Verden

Trump-opprør kneblet på republikanernes landsmøte i Cleveland

CLEVELAND (Aftenposten): Kaotiske tilstander på republikanernes landsmøte idet motstandere av Donald Trump forsøkte å endre på reglene. - Disse folkene oppfører seg som fascister, sier republikansk delegat om Trump-tilhengerne i salen.

Motstandere av Donald Trump roper ut et krav om regelendringer på den første dagen av republikanernes landsmøte i Cleveland. Opprørsforsøket ble raskt nedsablet av ordstyrer.
 • Kristoffer Rønneberg
  Kristoffer Rønneberg
  Aftenpostens korrespondent i USA

– Dette er et møte for brunskjorter. Med det mener jeg at det er folk som oppfører seg fascister. Og på den måten reflekterer de Donald Trump selv, sier tidligere New Hampshire-senator Gordon Humphrey til TV-stasjonen MSNBC.

Dersom republikanerne håpet å vise at de står samlet som parti på dette landsmøtet i Cleveland, har de fått en dårlig start.

Årsaken til at Humphrey, som er en av delegatene på årsmøtet, er så sint, var dette:

En gruppe motstandere av Donald Trump forsøkte mandag å gjennomføre en avstemming på republikanernes landsmøte for å endre på regeverket.

I noen minutter brøt et lettere kaos ut på den store arenaen i Cleveland der republikanerne begynte på sitt landsmøte i dag.

Trump-motstanderne, som i all hovedsak støtter Texas-senator Ted Cruz, ønsker å la de 2472 delegatene stemme på personen de ønsker seg som presidentkandidat – i stedet for personen de er pålagt å stemme på ut ifra valgresultatet i nominasjonsvalget.

Taktfaste protestrop fra salen

For å få til dette, krevde en gruppe Trump-motstandere en avstemming i salen for å avgjøre om landsmøtet støtter reglene som ble vedtatt i en egen regelkomité i forrige uke – der det blir slått fast at delegatene er bundet av valgresultatet i delstaten de kommer fra.

– Avstemming! Avstemming! Avstemming! ropte Trump-motstanderne taktfast fra gulvet i den store sportsarenaen i Cleveland sentrum.

Trump-tilhengere svarte med sine egne tilrop:

«We want Trump! We want Trump» og «USA! USA!»

Det var ropene fra Trump-tilhengerne den tidligere senatoren ble så sint av å høre at han sammenlignet dem med fascister.

Han var ikke alene om å være rasende. En av Trumps fremste pengeinnsamlere, Gary Emineth, trakk seg umiddelbart fra presidentkandidatens finanskomité i avsky mot det han opptattet som «bølletaktikk» fra Trump-tilhengerne på landsmøtet.

Klubbeslag avsluttet kaoset

Opprørsforsøket fra Trump-motstanderne ble raskt kneblet.

Ordstyrer Steve Womack ba først salen om en muntlig avstemming for å avgjøre om de godtok reglene, og fastslo at flertallet ønsket det.

Deretter gjorde han det klart at forslaget manglet nok støtte til å bli tatt opp til ytterligere vurdering.

Med et klubbeslag knuste han opprøret og beveget seg videre i programmet.

– Trump endrer mening stadig vekk

Blant dem som håpet på et annet resultat er Theodore Golubinski (45), en Cruz-tilhenger fra småbyen Port Huron i Michigan.

– Vi håpet at vi i siste liten kunne få gjort det sånn at folk kan stemme ut ifra samvittigheten sin, sier han.

Theodore Golubinski har støttet Ted Cruz i valgkampen. Men han sier han vil stemme på Trump ved valget i november.

Som en kristenkonservativ republikaner er han skeptisk til at Donald Trump er den rette lederen for partiet.

– Det er vanskelig å vite hva han står for. Han endrer mening stadig vekk. Jeg er litt redd for at han kan innføre strengere våpenlover og at han kan øke skattenivået, sier Golubinski.

Likevel er han innstilt på å stemme på Trump ved valget i november.

– Selvfølgelig. Alt vi ber om her er å bli hørt, at vi får vist at det er ulike meninger ute og går her. Trump er et mye bedre alternativ enn Hillary Clinton, som vi må gjøre alt vi kan for å holde unna Det hvite hus, sier han.

Ikke en del av planen

Den åpne krangelen på landsmøtegulvet var slett ikke hva Donald Trump eller partiledelsen hadde håpet skulle skje på åpningsdagen.

Ett av de viktigste formålene med det fire dager lange møtet er å vise at partiet står samlet i kampen mot Clinton og demokratene.

I forrige uke ble Trump-motstanderne knust da de forsøkte å innføre en endring i regelverket for landsmøtet slik at delegatene kunne stemme på hvem de ville.

En slik regelendring ville vært gunstig for Ted Cruz, som i løpet av valgkampen jobbet hardt for at hans tilhengere ble valgt til delegater for de ulike delstatene.

Det er dermed mange delegater som er pålagt å stemme på Trump men som personlig støtter Cruz. Trump-motstandernes håp var at en regelendring ville gjort det mulig for delegatene å velge en annen kandidat enn Trump.

Les mer om

 1. USA-valget 2016
 2. Donald Trump
 3. Cleveland
 4. Ted Cruz
 5. Hillary Clinton
 6. USA-valg 2016