Verden

Fem ting vi kan forvente å se i løpet av Trump-kroningen denne uken

CLEVELAND (Aftenposten): Bevæpnede demonstranter, tennisballforbud og seks Trump-talere. Republikanernes landsmøte denne uken kommer til å bli fargerikt.

Det kommer til å bli mange anti-Trump-demonstrasjoner i Cleveland denne uken. Søndag gjennomførte Black Lives Matter-bevegelsen og andre organisasjoner en protestmarsj gjennom sentrum.
 • Kristoffer Rønneberg
  Kristoffer Rønneberg
  Aftenpostens korrespondent i USA

Cleveland står på hodet denne uken. 50.000 mennesker, inkludert 15.000 pressefolk, er på plass i byen for å bivåne Donald Trumps kroning som republikanernes presidentkandidat.

– Det kommer til å bli et annerledes landsmøte, sier Paul Manafort, Trumps kampanjeleder, på en pressekonferanse Aftenposten deltok på søndag kveld.

Overraskelser står trolig på menyen, skal vi tro Manafort.

– Trump er Trump. Han følger ikke manus, sier han.

Men noe kan vi dog forutse. Her er fem ting vi forventer å se i Cleveland denne uken:

1. Trump, Trump, Trump, Trump, Trump, Trump!

Donald Trump kommer til å vise frem store deler av familien sin under landsmøtet. Her poserer han med storfamilien etter at han kunngjorde at han var presidentkandidat 16. juni i fjor.

Republikanernes presidentkandidat har plassert både kona Melania og alle sine fire voksne barn på talerlisten, som ble offentliggjort før helgen.

Mandag er tradisjonelt sett dagen der kandidatens kone blir presentert, og her velger Trump (70) å følge tradisjonen. Melania Trump (46), som har vært gift med Trump i 11 år og som i hovedsak har holdt seg unna rampelyset i valgkampen, skal tale mandag kveld.

Tirsdag er det datteren Tiffany (22) og eldstesønn Donald Jr. (38) som skal stille seg bak talerstolen, mens Eric Trump (32) holder sitt innlegg på torsdag.

Ivanka Trump (34) skal tale på torsdag, og det er trolig lagt opp til at det er hun som skal introdusere faren sin før han formelt aksepterer partiets nominasjon.

I tillegg til Trumps familiemedlemmer er også sjefen for Trumps vinselskap og nestlederen i Eric Trumps stiftelse å finne på talerlisten.

 • Politiske landsmøter i USA har vært fulle av drama og spesielle øyeblikk. Her er syv gode, dårlige og stygge høydepunkter fra tidligere samlinger.

2. Bevæpnede demonstranter

Demonstrasjonene har allerede pågått i noen dager. Foreløpig har det ikke vært mange våpen å se. Men flere grupper sier at de har tenkt til å være bevæpnet når de protesterer senere denne uken.

Delstaten Ohio, der Cleveland ligger, har svært lite restriktive våpenlover. Har du lisens, kan du bære våpen – inkludert halvautomatiske geværer – åpent på gaten.

Clevelands gater vil bli fylt med demonstranter hele denne uken, ifølge nettstedet counterrnc2016.org, som har laget en oversikt over alle protesthandlingene som er i emning.

Og flere av disse demonstrantene har varslet de siste dagene at de har planer om å ta med seg våpen når de protesterer i Clevelands gater denne uken.

Blant dem er den afroamerikanske gruppen Black Panthers. I et intervju med den britiske avisen The Daily Mail sier organisasjonens leder, Hashim Nzinga, at de vil ta med seg våpen så sant det er lovlig.

Allerede søndag stilte den første bevæpnede demonstranten seg i sentrum:

Politiet i Cleveland er så bekymret for alle våpnene at de nå ønsker å forby dem fra sentrum. Stephen Loomis, som leder den største politifagforeningen i byen, forteller CNN at han har sendt et brev til guvernør John Kasich der han ber om et våpenforbud.

– Han kan lett skrive en erklæring eller noe sånt. Jeg bryr meg ikke akkurat nå om det er i strid med grunnloven eller ei, sier Loomis.

Politiets nervøsitet skyldes delvis drapene på politifolk i Dallas og Baton Rouge de siste ukene.

