Her må læreren smøres og doktoren bestikkes. Det er Europas mest korrupte land.
KIEV (Aftenposten): Ukrainere lever med korrupsjon fra vugge til grav, og 50 oligarker kontrollerer 80 prosent av landets økonomi. Alt går i feil retning, mener tre av fire ukrainere.
På en dyr kafe i Kiev sitter en av de mektigste politikerne i president Petro Porosjenkos parti og styrer et av Europas største land over en kaffekopp.
På bordene rundt sitter mektige personer: en statsråd, en sjefsdommer, en søkkrik forretningsmann og en toppbyråkrat. Det er tid for nok en hestehandel i Kiev.
En ukrainsk journalist fra Radio Svoboda bruker skjult kamera og filmer politikerens skjulte spill. Opptaket blir stoppet av agenter fra Ukrainas sikkerhetstjeneste SBU, og journalistene anklaget for spionasje.
Ukrainere flest vet at de fortsatt lever i Europas mest korrupte land. Den økonomiske krisen, høyere priser og lavere lønninger gjør at raseriet øker mot makthaverne i Kiev.
En jaget korrupsjonsjeger
Korrupsjonsjegeren Daria Kaleniuk og hennes kolleger i et ikke-statlig anti-korrupsjonssenter har siden mars vært under etterforskning av president Petro Porosjenkos anklagere.
– Jeg var overrasket over at de går frem så direkte og er så dumme, sier hun.
Politiet har tatt alle bankutskrifter, eposter, regnskaper og dokumenter og prøvd å diskreditere dem gjennom grunnløse anklager i mediene.
– Alle forventet at de skulle avslutte etterforskningen mot det tidligere regimet. I stedet etterforsker de oss og andre reformvennlige grupper, sier Kaleniuk.
- Her er en annen historie om hva utbredt korrupsjon kan føre til:Russlands pappagutter trodde de kunne komme unna med alt. Til slutt brakte Moskva-politiet inn spesialstyrkene.
– Livet er verre enn før Maidan
– Livet er mye verre enn for to år siden, sier den nybakte mammaen Maria fra byen Komsomolskoje i Ukraina. Hun og mannen Sergei tør ikke fortelle sitt etternavn.
– Da barnet ble født, måtte vi betale ekstra for absolutt alt. Og alt er mye dyrere, sier Maria til Aftenposten.
Fra de fødes til de dør, må ukrainere være forberedt på å betale bestikkelser:
- til legekontoret for å få den beste legen.
- til barnehagen for ikke å komme sist i køen.
- til skolen for å få gode karakterer.
- til kirkegårdstjenesten for å få en gravplass.
Med en snittlønn på 1600 kroner i måneden er mange offentlige ansatte helt avhengig av bestikkelser. Minst 50 prosent av økonomien i Ukraina er svart, ifølge flere uavhengige internasjonale undersøkelser.
Dessuten vet ukrainere at dette er småpenger sammenlignet med hva politikere, byråkrater og forretningsmenn og stikker av med.
- Putin er bekymret for at også Russland kan bli rammet av revolusjon. Derfor endrer han landets historie bevisst.
Så ofte sier ukrainerne selv at de bestikker
En meningsmåling i regi av International Republican Institute (IRI) viser at 87 prosent av ukrainerne oppfatter at korrupsjon er et «betydelig» problem i deres hjemby.
- 84 prosent sier at dessuten at byen de bor i styres av nepotisme.
- 76 prosent av de spurte mener Ukraina utvikler seg i feil retning.
- 27 prosent innrømmer at de selv eller en venn har gitt gaver eller betalt bestikkelser til lokal tjenestemenn. I tillegg nekter en stor andel å besvare spørsmålet.
17.600 ukrainere i 22 byer er med i målingen, som er den største og grundigste som er gjort i Ukraina.
På shopping med oligarkene
I sentrum av Kiev bugner shoppingsenteret Arena av luksusvarer, dresskledde vakter og stivpyntede kunder.
– Ingen bilder her, sier en morsk vakt i mørk dress.
Kundene vil ha diskresjon. Utenfor står de nyeste og dyreste Mercedes’ene, BMW’ene, Ferrariene og Porsche'ene.
