Verden

- Våpenstillstanden i Syria har gitt en dramatisk endring til det bedre

Frivillige i Syrias sivilforsvar gjennomfører et kurs i krigssikkerhet for barn i Daraa guvernement, helt sør i Syria, 5. mars 2016. Etter at våpenstillstanden trådte i kraft har den frivillige søk- og redningsgruppen kunne bruke tid på andre ting. Foto: REUTERS/Alaa Al-Faqir

AMMAN/OSLO (Aftenposten): Syrisk søk- og redningsgruppe sier de har drømt om en dag som dette. Nå har de fått en uke med slike dager.

  • Silje Rønning Kampesæter
  • Tor Arne Andreassen
    Journalist

Våpenstillstanden i Syria har holdt i over en uke. Det gir håp for de nye fredssamtalene som etter planen skal begynne i slutten av uken.

— I fjor drømte vi om en dag som denne, forteller Abdulrahman Alhassan.

Han jobber i Syrian Civil Defence, en frivillig søk- og redningsgruppe i Syria, som ofte går under navnet De hvite hjelmene. De redder ut mennesker fra kollapsede bygninger, bombet av den syriske presidenten Bashar al-Assads regimet eller hans russiske allierte.

Les også

Stoltenberg: Russland har forsterket flyktningekrisen

Nå har Alhassan og redningsgruppen hatt over en uke med slike dager. Dager uten den konstante lyden av bomber, kollapsede bygg og døde mennesker.

  • Her kan du lese mer om de frivillige: Ubetalt og ubevæpnet redder de hvite hjelmene liv i bomberegnet.

Fikser fotballbaner

Søk— og redningsgruppen operer i åtte av totalt 14 syriske fylker og de frivillige jobber i tre forskjellige skift, forklarer Alhassan. Ett lag er på basen, ett lag er ute i felt og driver det faktiske redningsarbeidet, mens et tredje lag hviler.

Normalen er å rykke på mellom to til 15 angrep daglig. Alhassan beskriver en vanlig hverdag som blodig, men den siste uken har vært annerledes. Noe bildene som gruppen deler på Twitter også viser.

Videoer av livløse barn som blir dratt ut fra steinhauger, er erstattet med bilder av unge menn og kvinner som reparerer fotballbaner eller som samler sammen søppel. Flere frivillige har utnyttet muligheten til å besøke familiene sine.

— De første dagene sto vi i stand-by modus, forteller Alhassan.

— For første gang på to tre år kan vi sette oss ned å se på en fotballkamp eller en film, forteller Alhassan på telefon fra Tyrkia.

Her befinner han seg sammen med flere fra søk- og redningsgruppen på ett av flere treningssentre. Våpenstillstanden har gjort at de kan bruke tiden på opplæring.

Færre drept

Aktivitser bærer Den fire syriske hærens flagg gjennom opprørskontrollerte Jobar, en forstad i Damaskus 3. mars. Til tross for at Syrias president Bashar al-Assad sko hardt ned på protestene da de begynte for fem år siden tar folk fortsatt til gatene. Foto: REUTERS/Bassam Khabieh

Nyhetsbyrået AFP skriver at antallet drepte syrere etter at våpenstillstanden trådte i kraft har falt dramatisk. De har snakket med eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights, som hevder at kun 24 sivile ble drept i løpet av de fem første dagene av våpenstillstanden. Til sammenligning sier gruppen at 63 sivile ble drept i løpet av én dag – dagen før våpenhvilen trådte i kraft.

Det verserer imidlertid også andre tall på antallet drepte i Syria. SOHR siteres av Reuters på at 135 mennesker ble drept i områder som omfattes av våpenstillstanden. De hevder også at 552 er blitt drept i de delene av Syria som ikke omfattes av våpenstillstanden.

Jan Egeland, som har fått ansvar for å koordinere det internasjonale samfunnets innsats for å få nødhjelp inn til Syria, mener uansett det helt klart er færre som drepes i Syria nå.

— Det har vært en dramatisk endring til det bedre. Og det har skjedd til tross for at en våpenstillstand er mer sårbar enn en formell våpenhvile. Våpenstillstanden holder mye bedre enn det skeptikerne trodde på forhånd, sier Egeland.

Mer nødhjelp

Norges Røde Kors sier at mens det i tiden før våpenstillstanden var ekstra harde kamper, så har det vært enklere å komme til med nødhjelp den siste drøye uken.

— Det vi hører fra våre folk er at våpenstillstanden mange steder holder og at vi har sluppet til med mer hjelp i de beleirede områdene, sier Sven Mollekleiv, president i Norges Røde Kors.

Dette gir håp for fredssamtalene som etter planen skal fortsette i slutten av uken. Samtalene rakk så vidt rakk å starte i slutten av januar, fordi opposisjonen krevde at det syriske regimet stoppet bombingen av opprørskontrollerte områder før forhandlingene fortsatte.

Nøyaktig når samtalene vil starte er fortsatt uvisst, men hovedopposisjonen (HNC) har uttrykt at de vil delta.

— Vi håper antall våpenhvilebrudd synker til null innen fredag, sier talsmann for HNC Riad Nassan Agha.

Frykter det som er i vente

FN har sluttet å telle antall drepte, men en relativt fersk rapportfra Syrian Center for Policy Research hevder minst 470.000 mennesker blitt drept som følge av krigen i Syria.

— I 2014 var det en dag hvor vi responderte på 50 luftangrep på én dag, sier Alhassan og legger til at det ikke var en eneste dag med hvile for de frivillige.

Forandringen for både befolkningen og redningsgruppen har vært enorm. Men selv om lettelsen er stor, er bekymringene ikke langt unna.

- Vi frykter den dagen våpenhvilen er ferdig. Vi slapper av, men vi venter.

Les også

  1. Nå stenger også nabolandene grensene mot Syria

  2. Eurostat: 1,25 millioner søkte asyl i EU i 2015

  3. Folkeretten kan stoppe NATO-retur av flyktninger til Tyrkia

Frivillige i Syrias sivilforsvar gjennomfører et kurs i krigssikkerhet for barn i Daraa guvernement, helt sør i Syria, 5. mars 2016. Etter at våpenstillstanden trådte i kraft har den frivillige søk- og redningsgruppen kunne bruke tid på andre ting. Foto: REUTERS/Alaa Al-Faqir

Les mer om

  1. Syriakrigen