Skulle drepe svensk Muhammed-tegner

Syv personer er pågrepet i Irland, mistenkt for å ha planer om å drepe den svenske kunstneren Lars Vilks.

Den svenske kunstneren Lars Vilks.

Tirsdag ble tre kvinner og fire menn, alle muslimer, arrestert i Irland. De er mistenkt for å ha planlagt å drepe den svenske kunstneren Lars Vilks, skriver avisen Telegraph.

Samarbeidet om pågripelsen

Både europeiske sikkerhetstjenester, CIA og FBi skal ha vært involvert i pågripelsen som fant sted i byene Waterford og Cork.

— Gjennom hele etterforskningen har det irske politiet hatt et nært samarbeid med USA og en rekke europeiske land, skriver det nasjonale politiet, An Garda Síochána, i en pressemelding.

Ifølge britiske medier skal ingen av de syv være knyttet til noen kjente terrororganisasjoner.

Alle skal være i alderen 20-40 år, melder Aftonbladet. Flere av de pågrepne skal ha irske statsborgerskap, og det svenske politiet skal ha blitt informert om pågripelsen i forkant.

- Vi visste om det, men jeg kan ikke si når vi fikk vite det. Nå er vi i kontinuerlig kontakt med våre irske kolleger, sier presseansvarlig Mattias Lindholm ved Säpo til Dagens Nyheter.

Les også:

Fremstilte Muhammed som hund

Det vakte blant muslimer både i Sverige og i utlandet da lokalavisa Nerikes Allehanda i Örebro 19. august 2007 trykket en av tegningene som kunstneren Lars Vilks har laget.

Bildene viser Muhammed fremstilt som en hund, noe som førte til store protester i blant annet Pakistan og Iran.

I 2007 utlovet Al-Qaida en dusør på 100.000 dollar til den som tok livet av kunstneren, og i etterkant av tegningene har Vilks mottatt en rekke trusler.

Les også

Svensk tegner trues

ble han drapstruet per telefon fra et nummer som ble sporet til Somalia.

På gebrokkent svensk spurte innringeren Vilks om han kjente til hva som hadde skjedd med Kurt Westergaard i Danmark. Da Vilks svarte ja, sa mannen i telefonen:

— Du står for tur. Vi kommer og hilser på deg.

Westergaard hadde kort tid tidligere blitt utsatt for et

Les også

Øksemann angrep Muhammed-tegner

.