Verden

Minst 58 drept da jenteskole i Kabul ble rammet av eksplosjon

Eksplosjonen var den dødeligste i den Afghanske hovedstaden på flere måneder.

En såret elev ble fraktet til sykehus etter eksplosjonen i Kabul lørdag 8. mai.
  • Sofie Grønntun Nissen
    Journalist
  • NTB

På slutten av skoledagen, like før klokken 16.30 lokal tid, smalt det utenfor Syed Al-Shahda-skolen. Ikke bare én gang, men tre ganger, ifølge den afghanske avisen TOLOnews.

Bilder i lokale medier viser omfanget av eksplosjonen: Jenter i skoleuniform lå såret og døde i gaten. Ved siden av dem lå ryggsekker, skolebøker, høretelefoner og joggesko dekket av støv og stein.

Minst 58 mennesker ble drept i eksplosjonen, melder nyhetsbyrået Reuters søndag. De aller fleste av dem er jenter i alderen 11 til 15 år. Ytterligere 150 mennesker er skadet.

Skolen er en ungdomsskole for både jenter og gutter. Den har undervisning i tre skift, hvorav det andre er forbeholdt jenter, opplyser en talsperson for utdanningsdepartementet til Reuters. Da bomben gikk av, var jentene på vei ut etter undervisning.

De fleste av de drepte skal være studenter.

– Hvorfor kan de ikke bare drepe oss alle?

Søndag morgen ble de første ofrene begravet. Samtidig lette fortsatt familier etter savnede slektninger, flere samlet seg utenfor sykehus for å se gjennom navnelister og sjekke likhus.

– Hele natten bar vi døde, unge jenter og gutter til en kirkegård og ba for alle som ble skadet i angrepet, sa Mohammed Reza Ali til Reuters. Han har hjulpet ofrenes familier ved et av byens private sykehus.

Familiene til ofrene skylder på den afghanske regjeringen og vestlige land for ikke å ha klart å stoppe volden i landet.

– Hvorfor kan de ikke bare drepe oss alle og få slutt på denne krigen? sa han.

SKylder på Taliban

President Ashraf Ghani er tydelig på hvem som har ansvaret: Taliban.

– Denne barbariske gruppen har ikke makt til å konfrontere sikkerhetsstyrkene på slagmarken, og går i stedet med brutalitet og barbari etter offentlige institusjoner og jenteskolen, sier Ghani ifølge Reuters.

Taliban fordømmer imidlertid angrepet og nekter for å stå bak. Gruppens talsmann Zabihullah Muhahid sier i en melding til pressen at bare IS kan være ansvarlig for slik en avskyelig forbrytelse.

Eksplosjonen fant sted i et sjiamuslimsk nabolag vest i Kabul. Nabolaget har gjentatte ganger de siste årene vært offer for lignende angrep.

Trekker seg ut

Angrepet er det dødeligste i den afghanske hovedstaden de siste månedene. Den siste tiden har Afghanistan sett en opptrapping av voldelige angrep og sammenstøt. For en drøy uke siden startet USA og Nato offisielt å trekke seg ut av landet. Etter planen skal alle USAs gjenværende 2500 soldater være ute innen 11. september i år.

Det skjer samtidig som Taliban stadig er på fremmarsj. Den islamistiske afghanske opprørsbevegelsen kontrollerer helt eller delvis over halvparten av Afghanistan.

EU reagerer kraftig på eksplosjonen:

– Det fryktelige angrepet i Dasht i Barchi-området i Kabul er en foraktelig terrorhandling. Å målrette primært mot studenter på en jenteskole gjør dette til et angrep på Afghanistans fremtid, skrev EU-delegasjonen i Afghanistan på Twitter.

Les også

  1. Nato er på vei ut etter 20 år med krig i Afghanistan. Dette har det kostet.

  2. De forbød skole for jenter og hengte folk på fotballbaner. Har de forandret seg? – Mørketiden kommer tilbake her.

Les mer om

  1. Afghanistan