Theresa May mister flertallet

Jeremy Corbyn krever at Theresa May må gå.

Statsminister Theresa May advarte velgerne for tre uker siden om at hun ville tape valget hvis hun mistet bare seks plasser til opposisjonen. Her forlater hun valglokalet etter å ha stemt i Maidenhead. Foto: AP / Alastair Grant / NTB scanpix

Labour-leder Jeremy Corbyn var klar i sin tale i natt at Theresa May bør gå av som statsminister. Litt over kl. 06 fredag morgen viser de siste målingene at de konservative har 297, mens labour tar innpå med 254. May trenger 326 for å få et klart flertall i Parlamentet.

– Theresa May innkalte til valg fordi hun ville ha et mandat. Det mandatet hun har fått er at de konservative har tapt stemmer, de har mistet plasser, de har mistet støtte og mistet tillit. Jeg vil tro at det er nok til å gå av som statsminister, og gi plass for en regjering som er representativ for hele folket i dette landet, sa Jeremy Corbyn.

Han uttalte seg etter at det ble klart at han beholder sin plass i Parlamentet etter å ha fått nok stemmer i valgkretsen sin i London, Islington North.

Det betyr at det kan gå mot det som kalles «hung parliament», eller hengt parlament. Det betyr at ingen av de to store partiene får et rent flertall. Storbritannia har i moderne tid hatt to hengte parlament; etter valget i 1974 og etter valget i 2010.

Men selv uten flertall vil de konservative fortsatt være det største partiet og kan fortsette i regjering, med støtte fra andre partier.

May gjenvalgt

May uttalte kort etter på direktesendt TV at det påhviler de konservative å sørge for stabiliteten i landet. Hun var da i sin egen valgkrets Maidenhead der hun også ble gjenvalgt.

De konservative ledet med opp mot 20 prosentpoeng på målingene da May selvsikkert utlyste nyvalg – stikk i strid med løftene hun selv hadde gitt. Hun ville styrke sin posisjon før forhandlingene med EU om brexit. Nå kan det i stedet gå mot et sviende valgnederlag.

Statsminister Theresa May advarte velgerne for tre uker siden om at hun ville tape valget hvis hun mistet bare seks plasser til opposisjonen.

– Om jeg mister bare seks plasser, vil jeg tape dette valget, og Jeremy Corbyn vil kunne sette seg ned for å forhandle med presidenter, statsministre og kanslere i Europa, skrev May på Facebook og Twitter 20. mai.

– Grunnet kaoset planene hans vil utløse i dette landet, vil jeg doble innsatsen min i de kommende ukene for å gjøre meg fortjent til hver stemme, skrev hun.

Les også

Ekspertenes dom: – Kan bety at Theresa May er ferdig

Labour neste?

Storbritannia-kjenner Øivind Bratberg mener det ikke kan utelukkes at Labours radikale leder Jeremy Corbyn ender opp som statsminister.

– Ut fra valgdagsmålingene er det mulig å se for seg en mindretallsregjering fra Labour med parlamentarisk støtte fra en regnbuekoalisjon, sier Bratberg til NTB.

Han sier at for Corbyn ser det ut som om resultatet blir langt bedre enn forventet. Ifølge valgdagsmålingen får Labour 267 seter i Underhuset, opp 35 fra 2015.

– Hvis valgdagsmålingen stemmer, er dette et jordskjelv, sier Bratberg, som mener et slikt utfall også kan føre til en maktkamp i Det konservative partiet.

«Overmot»

Labour-politiker Emily Thornberry beskylder May for «overmot».

– Hun ønsket blankofullmakt til å gjøre hva hun ville med landet, med brexit, med økonomien og med vårt nasjonale helsesystem. Det sa vi nei til, og vi mente det. Og vi la fram et populært valgprogram, med en partileder som har stått imot de mest utrolige personangrep. Han har vist at hvis det er noen som er «sterke og stabile», så er det ham, sier Thornberry til Sky News.

Utelukker koalisjon

Skotske SNP får 34 mandater i valgdagsmålingen, tilbake 22 mandater, mens Liberaldemokratene går fram med seks mandater til 14 representanter i målingen. I tillegg går 22 mandater til andre representanter.

Det EU-skeptiske og innvandringskritiske partiet UKIP på ytre høyre ligger ifølge målingen ikke an til å få noen mandater. Partiets tidligere leder Nigel Farage benyttet valgdagsmålingene til å promotere UKIP dersom de konservative mister majoriteten og mente partiet vil spille en langt mer betydelig rolle som følge av valgresultatet.

Liberaldemokratene kan komme på vippen, men partiet utelukker at det er aktuelt å gå inn i noen regjeringskoalisjon. «Vi får mange telefoner, så bare så det er klart: Ingen koalisjon. Ingen avtaler», skriver Liberaldemokratenes pressekontor på Twitter.

Liberaldemokratenes tidligere leder Nick Clegg mistet plassen sin i Parlamentet til Labour.