Verden

Hittil upubliserte lydopptak fra Kongress-stormingen: – De kaster metallstenger etter oss

Hittil upubliserte lyd- og videoopptak viser panikken og kaoset under stormingen av Kongressen. På lydopptak kan man høre politimenn desperat rope etter forsterkninger.

  • Harald Stolt-Nielsen
    Harald Stolt-Nielsen
    Journalist

Onsdag begynte for alvor riksrettssaken mot tidligere president Donald Trump. Demokratene startet med å angripe tidligere president Donald Trumps oppførsel 6. januar.

Trump fikk skylden for å ha oppildnet og hisset opp mobben som til slutt stormet Kongressen.

– Dette er det største sviket mot presidenteden i USAs historie, sa sjefanklager Jamie Raskin.

Demokratene la frem hittil upublisert videomateriale og lydlogger. Disse viste hvor panisk og kaotisk situasjonen var for politiet.

– De har startet å kaste eksplosiver

– Det gikk akkurat av en eksplosjon. De har startet å kaste eksplosiver eller fyrverkeri, sier en politibetjent.

På opptakene kan du høre en politibetjent si at flere er blitt angrepet og skadet.

– De kaster metallstenger etter oss, sier en av betjentene på opptaket.

De hittil upubliserte bildene viser tilhengere av Donald Trump storme kongressbygningen 6. januar. Foto: Senate Television, AP / NTB

Demokraten Jamie Raskin advarte på forhånd mot sterke bilder. Han beskrev dem som uegnede for barn.

– Vi vil vise relevante klipp av angrepene mot politifolk og andre uskyldige. Vi oppfordrer foreldre og lærere til å vurdere grundig hva unge personer ser her, og til å se sammen med dem om de følger med.

Les også

Senatet mener riksrettssaken mot Donald Trump er i henhold til grunnloven

«Heng Mike Pence»

Videobildene viser også at tidligere visepresident Mike Pence på et tidspunkt var rundt 30 meter fra mobben som stormet Kongressen.

Bildene viser visepresidenten bli fraktet ned en trapp til et trygt oppholdssted sammen med familien. Samtidig som Pence ble fraktet i sikkerhet, spredde opprørerne seg gjennom bygningen.

Demokratene viste også bilder av folkemengden som ropte «heng Mike Pence».

En av videoene som ble lagt frem i Senatet, viser Mike Pence og andre bli evakuert til et trygt sted. Foto: Senate Television

Aktoratet: Trump var ikke en uskyldig observatør

Påtaleteamet sa onsdag at de vil legge frem bevis som viser at Trump ikke var en uskyldig observatør til stormingen av Kongressen.

– Han samlet, oppildnet og hisset opp tilhengerne sine. Bevisene vil vise at han tydelig oppildnet til opprøret, sa Raskin.

Trump er tiltalt for å ha oppildnet sine tilhengere til å storme Kongressen og gjøre opprør.

– Trump ble øverstkommanderende for et farlig opprør, hevdet Raskin.

Stormingen av Kongressen skapte kaos og panikk. Foto: Shannon Stapleton, Reuters / NTB

Les også

Demokratene ventes å tape riksretten igjen. Hvorfor fører de likevel sak mot Trump?

Valgfuskanklager

Demokratene gikk detaljert til verks når det gjaldt Trumps uttalelser i perioden etter valgnederlaget. De mener at Trumps forsøk på å så tvil rundt resultatet var medvirkende til stormingen.

En av aktorene gikk så langt som å si at demonstrantene i utgangspunktet ikke hadde tillatelse til å nærme seg Kongressen før Trumps folk grep inn.

– Det var ikke før etter at president Trump og teamet hans ble involvert, at marsjen fra Ellipse til Capitol skjedde. Det skjedde stikk i strid med den opprinnelige tillatelsen. Dette var ikke en tilfeldighet, sa Stacey Plaskett.

Påtaleteamet la onsdag frem hittil usette videobilder fra stormingen av Kongressen 6. januar. Foto: Andrew Harnik, AP / NTB

Kan avsluttes lørdag

Demokratene og republikanerne har 16 timer hver til å fremføre sine argumenter i saken. Det ventes at partene ikke vil benytte seg av hele tiden. Deretter skal de 100 senatorene stemme over hvorvidt Trump skal dømmes eller ikke.

Det ventes at riksrettsprosessen kan avsluttes lørdag. Det skal Mitch McConnell, republikanernes leder i Senatet, ha sagt til sine kolleger i et lukket partimøte.

Tidligere president Donald Trump oppildnet og hisset opp sine tilhengere, mener demokratene. Foto: Manuel Balce Ceneta, AP / NTB

Trump har nektet å møte og forklare seg. Aktoratet kan forsøke å tvinge ham til å møte gjennom pålegg. Men dette vil føre til en lengre prosess om dette. Noe som aldri er forsøkt tidligere.

I forrige uke ba demokratene den tidligere presidenten om å forklare seg under ed i riksrettssaken. Ekspresidenten avviste invitasjonen samme kveld.

Gikk du glipp av den første dagen i riksrettssaken mot Donald Trump? Da kan du lese Aftenpostens USA-korrespondents oppsummering her:

Les også

  1. Trumps advokater hudflettes. Én senator skiftet side. Her er det viktigste å ta med seg fra i natt.

Les mer om

  1. Amerikansk politikk
  2. Donald Trump