Verden

Elling er blitt big business

Fra venstre Elling (Denis O¿Hare) og Kjell Bjarne (Brendan Fraser) i amerikansk tapning. I kveld skal Ingvar Ambjørnsens romanfigurererobre Broadway.

I dag har Elling prem- ière på Broadway. Den ganske syke roman- figuren til Ingvar Ambjørnsen er blitt en middels stor norsk bedrift og er eksportert til en rekke land.

  • Alf Ole Ask
    Alf Ole Ask
    Journalist

Les også:

–Det kan ikke bli større enn dette, sier forfatteren Ingvar Ambjørnsen på telefonen fra Tyskland. Selv skal han ikke overvære kveldens première på Elling her på Ethel Barrymore-teatret på Broadway.

Med Kiwi-pose, norsk boksøl og NRK P1 på radioen, men uten Gro Harlem Brundtland på veggen, inntar Elling og Kjell Bjarne teatrenes mekka: Broadway.

Stykket er spilt på mer enn 200 steder rundt i Europa. Inkludert West End i London.

Hva det er med Elling som gjør ham så ufattelig populær, har heller ikke Ambjørnsen noen god forklaring på. –Det er jo slikt du ikke vet noe om når du sitter der og skriver. Men Elling treffer noe der ute, sier han.

–Du må ha blitt ufattelig rik av dette?

–Det er mange som har tjent godt på Elling. Han er blitt en middels stor norsk bedrift. Jeg har mistet oversikten over hvor den settes opp. Her i Tyskland går den på sjette året. I Finland, i de dype skoger, hvor bøkene ikke selger, så settes den opp igjen og igjen. Det dumper ned en sjekk i ny og ne. Det kaller vi bare for postkort fra Elling. Jøss, er han der også, sier vi, flirer Ambjørnsen, som er spent på mottagelsen i New York.

–Dersom det ikke blir gode kritikker, så er den vel tatt av om få dager, sier han og høres nesten like skeptisk ut som, ja, nettopp Elling.

For USA

Utfordringen er selvsagt å få amerikanerne til å forstå det norske systemet med en velferdsstat. Hovedrolleinnehaveren i Broadway-oppsetningen, Denis O’Hare, dro like godt til Oslo for selv å se dette på nært hold.

–Jeg møtte folkene bak filmene om Elling. De viste meg rundt og vi besøkte blant annet Gaustad sykehus. Spiste middag på Grand og var rundt på Majorstuen for å få en følelse av hvor de holdt til, forklarer O’Hare.

Det var hans første besøk i Norge og Oslo, som han karakteriserer som «crazy» når det gjelder prisnivå.

Forestillingen er morsom. Etter planen skal den gå helt frem til 20. mars. Det har vært stående ovasjoner i de prøveforestillingene som er spilt. Og det ikke bare når flertallet i salen har vært nordmenn.

–Er det stor forskjell på å spille Elling for et norsk publikum? Ler de på andre steder enn amerikanerne?

–Det er ett sted der Elling skrur radioen over på NRK P1 fordi han ikke vil høre rockemusikk. Når noen ler der, så forstår jeg at de må være norske, forklarer O’Hare.

Kjell Bjarne spilles i denne forestillingen av Brendan Fraser, som gjør sin Broadway-debut.

Teatrets PR-folk bedyrer overfor Aftenposten at billettsalget går bra, men at de fortsatt er billetter igjen.

Noe forsvinner?

Men hva slags Elling møter vi på Broadway? Dette er blitt mer i retning av en komedie eller en farse.

–Du er ikke redd for at dette bare blir en komedie og at noe av alvoret i bøkene dine forsvinner?

–Jeg er ikke redd for noen ting, jeg, kontrer forfatter Ambjørnsen og legger til:

–Når du har solgt rettighetene, så har du solgt dem. Dette er lightversjonen av den ganske syke mannen jeg har skrevet mer enn 800 sider om. Det har jeg ingen problemer med, forklarer han.

Heller ikke hovedrolleinnehaver O’Hare synes at man gjør narr av to syke mennesker. Ifølge ham ligger komikken mye i omverdens reaksjoner på de to.

Homofil Elling

I forestillingen som møter kresne amerikanske kritikere i dag, har man ikke funnet på så mange sprell.

–Ved oppsetninger andre steder har regissørene tatt seg større friheter, forteller Ambjørnsen.

I teaterversjonen på Island ble Elling gjort til homofil, og i Bulgaria mente de at hans mor måtte være prostituert for at folk skulle forstå saken. Ambjørnsen ler av det hele.

Men en ting er teatret sikker på. Dette er ingen barneforestilling, advares det. Grunnen er Kjell Bjarnes seksuelle drømmer og scenen der han får låne Ellings underbukse.

Les også

Brendan Fraser i Elling-stykke på Broadway