Irak-offensiv mot IS: vil ta Falluja tilbake

Innbyggerne i Falluja bes om å forlate Falluja. Den irakiske hæren vil prøve å ta byen tilbake fra terror-organisasjonen.

Irakiske soldater samles utenfor Falluja, vest for Bagdad sent i april 2016.

Innbyggerne i Falluja bes nå om å forlate byen. Iraks hær vil nemlig ta tilbake Falluja fra Den Islamske staten. Innbyggerne som ikke klarer det, må heise et hvitt flagg, ber hæren.

Nå appellerer hæren til folket via statlig fjernsyn, i følge nyhetsbyrået Reuters.

Fallujah ligger bare seks mil vest for Iraks hovedstad Bagdad og var den første store irakiske byen som ble overtatt av Den islamske staten (IS) i januar 2014.

Les også

LES OGSÅ Midtøsten-korrespondent Silje Rønning Kampesæters analyse av IS` nye taktikk. 4 grunner til at IS vil sette Bagdad i brann

Dette skjedde bare et halvt år før IS, som hadde sitt utspring i Al-Qaida, rykket frem i store deler av Irak og nabolandet Syria.

Falluja er kontrollert av IS, og omringet av irakiske styrker og en sjiamuslimsk milits kalt Hashid Shaabi.

Vil opprette sikre fluktruter for innbyggerne

Hæren ber nå borgerne som fremdeles befinner seg i Falluja om å være forberedt på å forlate byen gjennom sikre ruter som vil bli offentliggjort senere, sa hærens mediakanal.

Symbolsk viktig by

Falluja har 350 000 innbyggere og er symbolsk viktig, fordi den er kjent som «moskeenes by» fordi den har over 200 moskee og er et senter for Sunni-retningen innen islam i Irak.

Byen ble svært skadet i to amerikanske militære offensiver mot Al-Quaida i 2004.

For noen få dager siden hadde USAs forsvarsdepartementet en pressebriefing i Bagdad om situasjonen. Da sa oberst Steve Warren "Fallujah fortsatt er i ISIL-kontroll og forblir dermed en trygg havn for fienden hvor de kan lage bomber og planlegge operasjoner relativt nært Bagdad"