Uber vil bytte ut sjåfører med selvkjørende biler

De første passasjerene skal plukkes opp av en selvkjørende Uber allerede denne måneden.

Uber-ansatte ute på prøvetur med en selvkjørende Ford Fusion hybridbil på en vei i Pittsburgh denne uken.

Uber har gitt mange sjåfører over hele verden en ekstrainntekt, til taxisjåførenes store misnøye. Men nå vil selskapet som har satset på private skysstjenester ha biler uten sjåfør.

  • Les også:
Les også

Finsk politi varsler kjempebøter for Uber-sjåfører

Gratis for testpassasjerer

Pittsburgh, den nest største byen i den amerikanske delstaten Pennsylvania, er stedet å være om du vil sitte på med en førerløs Uber denne måneden, skriver blant andre Forbes.

Bilen som dukker opp er enten en spesialbygd Volvo XC90 eller Ford Fusion, utstyrt med sensorer og kameraer.

Tjenesten fungerer ellers som vanlig, passasjerene bestiller reisen via appen på mobiltelefonen og blir kjørt dit de skal.

De som er villige til å være testpassasjerer skal få turen gratis. Men de blir ikke alene i bilen, ettersom det skal være med menneskelige backup-sjåfører på testrundene, skriver The Guardian.

  • Les også:
Les også

New Yorks Uber-sjåfører organiserer seg

«De beste hjernene» med i teamet

Ford er en av bilprodusentene som satser tungt på å utvikle selvkjørende teknologi.

En av grunnleggerne av selskapet, Travis Kalanick, skal ha flydd til Pittsburgh allerede i 2014 for å hente inn eksperter på selvkjørende biler.

Ekspertene fant han på Carnegie Mellon-universitetet, hvor også mannen bak Googles selvkjørende biler, Chris Urmsun, har studert, skriver Bloomberg.

I starten av 2016 besto teamet av flere hundre ingeniører, robotteknikere og bilmekanikere.

– Hvis Uber skal ta igjen Google og være ledende innen selvkjøring, må vi ha de beste hjernene, sier Kalanick til Bloomberg.

Han understreker at dette ikke bare er testkjøring, men at planen er at selvkjørende biler skal bli en del av produktet så snart som mulig.

Planen på lang sikt er å erstatte de mer enn en million Uber-sjåførene i verden.

  • Les også:
Les også

EU advarer mot å forby Uber og Airbnb

Stor konkurranse

Dette er første gang selskapet tester selvkjørende biler med passasjerer. Uber har inngått samarbeid med blant andre Volvo som har hjulpet til å med å modifisere bilene sine til prosjektet.

Det er stor konkurranse om å være først med selvkjørende biler på veien. Google har jobbet med selvkjørende biler i lang tid, Tesla har lansert autopilot og Ford planlegger en selvkjørende bildelingstjeneste, skriver Bloomberg.

Men nå kan det altså se ut til at Uber er nærmest å lansere selvkjørende taxier kommersielt.