Verden

Park (24) rømte fra Nord-Korea. Nå advarer hun mot myk linje overfor diktaturet.

– Tenk at jeg kan studere akkurat det jeg vil, og selv velge å bli journalist i et land der det er mulig å skrive sannheten, sier Park Sung-ae (24).
Moon Jae-in avla onsdag sin høytidelige ed etter å ha vunnet Sør-Koreas 19. presidentvalg.

SEOUL (Aftenposten): Koreanere som har rømt fra det lukkede Nord-Korea, anser Sør-Koreas nye president Moon Jae-in som farlig ettergivende.

  • Aftenpostens Korrespondent Jørgen Lohne
    Aftenpostens Korrespondent Jørgen Lohne

Den nye presidenten, som klart vant valget tirsdag, ønsker at dialog skal ledsage sanksjoner for å påvirke Pyongyang-regimet til å avvikle sitt atomprogram og stanse prøveskytingen av ballistiske missiler.

Grovt naivt, ifølge flere som har følt Kim Jong-uns, hans fars eller farfars diktatur på kroppen. De er rasende over at Sør-Korea i fem år fremover skal ledes av en av foregangsmennene for den såkalte solskinnspolitikken.

  • Moon-motstandere: Han er agent for Pyongyang

Under valgkampen demonstrerte en gruppe avhoppere i parlamentsbygningen i Seoul og gjorde det klart at de alvorlig ville frykte for liv og sikkerhet under et Moon-styre:

– Nordkoreanske draps-kommandoer vil komme til Sør-Korea for å myrde eller kidnappe mennesker som er flyktet fra Nord, hevdet en talsmann for gruppen, ifølge BBC.

Sørkoreanere er seg ikke bevisst hvilken trussel de daglig er utsatt for, mener Do Myung-hak (53), generalsekretær for den internasjonale PEN-klubbens organisasjon for nordkoreanske eksilforfattere.

– Frykter angrep hver eneste dag

Aftenposten har møtt to avhoppere fra hver sin generasjon i Seoul.

Begge stemte på andre kandidater enn vinneren i valget. Og om de ikke er villige til å underskrive på de ekstreme synspunktene til gruppen som demonstrerte i parlamentet, er de helt enige i at for mye ettergivenhet for Kim Jong-uns brutale diktatur, er farlig for Sør-Korea.

– Hver eneste dag frykter jeg at det skal komme et stort rakettangrep fra nord. Sørkoreanere flest er seg ikke bevisst hvilken fare de befinner seg i, mener forfatteren Do Myung-hak (53), generalsekretær for den internasjonale PEN-klubbens organisasjon for nordkoreanske eksilforfattere.

– USA og Sør-Korea burde slått til og brukt militære midler til å tvinge frem gjenforening – om det bare ikke hadde vært for all den menneskelige lidelse en slik aksjon ville føre til, sier mediestudenten Park Sung-ae (24).

Studenten Park Sung-ae ville helst sett at Nord-Korea-problemet ble løst straks, med militære midler, men mener det ville medført for store menneskelige lidelser.

Mange har problemer med integrering

Både Park og Do er blant de vellykkede og integrerte i gruppen på 30.000 avhoppere fra nord som lever i Sør-Korea.

Andre er mindre heldige:

Problemer med psykologisk og kulturell tilpasning i et samfunn med en frihet og en relativ velstand de aldri tidligere har opplevd, forekommer hyppig.

Mange rammes av posttraumatiske stresslidelser eller andre alvorlige psykiske problemer på grunn av det de har vært utsatt for før flukten, som sult og dårlige helseforhold, Pyongyang-regimets brutalitet, ideologisk press og propaganda.

Do Myung-hak var nødt til å flykte etter at han ble angitt.

– Kostnader begrenser friheten

– Det vanskeligste med livet her, er egentlig det finansielle. Friheten er jo ikke total når alt er kostbart, for eksempel reiser til utlandet, sier Do Myung-hak med et skjevt smil da vi møtes på en amerikansk kaffebar i Seoul sentrum.

Forfatteren måtte flykte etter at han i 2006 lot en nær venn få lese et dikt som kritiserte den daværende nordkoreanske lederen Kim Jong-ils diktatur. Vennen viste seg å være en angiver.

– Jeg slapp først unna politiet med å påstå at diktet egentlig handlet om regimet til fienden i Sør-Korea, men visste at jeg nå var under etterforskning og at det bare var et spørsmål om tid før jeg ville bli fengslet eller henrettet. Hele livet hadde jeg lengtet etter friheten. Der og da var jeg helt nødt til å ta sjansen.

Ulovlige filmer om gull og grønne skoger

Park Sung-ae fikk urealistiske forventninger om materiell velstand ved å se på ulovlige filmer.

– Videoer min far hadde smuglet inn i Nord-Korea, ga meg et bilde av hvordan mennesker levde i Sør-Korea og i Vesten. Jeg trodde absolutt alle hadde vakre smykker, designerklær, luksusbiler og store hus; illusjoner skapt av filmene vi kunne blitt strengt straffet for å se på, sier Park Sung-ae, som tar seg tid til en prat mellom to forelesninger, under grønne trær i parken til University of Foreign Studies i Seoul.

– Min drøm om et liv som det jeg kunne se på skjermen, ble en besettelse, som narkotika. Jeg var sikker på at vi skulle få alt sammen straks vi kom til Seoul.

Mediestudenten har siden fått et mer realistisk syn på tilværelsen utenfor det lukkede Nord-Korea. Men takknemligheten for friheten kjenner hun fortsatt, ni år etter at familien forlot gruvebyen Musan og via Kina og Thailand kom til Sør-Korea.

Takknemlighet: Park Sung-ae.

– Tenk at jeg kan studere akkurat det jeg vil, og selv velge å bli journalist i et land der det er mulig å skrive sannheten! I Nord-Korea ville myndighetene ganske enkelt ha bestemt at jeg skulle bli gruvearbeider, som mine foreldre, sier Park Sung-ae.

Farlige feilvurderinger

Også for Do Myung-hak oppleves det fortsatt som et nesten ufattelig privilegium at han hver eneste dag kan skrive og si hva han vil.

I dikt og romaner beskriver forfatteren i eksil hvordan nordkoreanere lever slavebundet, i materiell nød og uten kunnskap om omverdenen.

Sør-Koreas nye president Moon Jae-in og hans kone Kim Jung-suk under innsettelsesseremonien i Seoul onsdag.

– Det er avgjørende viktig at Sør-Korea beholder sin nære allianse med USA, det eneste som kan avskrekke Pyongyang-regimet. Moon Jae-ins politikk er svært farlig, sier han.

President Moon Jae-in gjør seg skyldig i farlig feilvurdering, mener Do Myung-hak.

– Mener du at Sør-Koreas president gambler med sitt lands sikkerhet?

Do Myung-hak drikker av iskaffen mens han tenker seg om et øyeblikk.

– Nei, svarer han så:

– Moon gambler ikke. Han feilvurderer situasjonen.

jl@ap.no

jorgenlohne/facebook.com

jorgenlohne/twitter.com

Les mer om

  1. Sør-Korea
  2. Nord-Korea
  3. Pyongyang
  4. Seoul
  5. USA