Verden

Venter på hevnens time

Mohammed Rantissi sier han er stolt av sin far, som ble drept av Israel på lørdag. Nå gleder han seg til drapet blir hevnet.

 • John Hultgren
  Midtøsten-korrespondent

Sørgende strømmer til teltene som er satt opp på en idrettsplass i Gaza by for å tilby sine kondolanser. Midt i folkemyldret står sønnen til Abdel Aziz Rantissi, Hamas-lederen som ble drept i et helikopterangrep lørdag kveld. Sist gang Israel forsøkte å drepe hans far, 10. juni i fjor, var Mohammed selv med i bilen som ble truffet av raketter fra helikoptre. 25-åringen ble alvorlig såret, og ser fortsatt ut til å ha problemer med den ene armen.Nå tar imot hendene som de sørgende rekker frem, og trykker dem. De er for hans far.— Hva tenkte du da din far tok over ledervervet i Hamas etter sheikh Ahmed Yassin?- Jeg var sikker på at han kom til å bli drept. Vi kan ikke vente noe annet. Israel dreper kvinner og barn, så det var ingen grunn til å tro at de ikke også ville drepe pappa.- Nå har du mistet ham. Synes du ledervervet i Hamas er verdt noe sånt?- Jeg er veldig stolt av ham, ikke minst nå som han er blitt martyr. Men jeg savner ham veldig, sier 25-åringen til Aftenposten.- Ønsker du hevn?- Ja, jeg håper vi får hevn snart, at Hamas' militære fløy slår tilbake. Det er den eneste måten å få israelere bort fra palestinsk land på, svarer han.

Er Hamas svekket?

Ordet hevn sitter løst på alles lepper her. De ønsker å se det som så veldig ofte har skjedd før, nemlig at et angrep besvares med et motangrep som igjen skal hevnes og hevnes og hevnes.Dette er den tilsynelatende evige syklus som er motoren i den israelsk-palestinske konflikten. Bevegelsen Hamas, som regnes som en terroristorganisasjon av Israel, USA og EU, har ansvaret for en lang rekke selvmordsbombere som sprenger seg selv og flest mulig andre til døde i israelske byer. Etter at to av dens øverste ledere er blitt drept i løpet av bare en måned, er hevnlysten stor.Men det faktum at likvidasjonen av dens åndelige leder Yassin ennå ikke har ført til noen voldelig reaksjon, får flere til å spørre seg hvorfor. Er det fordi Hamas planlegger noe så stort at det tar ekstra lang tid, eller er det fordi bevegelsen er så svekket at den ikke klarer det?Israel sier hensikten med drapene på palestinske lederfigurer er nettopp å svekke organisasjoner som Hamas. Men det har ikke skjedd, sier folk her i Gaza by, et kjerneområde for den militante organisasjonen. Her trekker folk frem bevegelsens humanitære og sosiale hjelpearbeid når de skal fortelle hvorfor støtten er så stor, og tilbakeviser alle påstander om at det er en terrororganisasjon.Det er en motstandsgruppe som kjemper mot israelsk okkupasjon, svarer alle som én.

Håper å bli martyr

— Hamas er ikke svekket. Alt snakk om at Hamas er blitt svakere som følge av drapene, er bare tull, sier en Hamas-leder som ennå er i live, Said Siam, til Aftenposten. Han sitter sammen med flere hundre andre inne i teltene som er satt opp for kondolansesesjonen.- Men drapet av Yassin er ennå ikke hevnet? Viser ikke det at Israel lykkes i sin strategi?- Responsen vil bli utført av den militære fløy i Hamas. Alle vet at Israel er i høy beredskap, men selv om det tar tid, så skal motstanden fortsette, og det er en seier i seg selv.- Hvordan kan det være en seier?- Fordi vi fortsatt kan gjøre motstand. Vi er ikke knust, vi fortsetter å kjempe. Det er en seier.- Israel ser ut til å ville drepe alle Hamas-ledere. Er du redd for å bli drept?- Jeg er ikke redd for noe. Jeg håper å bli drept, for da blir jeg martyr, sier Said Siam.Abu Abdullah, en 27-åring som er kommet sammen med sin tre år gamle sønn for å vise sin respekt, sier han godt kan forstå hvorfor det tar tid å gjøre gjengjeldelse for drapet av en Hamas-leder.- Det er fordi Hamas vil drepe en israelsk leder som hevn, og en slik aksjon er vanskelig og tar tid. Hamas er ikke svekket, hvis det er det du tror, sier han.Abdul Hamid Rantissi, en slektning av den drepte Hamas-lederen, står fremst i rekken og tar imot kondolanser.- Yassins og Rantissis blod er ikke spilt forgjeves. Vårt svar kommer snart, sier han.

Sharon styrket

Frykten for at han har rett er stor i Israel, hvor beredskapen virkelig er svært høy. Men det første resultatet av drapet var at en tilsynelatende svært selvsikker statsminister Ariel Sharon fikk store politiske gevinster.Hans foreslåtte delingsplan er svært omstridt i Israel, ikke minst i statsministerens eget Likud-parti, hvor også flere av statsrådene har nektet å følge Sharons forslag. Men etter drapet av Rantissi, og etter å ha forsikret regjeringskollegene at barrierèn som bygges rundt Vestbredden, skal gå rundt store bosetninger på israelsk side, snudde tre viktige ministre og støtter nå Sharons plan.Støtten fra disse tre kan vise seg helt avgjørende når spørsmålet skal avgjøres i en uravstemning blant Likud-medlemmene den 2. mai.

<b>Far og sønn. </b>Aftenposten møtte Rantissis sønn Mohammed, som sto foran et portrett av faren. Foto: SUHAIB SALEM

Relevante artikler

 1. VERDEN

  USA ber alle amerikanere forlate Irak umiddelbart

 2. VERDEN

  Israel åpner for å fengsle tolvåringer

 3. VERDEN

  Drapsdømt soldat splitter Israel. Netanyahu ber om at soldaten blir benådet.

 4. VERDEN

  Om to uker er det valg i Israel, og rakettene faller. Det ser begge parter seg tjent med.

 5. VERDEN

  Palestinske myndigheter: 15 drept og 1400 skadet under massedemonstrasjoner på Gazastripen

 6. VERDEN

  Bistand går til palestinske terroristers familier