Verden

Utskrevet Navalnyj sier han må trene hver dag

Aleksej Navalnyj er utskrevet fra sykehuset i Berlin og kan på sikt kanskje bli helt frisk, ifølge tyske leger. Navalnyj sier han trenger nitid trening.

Aleksej Navalnyj sammen med sin kone Julia på sykehuset i Berlin.
  • NTB-DPA-AFP

Den russiske opposisjonslederen regner med å måtte trene hver eneste dag etter at han onsdag ble utskrevet fra Charité-sykehuset i Berlin, der han er blitt behandlet etter å ha fått i seg nervegiften novitsjok.

– Planene er alltid enkle: Fysioterapeut hver eneste dag. Muligens et rehabiliteringssenter. Stå på ett bein. Ta tilbake full kontroll over fingrene. Holde balansen, skriver Navalnyj på Instagram.

Han har også lagt ut et bilde der han sitter på en benk.

Tidligere på dagen opplyste sykehuset at han er utskrevet.

– Basert på pasientens framgang og den nåværende tilstanden tror legene som har behandlet ham, at det er mulig at han blir helt frisk, het det i en uttalelse.

Sykehuset understreker samtidig at det er for tidlig å vurdere eventuelle langsiktige konsekvenser av forgiftningen han ble utsatt for for en drøy måned siden.

– Kan komme til Moskva

Navalnyj ble akutt syk på en flygning i Sibir 20. august. Prøver tatt i Tyskland, Frankrike og Sverige har senere vist spor av nervegiften novitsjok, som ble utviklet til militært bruk i det daværende Sovjetunionen.

Navalnyj er en av president Vladimir Putins fremste kritikere, og hans støttespillere har anklaget russiske myndigheter for å stå bak det de mener var et drapsforsøk.

Det har den russiske regjeringen avvist, og onsdag uttalte Kreml at det ikke er noe i veien for at Navalnyj kan komme tilbake til Moskva.

– Når det gjelder tilbakereise til Moskva, så kan han som enhver annen russisk statsborger komme tilbake når som helst, sa talsmann Dmitrij Peskov ifølge russiske nyhetsbyråer.

Navalnyj er også kjent som korrupsjonsjeger og blogger. Flere av korrupsjonsanklagene som han har rettet mot den russiske makteliten, er publisert på hans egen YouTube-kanal, som har millioner av følgere.

Ukjent kilde

Det er fortsatt ikke kjent hvordan Navalnyj ble forgiftet med novitsjok. Etter at han ble syk på en flygning fra Sibir til Moskva, nødlandet flyet i den sibirske byen Omsk. Der fikk han intensivbehandling av russiske leger, før han etter internasjonalt press ble hentet av et tysk ambulansefly og brakt til Berlin.

Kreml har anklaget Vesten for å komme med absurde anklager mot russiske myndigheter og har også bedt om å få informasjon om etterforskningen. Saken har ført til en forverring i det diplomatiske forholdet mellom Tyskland og Russland.

Krever klær

Navalnyj har de siste dagene publisert bilder av seg selv der han er oppe og går. Han har også begynt å snakke igjen. Mandag sa han at laboratorier i Europa har funnet spor av novitsjok «på og i» kroppen hans, og han har bedt russiske myndigheter sende klærne hans til Tyskland, slik at de kan bli undersøkt der.

Novitsjok er samme gift som ble brukt i attentatet mot den russiske dobbeltagenten Sergej Skripal og datteren Julia i den engelske byen Salisbury i 2018. Begge overlevde, men en britisk kvinne døde etter å ha fått i seg giften via en parfymeflaske som samboeren hadde funnet i en søppelkasse.

Les også

  1. Navalnyj er oppe og går

  2. Nordiske land fordømmer forgiftningen av Aleksej Navalnyj på det sterkeste

  3. Navalnyjs team: – Giften kom fra en vannflaske

Les mer om

  1. Aleksej Navalnyj