Verden

Droneteknologi kan hindre fremtidige flykatastrofer

Det er utviklet teknologi som kan fjernstyre passasjerfly fra bakken. Likevel ligger praktisk bruk av slike løsninger flere år frem i tid.

150 mennesker mistet livet da en Airbus-maskin fra Germanwings styrtet i forrige uke.
  • Henning Carr Ekroll
    Henning Carr Ekroll
    Nyhetssjef

Det er den britiske fjernsynskanalen Sky News som omtaler teknologien. Opplysningene kommer frem i kjølvannet av Germanwings-styrten i Frankrike, der etterforskerne mener at annenpiloten styrtet flyet med vilje. 150 mennesker mistet livet.

Allerede i 2009 tok Honeywellpatent på en løsning som gjør det mulig å ta kontroll over kontrollene i et moderne passasjerfly.

På denne måten skal man kunne overstyre flyet i en situasjon der en pilot eller tredjepart forsøker seg på «uautorisert flyvning».

— Teknologien er tilgjengelig, det handler bare om at noen må betale for infrastrukturen, sier Mischa Dohle ved King's College til TV-kanalen.

Likevel er det lite som tyder på at en slik løsning vil kunne tas i bruk med det første, sier David Cummins i UMS Aerogroup. Årsaken er at det vil kreve tid, innsats og finansiering å få på plass de rammene for en gjennomførbar løsning.

Det hele vil også trolig kreve omfattende endringer av regelverk og rutiner for den internasjonale luftfartsindustrien.