Sentrumspolitikeren Armin Laschet overtar arven etter Angela Merkel

Armin Laschet er valgt til ny partileder i det tyske regjeringspartiet CDU. Foreløpig er det uklart om han blir partiets statsministerkandidat ved valget i september.

Den nyvalgte lederen av det kristendemokratiske tyske partiet, CDU, Armin Laschet på podet etter den digitale avstemningen på landsmøtet i Berlin.
  • Solveig Ruud

Merkel har varslet at hun vil ut av politikken etter valget i 2021. Det skjer etter 16 år som forbundskansler, som i praksis er det samme som statsminister. Hun har i en årrekke ledet CDU, som er Tysklands største politiske parti.

Hun gikk av som partileder i 2018. Annegret Kramp-Karrenbauer overtok da partiledervervet , men varslet etter kort tid at hun trakk seg. Dermed var det duket for nytt ledervalg på årets landsmøte.

Tre menn konkurrerte

Tre menn konkurrerte om ledervervet. Alle de tre mennene er middelaldrende jurister. Lørdag ble det klart at 59 år gamle Armin Laschet gikk av med seieren.

Han regnes som en pragmatisk og sentrumsorientert politiker, som vil videreføre Merkels politiske linje.

Laschet vant den digitale avstemningen der nesten 1000 avga stemme. Han kan også bli den neste kansleren. Hvem som får denne toppjobben i Tyskland, har betydning for hele Europa.

Laschet kommer fra delstaten Nordrhein-Westfalen, er gift, har tre barn og er katolikk.

De to andre kandidatene, den mer høyreorienterte Friedrich Merz og den moderate Norbert Röttgen, nådde ikke opp på lørdagens landsmøte.

I første valgomgang røk Röttgen ut. I andre omgang stemte 521 på Laschet og 466 på Merz.

Den nyvalgte lederen Armin Laschet på talerstolen foran en storskjerm som viser et utsnitt av de nesten 1000 delegatene som deltok på det digitale møtet.

Var favoritt i fjor

Laschet var favoritt til å vinne for ett år siden, men deretter har det gått litt opp og ned med hans popularitet.

På meningsmålinger har han ligget bak de andre kandidatene.

Han er statsminister i Nordrhein-Westfalen, landets største delstat. Der var han tidligere minister for eldre, familie, likestilling og integrering.

Har slitt med koronaen

Og er blitt kritisert for sin korona-håndtering. Den er blitt omtalt som famlende og svak. Det har vært flere alvorlige utbrudd delstatens hans.

Angela Merkel har i over 15 år vært en av EUs mektigste ledere.

Han stilte til valg i tospann med helseminister Jens Spahn som nestlederkandidat. Der Laschet vil videreføre sentrumskursen Angela Merkel har satt, regnes Spahn som mer konservativ.

Den duoen fikk til slutt sterkest støtte i partisystemet.

Mange mener Angela Merkel fikk det som hun ville, når Laschet nå ble valgt.

Han har vært lojal mot Merkel og var en av dem som støttet henne da hun besluttet å slippe en million asylsøkere inn i landet under flyktningkrisen i 2015.

66 år gamle Angela Merkel ledet CDU fra 2000 til 2018 og har vært kansler siden 2005. Hun har etterhvert utviklet et nært forhold til Erna Solberg.