Verden

Ti døde i uvær i Haiti

Minst ti mennesker mistet livet da den tropiske stormen Hanna la byen Gonaives i Haiti under vann.

Satelittbildet viser orkanen Hanna sørøst for Nassau. Etterpå ble orkanen svakere og ble nedgradert til en tropisk storm med voldsomt regn som kan forårsake dødelig flom på Haiti og øst på Cuba. SCANPIX

Les også:

– Situasjonen i Gonaives er svært pressende. Vi trenger hjelp. Så godt som hele byen er oversvømmet, det er vann overalt. I noen områder står vannet to meter over bakken, sa byens ordfører Stephen Moise tirsdag.

Innbyggerne i Gonaives sier at flomvannet når til taket i enkelte bolighus. Da byen ble lagt under vann for tre år siden etter å ha blitt truffet av den tropiske stormen Jeanne, mistet 3.000 mennesker livet.

Hanna lå tirsdag over den sørøstlige delen av Bahamas-øyene, men ble nedgradert fra orkan til tropisk storm i løpet av dagen. Uværet ligger an til å ramme den sørøstlige delen av USA senere i uka, men det er usikkert nøyaktig hvor den vil treffe kysten.

Et annet uvær, som har fått navnet Ike, kommer i kjølvannet av Hanna. Stormen er ventet å nå orkan styrke i løpet av de 36 neste timene.

Amerikanske meteorologer venter at fire tropiske orkaner vil utvikle seg i løpet av september. Basert på værforholdene i august venter meteorologene ved orkansenteret ved Colorado State University at orkanaktiviteten vil bli sterkere enn normalt i september.

Varme overflatetemperaturer øst i Atlanterhavet er hovedforklaringen på den økte orkanaktiviteten.

Borgermester Ray Nagin i New Orleans oppfordrer folk til å vente med å vende tilbake til New Orleans, selv om orkanen Gustav gjorde langt mindre skade enn fryktet.

Gustav minket i styrke og ble nedgradert til en tropisk storm tirsdag, etter å ha feid inn over Louisiana. Gustav hadde tirsdag retning mot Texas. Innbyggene i New Orleans puster lettet ut etter at orkanen unngikk selve byen og i stedet passerte noen mil vest for den.

Om lag 2 millioner mennesker ble evakuert fra New Orleans og områdene rundt, og de var naturlig nok klare for å reise hjem så fort som mulig.

Stort skadeomfang

Men New Orleans’ borgermester Ray Nagin oppfordrer folk til ikke å haste hjem, men vente med hjemreisen til tidligst onsdag.

– Hjemreisen er bare dager unna. Men innbyggerne bør ikke vende tilbake tirsdag. Det er svært viktig at myndighetene får oversikt over skadeomfanget først, sa Nagin tirsdag.

– Trær er falt ned og strømledninger er revet av over hele byen, et stort antall hjem og arbeidsplasser er uten strøm, sa Nagin ifølge BBC.

Utålmodige

Men det tærer på tålmodigheten hos de mange evakuerte som er innkvartert i overfylte idrettshaller, kirker og lignende anlegg.

– Det første folk spør om, er når bussene som tok dem hit, vil frakte dem hjem igjen, sier Jim Rollins i menigheten First Christian Church i byen Tyler. Kirken hans har tatt imot 140 personer som evakuerte fra Beaumont.

– Disse menneskene vil hjem så fort som mulig, sukker han.

Slåsskamp

Utålmodige og frustrerte evakuerte går hverandre på nervene, meldes det, og i et tilfluktssenter i byen Shrevport gikk det til slutt på nevene løs.

Andre steder er folk slitne og utmattede. Det har tatt på å finne et sted hvor man kunne få en seng og tak over hodet.

Kenneth og Leslie Smith fra New Orleans forteller at de brukte over en dag på å kjøre fra by til by for å finne et sted hvor det var plass til dem og de tre barna. Til slutt klarte de å komme seg inn i en hall utenfor Dallas.

 1. Les også

  284 arrestert under republikanernes landsmøte

 2. Les også

  Dikene besto den første testen

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Trump om Orkanen Laura: – Vi har hatt flaks

 2. VERDEN

  1,5 millioner evakueres - unntakstilstand i flere amerikanske stater før orkanen

 3. VERDEN

  Meteorologene advarer om 75 cm regn det neste døgnet

 4. VERDEN

  Amerikanere står med vann opp til livet. Ekstremværet Barry har nådd land som en tropisk storm

 5. VERDEN

  Matthew nedgradert på sin ferd langs USAs østkyst

 6. VERDEN

  «Mens jeg skriver dette, er Florence i ferd med å treffe land». Slik begrunner de som ikke rømmer uværet, at de blir igjen.