3. Ekstreme sikkerhetstiltak

Cleveland-politiet har fått mye nytt utstyr det siste året.

Cleveland har fått 50 millioner dollar (420 millioner kroner) i føderale midler for å sikre byen før landsmøtet.

Mye av pengene går til sikkerhetsutstyr til politiet, som allerede på søndag var ute i gatene iført fullt kamputstyr. Minst 5000 politifolk er på plass for å forhindre terrorhandlinger eller voldelige demonstrasjoner.

Området rundt Quicken Loans Arena, der landsmøtet skal holdes, er sperret av med høye gjerder og betongblokker. Det er flere lag med sikkerhet, og antallet mennesker som får tilgang blir mindre for hvert lag.

Det ytterste laget er 8,5 kvadratkilometer stort og omfatter en betydelig del av sentrum. Det er her mange av demonstrasjonene vil finne sted.

I dette området sikrer grunnlovens andre tillegg at folk får ta med seg våpen, men det er mye annet som er forbudt. Listen over ting man ikke får lov til å ta med seg til den såkalte «event zone» inkluderer tennisballer, soveposer, paraplyer og lyspærer.

4. Temakvelder

Slagordet "Make America Great Again" ble først brukt av Ronald Reagan, men Trump har gjort det til sitt eget.

Donald Trumps slagord er som kjent «Make America Great Again», og på landsmøtet håper han å utvide begrepet til å bli noe mer mangefasettert.

Hver av de fire dagene landsmøtet skal ha sitt eget tema, kunngjorde partiet på søndag.

Mandag har temaet «Make America Safe Again». Blant talerne finner vi tidligere New York-borgermester, flere krigsveteraner samt moren til en av amerikanerne som døde i angrepet i Benghazi i 2012 – et angrep republikanerne i årevis har forsøkt å gi Hillary Clinton skylden for.

Tirsdag flytter oppmerksomheten seg til økonomien. Vignetten er «Make America Work Again». I tillegg til to av Trump-barna skal også tidligere presidentkandidat Ben Carson holde en tale.

Onsdag har fått «Make America First Again» som tema. Den viktigste taleren her blir Indiana-guvernør Mike Pence, som i helgen ble presentert som Donald Trumps visepresidentkandidat.

5. Samlingsstund. Forsøksvis, i hvert fall.

Paul Ryan er speaker (leder) i Representantenes hus og trolig den mektigste republikaneren utenom Trump. Søndag var han på plass i Cleveland for å forberede seg til landsmøtet.

Listen over republikanske ledere som boikotter Trump-landsmøtet er lang og omfattende. Presidentkandidaten fra 2012, Mitt Romney, holder seg hjemme. Det gjør også kandidaten fra 2008, John McCain. De to gjenlevende tidligere republikanske presidentene, far og sønn Bush, velger også å holde seg unna.

Oppsiktsvekkende er det også at guvernøren i Ohio, delstaten der landsmøtet går av stabelen, ikke ønsker å delta. John Kasich, som var en av Trumps motstandere i valgkampen, kommer ikke til Cleveland.

– Det er pussig, er det ikke? Det kommer til å bli rart, sier Kasich til The Washington Post.

Partiet kommer likevel til å gjøre så mye som mulig for å skape et inntrykk av at det står samlet i valgkampen mot Hillary Clinton og demokratene.

Trumps valg av den dypt konservative Mike Pence var, ifølge Trump selv, delvis et utslag av et ønske om å forene partiet.

For republikanske ledere handler ikke dette kun om presidentvalget. Det handler også om hvem som skal bli valgt til Senatet, Representantenes hus og lokale posisjoner over hele landet. Dersom republikanske velgere holder seg hjemme i november i protest mot Trump, vil det også slå negativt ut for de andre kandidatene.

Derfor kan vi forvente mange – og trolig tidvis litt halvhjertede – forsøk på å fremstå som et samlet parti.

Kristoffer Rønneberg (@ronneberg) | TwitterKristoffer Rønneberg, Aftenpostens korrespondent i USA | Facebook

Les mer om

 1. USA-valget 2016
 2. Cleveland
 3. Donald Trump
 4. Republikanerne, USA
 5. USA-valg 2016
 6. Mike Pence
 7. Hillary Clinton