Massiv fordømmelse av Trump uttalelse om at det var «bra folk» blant høyreekstremistene i Charlottesville
Både partikolleger og politiske motstandere tar avstand fra president Trumps nye uttalelse om at begge sider må ta skylden for volden i Charlottesville.
- Se videoopptak av pressekonferansen i toppen av denne saken.
«Det må være tydelig. Forestillingen om et hvitt overherredømme er frastøtende. Slike fordommer er imot alt det landet vårt står for. Det er ikke rom for moralsk tvetydighet», skriver lederen for Representantenes hus, den ledende republikaneren Paul Ryan, på Twitter.
Meldingen kommer etter Donald Trump igjen begynte å fordele skyld.
Presidenten fikk kritikk da han gikk ut mot vold «på alle sider». Under press fulgte han søndag opp med å fordømme rasistiske og nasjonalistiske hatgrupper, men tirsdag snakket han igjen om delt skyld for de voldsomme sammenstøtene i Virginia.
– Fine folk, på begge sider
En kvinne ble drept da en bilist med nazi-sympatier kjørte inn i en gruppe som var kommet for demonstrere mot nasjonalister og nynazister som samlet seg i byen.
– Denne historien har to sider. Dere snakker om en alt-right-bevegelse. Men det finnes også en alt-left-bevegelse, og noen av dem var bevæpnet med køller. Hadde den siden også skyld? Jeg mener det, sa Trump på en pressekonferanse tirsdag, som egentlig skulle handle om infrastruktur.
Alt-right, bokstavelig oversatt til «alternative høyre», er en betegnelse enkelte bruker på den nye fremveksten på ytterste høyre fløy som også står i opposisjon til den etablerte delen av den konservative bevegelsen.
– Det var noen dårlige folk i den gruppen. Men det var også noen veldig fine folk der, på begge sider, sa Trump om demonstrantene.
- Nyhetsanalyse fra Aftenpostens korrespondent Christina Pletten: «Mange distanserer seg nå fra Trump. Det kan koste ham dyrt.»
– Vil koste verden mye smerte
Florida-senator Marco Rubio er også sterkt kritisk til sin tidligere motstander fra nominasjonskampen før valget i fjor.
«President, du kan ikke tillate at forkjemperne for et hvitt herredømme kun får deler av skylden. Deres tanker koster nasjonen og verden så mye smerte», skriver han på Twitter.
Norge og FN med kritikk
Også internasjonalt er det flere som reagerer på utsagnet til Trump.
«Rasisme, fremmedfrykt, antisemittisme og islamofobi er gift i våre samfunn. Vi må stå sammen mot det. Hver gang. Overalt», skriver FNs generalsekretær António Guterres på Twitter.
Utenriksminister Børge Brende (H) mener at USAs president må ta et oppgjør med rasistiske krefter.
«Ved å ikke velge side, tar man også et valg. Trump må ta oppgjøret med rasistiske krefter. Tanken om et hvitt overherredømme er frastøtende», skriver han.
Romney ut mot partifelle
Demokraten Chuck Schumer, som leder mindretallet i Senatet, skriver på Twitter at ved «å si at han ikke velger side, er det nettopp det Donald Trump gjør. Når David Duke og andre høyreekstreme hyller uttalelsen dine, gjør du noen veldig, veldig feil».
Duke er tidligere leder for Ku Klux Klan. Han takket mandag presidenten for at han igjen plasserer deler av skylden på motdemonstrantene i Charlottesville.
Mitt Romney, tidligere guvernør i Massachusetts og republikanernes presidentkandidat i 2012, reagerer også på Twitter:
«Nei, det er ikke det samme. Den ene siden er rasister, trangsynte, nazister. Den andre motarbeider rasisme og fordommer. Det er moralsk forskjellige universer.»
Hvite nasjonalister som følger nøye med på Trumps reaksjoner etter sammenstøtene i Charlottesville, var først fornøyde, deretter sinte da Trump omtalte de ytterliggående nasjonalistene som «bøller og kriminelle».
Nå ser de ut til å være tilfredse igjen etter at presidenten har gått tilbake til sin opprinnelige linje med «skylddeling».
Marinekorpsets øverstkommanderende, general Robert Neller, skriver på Twitter at det ikke er noen plass for rasehat og ekstremisme hos dem i etterkant av Trumps pressekonferanse.
– Våre kjerneverdier som ære, mot og engasjement forteller hvordan en marinesoldat skal være.
Generalens tweet er blant annet blitt videreformidlet av USAs sentralkommando, som styrer amerikanske militære operasjoner i Midtøsten.
Trekker seg fra næringsråd
Richard Trumka leder AFL-CIO, den største hovedsammenslutningen på arbeidstagersiden i USA. Han er det femte medlemmet som trekker seg fra presidentens råd for industriarbeidsplasser.
– Vi kan ikke sitte i et råd for en president som tolererer fordommer og hjemlig terror. Presidentens uttalelser i dag annullerer de fremtvungne kommentarene han kom med i går om Ku Klux Klan og nynazister, sier Trumka.
Også flere næringslivstopper har sagt fra seg plassene sine i American Manufacturing Council i protest mot Trumps trege reaksjon på demonstrasjonene. Tirsdag hevdet Trump at de hadde trukket seg fordi de skammet seg over at selskapene deres har produksjon utenfor USA. Panelet skal jobbe med å skape flere jobber i USA.
Trump hevder sogar at relasjonene mellom svarte og hvite i USA har blitt bedre i hans periode og vil bli enda bedre hvis det skapes flere jobber i USA.