Verden

Erdogan truer med å halshugge kuppmakere

Kuppmakere bør iføres Guantanamo-lignende fangedrakter og halshugges, sa president Recep Tayyip Erdogan under ettårsmarkeringen for det mislykkede kuppforsøket i Tyrkia.

  • NTB

Erdogan brukte sterke ord i sin tale i Istanbul lørdag kveld, myntet på sine egne støttespillere.

– Først og fremst skal vi hugge hodene av disse forræderne, sa Erdogan i talen som markerte ettårsdagen for det mislykkede kuppforsøket.

Mange i den store folkemengden som var møtt opp ropte ut at dødsstraff bør gjeninnføres i Tyrkia. Erdogan svarte og gjentok det han tidligere har sagt:

– Jeg skal signere dersom nasjonalforsamlingen legger fram ethvert lovforslag om gjeninnføring av henrettelser.

Erdogan sa også i sin tale at kuppmistenkte bør iføres fangedrakter.

– Jeg har snakket statsministeren. Når de skal framstilles i retten, bør de være iført uniformerte fangedrakter, slik de har på Guantanamo, sa Erdogan.

Uttalelsen falt etter at en kuppmistenkt ved en tidligere anledning var blitt observert på vei inn i en rettssal med ordet «helt» på T-skjorten.

Les også

LES OGSÅ: Slik begrunner Tyrkias ambassadør at 50.000 er arrestert etter kuppforsøket i fjor

Store markeringer flere steder

Titusener ventes å delta i såkalte marsjer for nasjonal enhet i Istanbul og Ankara i løpet av helgen for å feire at kuppforsøket ble slått ned.

Lørdag kveld var den første store marsjen underveis. Titusener av mennesker gikk over broen der sivile, som fulgte presidentens oppfordring, for ett år siden møtte opp for å bidra til å hindre kuppforsøket. På Bosporos-broen støtte de sivile sammen med soldater. Broen har i ettertid fått det offisielle navnet «15. juli-martyrenes bro».

De mange fremmøtte lyttet til Erdogans tale.
Enorme folkemasser deltok i markeringen i Istanbul lørdag kveld.

Fra broen gikk de frammøtte lørdag kveld videre via en avsperret motorvei til et sted nær broen der Erdogan og hans kone Emine avdekket et minnesmerke for de 250 som ble drept mens de forsøkte å hindre kuppmakerne.

Les også

LES OGS: Slik presset Tyrkias president Angela Merkel og EU i kne

Tok over rikskringkasteren

Tidligere lørdag deltok Erdogan i en spesialsesjon i nasjonalforsamlingen for å markere årsdagen for kuppforsøket. I en tale framhevet parlamentspresidenten Ismail Kahraman det tyrkiske folk, som han sa hadde seiret over kuppmakerne i juli i fjor.

I løpet av kuppnatten mellom 15. og 16. juli ble nasjonalforsamlingen bombet 11 ganger av F-16-fly, som ble fløyet av piloter som støttet kuppet. Medlemmene av nasjonalforsamlingen måtte gjemme seg i kjelleren for å berge livet.

Foruten å bombe nasjonalforsamlingen tok kuppmakerne over den statlige kringkastingen og forsøkte å ta Erdogan til fange på feriestedet hans.

Les også

LES OGSÅ: Arrestasjonen av denne tyrkiske politikeren har skapt en massiv protestbølge mot Erdoğans harde politikk

250 ble drept

Men han hadde allerede forlatt stedet, og kuppet ble slått ned av lojale militære og sivile i tusenvis som okkuperte broen over Bosporos-stredet for å stanse kuppmakernes stridsvogner.

250 mennesker ble drept og over 2000 såret i kuppforsøket, både militære og sivile. Unntakstilstanden som ble innført, gjelder fortsatt, noe som gir myndighetene rett til å styre ved dekret.

Siden kuppforsøket er over 50.000 mennesker arrestert, mens minst 110.000 mennesker, blant dem lærere, dommere, soldater og akademikere, har fått sparken fra jobbene sine.

Les også

LES OGSÅ: Da kuppmakerne skulle ta over det viktige hovedkvarteret i Ankara, møtte de en enslig soldat. Nå er han Tyrkias helt.

Tusener flere avskjediget

Så sent som fredag ble ytterligere 7400 offentlige tjenestemenn avskjediget på grunn av angivelige bånd til kuppmakerne. I tillegg ble 350 soldater degradert, og to landslagsspillere i fotball mistet sine medaljer.

Blant dem som fikk sparken, var også Istanbuls tidligere borgermester Huseyin Avni Mutlu, som allerede sitter fengslet, anklaget for bånd til predikanten Fethullah Gülen, som myndighetene hevder sto bak kuppforsøket.

I løpet av året som er gått, har Erdogan befestet sin makt gjennom en folkeavstemning om grunnlovsendringer, som han vant med snau margin.

Reformene har konsentrert langt mer av makten i presidentens hender enn tidligere, og Erdogan blir av andre land og opposisjonen i Tyrkia beskyldt for å ville gjøre landet til et diktatur.