I løpet av en handletur bruker rike ukrainske poltikere, forretningsmenn, deres koner, barn og elskerinner mer penger enn en vanlig ukrainer tjener på et år.
- De 50 rikeste oligarkene og forretningsmennene kontroller 80 prosent.
- På korrupsjonsindeksen til Transparency International ligger Ukraina på 130. plass, lengst ned i Europa og bak land som Russland, Gambia, Pakistan og Sierra Leone.
Nå venter Ukraina på nye milliardoverføringer fra det internasjonale pengefondet, EU og USA for å unngå krise.
– Jeg var en naiv idiot
– Korrupsjonen gjennomsyrer absolutt alt, skrev parlamentsmedlemmet Egor Firsov på Facebook tidligere i vinter.
Han kritiserte presidenten Petro Porosjenkos nærmeste rådgivere for korrupsjon. Da mistet han jobben som folkevalgt takket være en av mange særegne lovregler som sikrer oligarkene politisk makt i parlamentet.
– Jeg var en naiv idiot fordi jeg trodde systemet kunne forandres, skrev Firsov.
Korrupsjonsundersøkelsen fra IRI viser at ukrainere flest har svært liten tillit til Porosjenko og hans nye statsminister Volodymyr Groysman.
Dessuten ser ukrainerne liten grunn til å gjøre noe selv med problemene de selv møter i hverdagen.
Ni av ti sier at de aldri har deltatt på hverken foreldremøter, vel- eller boligmøter, høringer eller andre lokale arrangementer for bedre forholdene lokalt.
– Rettsvesenet et monster
Mange ukrainere tror det er mer korrupsjon nå enn før.
– Det er helt feil, sier korrupsjonsjeger Daria Kaleniuk.
– En av våre viktigste seire er at Ukraina nå er et åpent land. Det fører til at det avsløres mye mer korrupsjon enn tidligere, ikke minst i mediene.
I tillegg har det nye statlige anti-korrupsjonsbyrået kommet i arbeid etter flere forsinkelser. Snart skal byrået legge fremme sine første korrupsjonssaker.
Det største problemet er imidlertid at Ukrainas gjennomkorrupte rettsvesen med 18.000 påtaleanklagere fortsetter som før. Reformvillige ledere som kom inn etter revolusjonen, har fått sparken eller trukket seg i protest.
– Vi arvet dem fra Sovjet-tiden. Anklagersystemet er som et monster. De tror de er guder og gjør hva de vil, sie Kaleniuk.
Krigen mot russiskstøtte opprørere koster
– Materielt er ting verre, prisene øker og pensjonene lavere. Pengene holder ikke, sier pensjonisten Olga fra Kiev til Aftenposten.
Hun og mannen nyter varmen på en benk i sentrum.
Sist helg startet sommerferien i Ukraina. De fleste mener dette gir Porosjenko og hans nye statsminister en kjærkommen pause til høsten.
Da frykter imidlertid mange nye opptøyer, opprør og politisk krise som følge av det ulmende raseriet mot korrupsjonen og den økonomiske krisen.
– Det aller viktigste er at krigen tar slutt og at det blir fred. Det er det eneste som virkelig betyr noe, sier Olga.
Derfor er Daria redd
De radikale og nasjonalistiske partiene har fortsatt begrenset oppslutning på målingene. Samtidig har krigen ført til at Ukraina svømmer over av våpen, ammunisjon og militært utstyr.
De uavhengige, radikale og høyreekstreme bataljonene legger ikke skjul på at de er forberedt på et nytt opprør.
– Soldater kommer tilbake fra krigen i øst og ser at korrupsjonen fortsetter. De spør seg hva de kjempet for, hvorfor vennene døde. De vet hvordan man bruker våpen, sier Dari Kaleniuk til Aftenposten.
– Et nytt opprør blir ikke fredelig. Jeg håper virkelig ikke at det skjer. Da må dagens regime og Porosjenko forstår risikoen ved å fortsette som de gjør nå.
Hver uke lager Aftenpostens Verden en podcast. I denne utgaven diskuterer vi fenomenet "The Strong Man" og spør: Kan Trump bli den nye Putin? Du kan lytte til den i spilleren under, på SoundCloud, i iTunes eller fra vår RSS-strøm.