Verden

Sverige inne i ny hard koronabølge. Men dødstallene har flatet ut.

Smittespredningen i Sverige er blant de høyeste i Europa akkurat nå.

Lange køer for å få vaksine i Stockholmmässan, som er blitt vaksinasjonssenter. På sykehjemmene har nå de fleste fått første dose.
  • Ingeborg Moe
    Ingeborg Moe
    Journalist

Smittekurven har gått bratt oppover i Sverige siden midten av februar. Det merkes godt på sykehusene. Intensivavdelingene har et voldsomt trykk.

Mandag var 392 av 730 intensivplasser fylt opp av koronapasienter. Situasjonen på sykehusene beskrives som ekstremt tøff. På intensivavdelingene er det nå verre enn i januar, da Sverige var på toppen av sin andre bølge, skriver nyhetsbyrået TT.

Skiller seg ut

Ser man på tall for smittespredning, ligger Sverige i toppen i Europa akkurat nå. Tall fra Johns Hopkins-universitetet viser at bare miniputtstaten San Marino lå høyere søndag. Det går frem av en oversikt fra Ourworldindata. Flere land i Øst- og Sentral-Europa, som Polen, Ungarn og Estland, har også høye koronatall.

Tar man for seg snitt for syv dager, hadde Sverige sist søndag 635 daglige tilfeller pr. én million innbyggere. I Norge var tallet 128. I Danmark var det 108.

Både Norge og Danmark har og har hatt langt strengere koronatiltak enn Sverige.

12 prosent av de testede i Sverige fikk påvist koronasmitte, ifølge Folkhälsomyndigheten. I Norge var tilsvarende tall 4,4 prosent sist uke.

De siste tallene fra det europeiske smittevernbyrået har med seg påskeuken. Effekten av ferien kjenner man ennå ikke. Tallene viser at Sverige har langt høyere smittespredning enn sine naboland. Sist torsdag ble det registrert 7760 nye smittetilfeller på ett døgn, ifølge Folkhälsomyndigheten.

Nedgang blant de eldste

Men det er ett viktig lyspunkt. Tallene på døde i koronapandemien har flatet ut de siste ukene, selv om det var en liten økning siste uke.

De daglige rapportene er langt unna det man så både under første og andre smittebølge. I fjor vår skilte Sverige seg ut og hadde blant de høyeste dødstallene i Europa. Hittil har over 13.600 svensker dødd av eller med korona. I Norge er tallet 684.

Sverige skiller seg fortsatt negativt ut i Norden med langt flere dødsfall. Men sammenlignet med resten av Europa, er Sverige nå blant landene som har lavest antall døde pr. dag.

Statsepidemiolog Anders Tegnell mener tallet på døde nå ligger på «et platå». At tallene ikke har økt mer tross økt smittespredning, forklarer han med vaksinasjonen blant de eldste.

93 prosent av dem som bor på sykehjem i Sverige, har nå fått én vaksinedose. Smittespredningen blant de eldste har stupt. I fjor utgjorde sykehjemspasienter halvparten av koronadødsfallene.

Selv om smittespredningen er stor i resten av samfunnet, er altså tallene på døde langt unna det de var i fjor. Det er etterslep i rapporteringen. Derfor er det usikkerhet rundt hvordan smitteøkningen kan slå ut fremover.

Ikke nedstengning

Sverige har de siste månedene hatt de strengeste smitteverntiltakene siden pandemien startet. Men de har ikke hatt nedstengning som i Norge, Finland og Danmark. De stengte ikke butikker eller frisører slik som nabolandene gjorde etter at den britiske mutasjonen spredte seg. I stor grad er den svenske strategien fortsatt bygget på anbefalinger.

Skolene er åpne. De videregående skolene går nå over til fysisk undervisning igjen. Kjøpesentrene er åpne, men har begrensninger på antall kunder. Serveringssteder må stenge etter 20.30. Det er også begrensninger på hvor mange som kan samles på offentlige steder. Servering av alkohol er stengt etter 20.30. Disse tiltakene skal nå vare frem til 2. mai på grunn av den økte smittespredningen.

Statsepidemiolog Anders Tegnell har vært frontfigur for den svenske koronastrategien. Han er i mot nedstengning av samfunnet. Det viktigste svenskene kan gjøre, er å holde avstand, sier han.

Les også

  1. Hvorfor ble Sverige annerledeslandet i pandemien? Det handler om Pippi, Alfred Nobel og Anders Tegnell.

  2. Tegnell er blitt truet på livet. Kritikerne hans ble kalt svikere. Slik gikk det med den svenske koronadebatten.

  3. Sverige gjenopptar vaksinering med Astra Zeneca for personer over 65 år

Les mer om

  1. Sverige
  2. Koronaviruset