Verden

Macron vant valget blant franskmenn i Norge

Vel 2000 franskmenn i Norge deltok i første runde av presidentvalget. 45 prosent av dem stemte på Emmanuel Macron, bare vel 5 prosent på Marine Le Pen.

Flest stemmer blant franskmenn i Norge fikk Emmanuel Macron.
  • Alf Ole Ask
    Alf Ole Ask
    Journalist

Resultatet fra utenlandsstemmene i det franske presidentvalgets første runde viser at Emmanuel Macron er den som scorer høyest. I Storbritannia og i Sverige fikk han halvparten av stemmene.

Det er nesten 60.000 franskmenn som stemte i de 10 landene som regnes som Nord-Europa: Baltikum, de nordiske landene, Storbritannia og Irland.

6,48 prosent av franskmenn i disse landene har totalt stemt på Marine Le Pen, mens 40,4 prosent på Emmanuel Macron. I Norge var det vel frem prosent. I Litauen var det 10 prosent som stemte på Le Pen.

Franskmenn ute liker ikke Le Pen

Blant franskmenn i utlandet kom Le Pen på femteplass, mens hun altså kom på andreplass totalt, og er en av de to som er i finaleomgangen som avholdes søndag 7. mai.

Dersom franskmenn i utlandet hadde hatt det avgjørende ordet hadde valget stått mellom den konservative François Fillon og Macron. Venstresosialisten Jean-Luc Mélenchon fikk 15.8 prosent og til og med sosialistpartiets Benoît Hamon fikk 6,9 prosent og er større blant velgerne utenfor Frankrike, noen tiendedelers prosentpoeng mer enn Marine Le Pen.

Les mer om

  1. Presidentvalget i Frankrike