- For sent å droppe anken

De to kongolesiske forsvarerne til Joshua French og Tjostolv Moland sier ankesaken vil gå sin gang.

  • Emma Tollersrud
  • Kongo
  • Thomas Hubert

Mandag kom advokat Morten Furuholmen til Kongo for å bistå dødsdømte Tjostolv Moland og Joshua French. Tirsdag morgen sa han til P4 at de ikke har noe å tjene på en ankesak, og at han derfor heller vil arbeide for en utlevering av de to.

Det er de to kongolesiske forsvarerne, André Kibambe og Guillaume Likwela, overhodet ikke kjent med, da de ikke har mottatt den slags informasjon fra Furuholmen. Likwela fikk selv beskjeden gjennom Aftenposten.no.

— Det var deres norske advokat som hevdet det, og jeg kan hverken bekrefte eller avkrefte det. Denne strategien er organisert fra Norge, via forbindelser vi ikke er klar over, sier Kibambe til Aftenpostens reporter.

Bindende anke

Både Kibambe og Likwela understreker at er det for sent å droppe anken nå.

- De har allerede anket, og det er en bindende avgjørelse. Det eneste de nå kan velge er om de vil delta eller ikke, sier Likwela til Aftenpostens reporter på stedet.

Men dersom de befinner seg i Kisangani, kan de ifølge militære retningslinjer føres til retten med makt, opplyser Kibambe.

- En misforståelse

Til VG Nett sier French og Moland at de ikke vil droppe anken.

- Dette må være en misforståelse, sier French på telefonen fra sin celle.

  1. september ble anken fremmet, og mandag mottok retten dokumentet, slik at datoen for andre runde i saken kan settes. Og høringene vil starte allerede i begynnelsen av oktober, tror Kibambe.

En lokal pastor, John Mutchalwa, som jevnlig har besøkt Frech og Moland i fengslet i Kisangani, kunne i dag bekrefte at Furuholmen møtte dem der. Senere skulle han også møte forsvareren Likwela.

Aftenposten.no har i hele dag forsøkt å få Furuholmen i tale, for å få ham til å forklare utspillet han kom med i radiointervjuet.

— Vi vil ha en litt mer utdypende samtale med deg om det du har sagt til P4 i dag, skrev Aftenposten.no i en SMS til advokaten, hvorpå vi fikk dette svaret per SMS:

— Jeg har ikke snakket med P4 i dag. Jeg har kun gitt et radiointervju med P4 i går. Innholdet i intervjuet er kjent.

Deretter har Furuholmen ikke svart på noen av Aftenposten.nos henvendelser.