Selv Cameron måtte snu i møtet med bildet av den syriske gutten
LONDON (Aftenposten): Et bilde gjorde det umulig for David Cameron å tviholde på den tøffe tonen.
Så sent som onsdag denne uken understreket Cameron igjen at den dramatiske flyktningkrisen ikke kan løses ved at Storbritannia tar imot «flere og flere flyktninger».
Men torsdag kveld var tonen brått en annen.
– Som far føler jeg meg dypt beveget av synet av den unge gutten på en strand i Tyrkia. Og Storbritannia er et moralsk land, og vi vil opprettholde vårt moralske ansvar, sa Cameron til BBC.
Også britene skal gjøre mer, gjentok han i dag. Hva har skjedd?
Les også:
Cameron vil trolig ta imot flere syriske flyktninger
Felles front
Et stemningsskifte i nasjonen så kraftfullt at det ville vært umulig for statsministeren å tviholde på regjeringens prinsipper om at økte kvoter ikke nytter.
Britiske medier er røffere i kantene og langt, langt mer politisk tydelige enn hva vi er vant med hjemmefra. Men denne uken samlet de seg, på ytterst sjeldent vis, om den menneskelige tragedien som utspiller seg langs Europas yttergrenser.
Fra The Times til The Daily Mirror, det politiske venstre til høyre, tabloid og broadsheet – det var bildene av den druknede treåringen Alan Kurdi som fullstendig dominerte torsdag.
Selv erketabloiden The Sun, som vanligvis kjører en Cameron-vennlig konservativ linje, var soleklar i sin oppfordring: Cameron, sommerferien er over, nå må du ta tak i den største krisen Europa står overfor siden krigen.
Financial Times slo fast på lederplass at landets statsminister misforstår hele flyktningkrisen, og at Storbritannia er i ferd med å miste allierte både i Europa og i Midtøsten på grunn av Camerons «slemme» tilnærming.
Han tror en tøff tone lønner seg i et politisk Storbritannia der innvandring er et ytterst kontroversielt tema, men han tar feil, mener avisen.
Cameron i utakt
Frem til nå har Storbritannia vært blant de klareste motpolene til den tyske linjen. Landet har tatt imot langt færre asylsøkere, og har vært blant de argeste motstanderne av et felleseuropeisk kvotesystem.
Britene har gjennom sommeren satt inn ekstra politistyrker og bevilget penger til nye gjerder for å hindre at flyktninger ulovlig tar seg gjennom kanaltunnelen fra det europeiske fastlandet over til Storbritannia.
- Vi besøkte den engelske bonden, kjent som «the farminator», som hver uke finner flyktninger gjemt i åkeren: — Jeg har jo nærmest blitt grensepoliti i sommer.
En av Camerons fanesaker er å redusere den totale migrasjonen til landet betraktelig. En stor andel av befolkningen ser mot Europas felles flyktningutfordringer og mener løsningen for Storbritannia er å melde seg ut av samarbeidet.
Men BBCs politiske redaktør Laura Keusseberg er blant dem som mener statsministerens kontor har sovet i timen, og ikke hengt med på det stemningsskiftet som gjennom sommeren har vokst frem i befolkningen og mediene.
Trykkoker
Det kan ved første øyekast se ut som Cameron-regjeringen har snudd i løpet av et døgn, så beveget av Alans livløse kropp på den tyrkiske stranden at et lands politikk ble snudd i en håndvending.
Men presset har vokst seg uutholdelig over tid.
Europeiske medier har hamret løs på britene. Landets religiøse ledere har tryglet regjeringen om å gjøre mer. Camerons politiske motstandere har fordømt hans tøffe linje, men denne uken har også hans egne folkevalgte kommet på banen, inkludert høyprofilerte partitopper som London-ordfører Boris Johnson.
Samtidig har det vokst frem en underskriftskampanje der 350.000 briter i løpet av de siste dagene ber regjeringen om å gjøre mer for flyktningene.
Plaster på såret
Den britiske regjeringen jobber nå på spreng for å komme opp med et strakstiltak som vil sikre beskyttelse til flere enn de 5000 syriske flyktningene landet allerede har avtalt å ta i mot i år.
Detaljene legges frem til uken, men ifølge en FN-talsperson har britene nå gått med på å ta imot ytterligere 4000 personer fra de UNHCR-drevne leirene i de syriske nærområdene.
— Vi vil videreføre vår tilnærming ved å hente dem fra flyktningleirene. Slik tilbys de en mer direkte og trygg rute til Storbritannia, sa Cameron fredag morgen under en reise til Lisboa.
En slik akutt håndsutrekning ble til slutt politisk nødvendig for Cameron. Men spørsmålet om det vil være nok, både for å holde tritt med opinionen på hjemmebane og den økende humanitære krisen.
FNs høykommissær for flyktninger, António Guterres, ber i dag de europeiske landene om å ta imot 200.000 syriske flyktninger umiddelbart.
- Lurer du på hvorfor flyktningene kommer akkurat nå? Aftenposten har tidligere skrevet denne saken, der spørsmålet besvares i fire punkter.
(Aftenposten og andre medier brukte først navnet Aylan på gutten somdruknet. Ifølge familien skal navnet staves Alan, og Aftenposten har derfor endret dette i våre artikler.)