Irakske tropper skyter i luften og danser i Mosuls gater. IS snart nedkjempet, ifølge iraksk TV.
MOSUL/OSLO (Aftenposten): IS er snart nedkjempet. BBC viser TV-bilder der irakske tropper i Mosul har startet feiringen. Det betyr ikke at problemene for det krigsherjede området er løst.
Etter drøyt åtte måneder er slaget om Mosul inne i sin siste, blodige fase. Tusenvis er blitt drept, og store deler av byen er blitt bombet til ruiner.
Amerikansk general: Seierserklæring i Mosul nært forestående
En amerikansk general sier en seier over den ytterliggående islamistgruppen IS i Mosul er «nært forestående».
– Jeg vil ikke spekulere i om det blir i dag eller i morgen, men jeg tror det blir svært snart, sier general Robert Sofge til nyhetsbyrået AFP.
IS-soldater drept av hæren og seg selv
Ifølge en talsmann for de irakske sikkerhetsstyrkene forsøkte flere IS-krigere å rømme over elven Tigris, men der ventet irakske styrker. Ifølge talsmannen forsøkte jihadistene da å snu, men de ble skutt og drept av sikkerhetsstyrkene.
I en uttalelse fra den irakske hæren heter det at 35 IS-krigere ble drept og seks tatt til fange da de forsøkte å rømme.
Ifølge Iraqi Day sprenger IS-ledere seg på direktesendt TV etter at de ble omringet i gamlebyen i Mosul.
De siste dagene skal også kvinnelige selvmordsbombere fra IS gått til angrep på sivilbefolkningen. Samtidig anklages irakske sikkerhetsstyrker for å ha begått grusomme overgrep selv.
Radikalisert ungdom og varemangel
Mens slaget om Mosul går mot slutten, jobber norske krefter intenst for å hindre at ny krig skal bryte ut.
Radikalisert ungdom, terrorfrykt og mangel på grunnleggende varer og tjenester kan føre til en ny krig i millionbyen etter at IS er jaget ut.
Ulmende konflikter kan raskt bli ny krig
Den vedvarende konflikten mellom den sjiadominerte regjeringen i Bagdad og lokalsamfunnet i sunniprovinsene kan raskt føre til nok en krig, mener Henrik Thune, direktør ved Senter for Internasjonal Konfliktløsning (NOREF).
– Konsekvensen blir ikke bare en ny blodig krig, men et nytt IS i en ny form. Historien er at islamistene gjemmer seg bort i ørkenen og andre steder, og med en gang det oppstår en ny konflikt, er de tilbake og rekrutterer nye krigere, sier han.
NOREF er selv involvert i arbeidet med å få de ulike lokale leirene til forhandlingsbordet. Fraksjoner i Mosul som ikke har snakket med hverandre siden Irak-krigen i 2003, er nå i dialog om byens fremtid. Thune mener likevel det en overhengende fare for en ny krig mellom sjiaer og sunnier.
- Har du mistet oversikten over hvorfor sjiamuslimer og sunnimuslimer stadig er i konflikt? Les denne saken om hva som skiller dem.
Landets fremtid på spill
– Det er oppløftende hvor sterkt motstridende lokale krefter nå ønsker en løsning. Samtidig er det nedslående å se i hvor stor grad regionale krefter og det geopolitiske maskineriet rundt ødelegger for arbeidet med å få på plass en fredelig løsning. Man vinner ikke kampen mot IS uten å stabilisere Mosul. IS vokste ut av dette området i årene etter 2003, sier Thune.
Direktøren skisserer opp tre hovedproblemer som kan utløse enda en krig.
- Sikkerhet. Det blir viktig å forhindre at kampene blusser opp igjen. Nå har de lokale partene nedsatt en sikkerhetskomité for å unngå at det skjer.
- For lite humanitær støtte. Dersom ikke moderate krefter bidrar med hjelp, vil militser gjøre det i stedet. Dessuten mangler byen strøm og fungerende infrastruktur.
- Radikalisert ungdom. En generasjon unge har gått på skole under IS. Terrororganisasjonen har innført krigsretorikk i mattepensumet og kampsport i gymtimene. Mange unge er derfor blitt sugd inn i IS-ideologien. Det er prekært å få bøker og lærere inn i byen igjen for å avradikalisere de unge.
Uenighet i hæren
I den irakske hæren er det stor uenighet om hvordan fremtiden til Mosul ser ut. Aftenposten møtte general for spesialstyrkene Abdul Ghani al-Assadi og den svensk-iranske majoren Mohammad Hikmat Thenon fra nasjonalgarden i Mosul.
– Mosul skal bli et symbol for stabilitet i Irak. Alle irakere kommer til å besøke byen, sier al-Assadi selvsikkert.
Han er optimistisk med tanke på byens fremtid og mener den største jobben allerede er gjort. Oppbyggingen og fredsbevaringen blir ikke like vanskelig. Generalen avfeier at det kan oppstå en ny konflikt mellom sunnier og sjiaer etter at IS er fjernet.
– Det var en etnisk konflikt her da IS tok over byen, men etter tre år med IS er ikke innbyggerne lenger opptatt av det.
- Les Aftenpostens rapport fra fengselet der IS-fanger sitter: Mange av dem er mistenkt for å være IS-medlemmer. Nå er de stuet sammen i overfylte celler.
Major Hikmat Thenon er langt mer skeptisk. Han er bekymret over sjiamilitsene i området.
– Iran ønsker å kontrollere Mosul ved hjelp av sjiamilitser. Det kan vi ikke akseptere.
Han hevder at sjiagrupper har ødelagt mye av Mosul med vilje.
– De har bombet halve byen og ødelagt hus selv om ikke IS var der. Det har de gjort med vilje fordi sunnier bor her, sier majoren.
Må gjenoppbygge byen
På tross av at kampene fortsatt pågår i deler av byen, har arbeidet med å bygge opp byen så smått begynt. Det er mye å gjøre.
Abdullah Denon er fra Mosul og er én av dem som nå jobber med å bygge nye veier på vestkanten av byen. Det er her ødeleggelsene er verst. 80 prosent av bydelen er lagt i grus, ifølge lokale myndigheter.
Tusenvis av mennesker antas å ligge begravd i ruinene.
– Vi jobber hardt hver eneste dag. Vi har mange utfordringer. Hver eneste dag finner vi nye veibomber vi må fjerne, sier han, men understreker at han likevel er optimist med tanke på byen sin.