Verden

ANC tapte valget i Sør-Afrikas hovedstad

Det sørafrikanske regjeringspartiet ANC tapte lokalvalget i hovedstaden Pretoria. Bildet er fra valget i landets største by, Johannesburg.

Det sørafrikanske regjeringspartiet ANC tapte lokalvalget i hovedstaden Pretoria.

  • NTB

Mens ANC fikk 41,2 prosent i valgkretsen Tshwane, som omfatter Pretoria, fikk opposisjonspartiet DA 43,1 prosent. Nederlaget beskrives som ANCs verste siden partiet overtok makten i Sør-Afrika etter apartheidregimets fall.

Siden heller ikke DA oppnådde absolutt flertall, ligger det an til en koalisjonsregjering i byen, ifølge lokale medier. Lokalvalget i Sør-Afrika fant sted onsdag, og ANC har også mistet kontrollen over havnebyen Port Elizabeth.

  • Kommentar: Nelson Mandelas arv smuldrer opp

Stemmetellingen pågår fortsatt i landets største by Johannesburg, og det er foreløpig for tidlig å si hva utfallet blir her.

Valgresultatene i Sør-Afrika har ført til spekulasjoner om hvilke følger det får for president Jacob Zuma (bildet) på lang sikt.

Valgdeltakelsen var på 58 prosent.

Ydmykende nederlag

Nederlaget i Port Elizabeth på 46,7 mot 40 prosent var ydmykende for ANC, i en valgkrets som er kjent som «Nelson Mandela Bay» som en hyllest til tiden da byen var et arnested for anti-apartheidaktivister.

DA-leder Mmusi Maimana kalte resultatet en milepæl for hans parti.

– Dette er et vendepunkt for det sørafrikanske folket. Dette viser for oss alle at vi er et parti ikke bare i opposisjon, men i regjering, sa han.

Valgresultatene har ført til spekulasjoner over hvilke følger det får for president Jacob Zuma på lang sikt.

På nasjonalt nivå er ANC fortsatt landets fremste parti. Imidlertid har partiet Mandela en gang ledet, mistet oppslutning. I en nasjonal oversikt har de fremdeles over 53,9 prosent av stemmene, men det er et fall på 8 prosentpoeng fra 2011.

Mens ANC fikk 41,2 prosent i valgkretsen Tshwane, som omfatter Pretoria, fikk opposisjonspartiet DA 43,1 prosent. Nederlaget beskrives som ANCs verste siden partiet overtok makten i Sør-Afrika etter apartheidregimets fall.

Sjokkresultat

– Tilbakeslaget til ANC skjedde raskere og hardere enn alle trodde! Det er et sjokk for alle, mente den uavhengige politiske analytikeren Ralph Mathekga da han kommenterte det dårligste valgresultat for partiet siden slutten av det hvite minoritetsstyret for 22 år siden.

Visepresident og ANC-nestleder Cyril Ramaphosa sa at partiet tar velgernes budskap på alvor.

– Våre folk sender ut klare meldinger som vi kommer til å lytte veldig, veldig grundig til. Vi er en lyttende organisasjon, vi skal lytte til vårt folk, sa Ramaphosa.

President Jacob Zuma (74) har fortsatt tre år igjen etter han tiltrådte i 2009. Selv om han er blitt kritisert for blant annet å ha brukt offentlige midler til privat oppussing, har han fortsatt stor støtte i partiet og i mange områder rundt om i landet.

Les mer om

  1. Sør-Afrika
  2. ANC