Presseorganisasjon hudfletter WikiLeaks

WikiLeaks har opptrådt «ekstremt uansvarlig» ved å røpe navnene til afghanere som hjelper utenlandske soldater, mener organisasjonen Reportere uten grenser.

Soldater møter en gruppe afghanere nær landsbyen Nahr e Saraj i Helmand-provinsen. Organisasjonen Reportere uten grenser sier Wikileaks lekkasjer kan sette deres egne kilder og afghaneres liv i fare.
Julian Assange. FOTO: SCANPIX

I et åpent brev skriver presseorganisasjonen at WikiLeaks tidligere har spilt en viktig rolle ved å avsløre menneskerettsbrudd som skjer under dekke av USAs krig mot terror. Men offentliggjøringen av 70.000 hemmelige dokumenter om krigen i Afghanistan beskrives som «svært farlig».– Det vil ikke være vanskelig for Taliban eller andre væpnede grupper å bruke disse dokumentene til å lage lister over folk som er mål for dødelige hevnangrep, heter det i brevet til WikiLeaks’ grunnlegger Julian Assange.

Assange sa torsdag at nettstedet fortsatt planlegger å offentliggjøre 15.000 nye hemmeligstemplede Afghanistan-dokumenter, tross protester fra amerikanske myndigheter.

Reportere uten grenser slutter seg til kravet fra USAs regjering om at WikiLeaks må la være å lekke flere av dokumentene.

– En slik ubetenksomhet vil sette deres egne kilder i fare og true internetts framtid som et informasjonsmedium, advarer organisasjonen.