona.

Trump har også bemerket seg med en rekke kontroversielle utspill om at viruset ville forsvinne i løpet av kort tid. Senere har han trukket frem ulike legemidler som angivelige mirakelkurer mot viruset – til enda mer kritikk fra medisinske eksperter.

Trump har gjennomført flere massemøter der folk er tett på hverandre, til tross for smitterisikoen. Her fra Tulsa i Oklahoma i juni.

– Pådriver for desinformasjon

En fersk studie fra Cornell University i USA, hvor forskere har analysert mer enn 38 millioner engelskspråklige artikler, slår fast at president Trump har vært den største enkeltvise pådriveren for feilinformasjon om pandemien, skrev The New York Times tidligere i uken.

Studien, som ikke er blitt fagfellevurdert og heller ikke er publisert i noe vitenskaplig tidsskrift, har tatt for seg artikler fra tradisjonelle nettmedier.

Det slås fast at Trump har vært i front av en flom av desinformasjon, konspirasjonsteorier og falske påstander om koronaviruset.

USA er et av de hardest rammede områdene på kloden pandemien. Hittil er mer enn 207.000 mennesker døde etter å ha blitt smittet av koronaviruset. Ifølge offisielle tall har 7,5 millioner fått påvist laboratoriebekreftet smitte i landet.

Russlands president Vladimir Putin ønsker Donald Trump snarlig god bedring.

– Jeg er sikker på at din livskraft, gode humør og optimisme vil hjelpe deg med å hamle opp med dette farlige viruset, skriver Putin til Trump i et telegram.

Demokratenes motkandidat i valget, Joe Biden, har ennå ikke kommentert virusutbruddet i Det hvite hus. Han har lenge vært svært kritisk til Trumps håndtering av pandemien.

Så sent som i natt, før det var kjent at presidenten var smittet, la han ut denne meldingen på Twitter:

Les mer om

 1. USA-valget 2020
 2. Presidentvalget i USA
 3. Trump
 4. Karantene
 5. Donald Trump
 6. Koronaviruset