Verden

Trump lover å legge egne forretninger til side

Påtroppende president Donald Trump har ikke gitt noen detaljer om hvordan forretningene skal styres mens han er i Det hvite hus. Foto: CARLO ALLEGRI / X90181

USAs påtroppende president Donald Trump sier han skal trekke seg helt ut av egen forretningsvirksomhet og konsentrere seg om å være president.

  • NTB
  • Steinar Dyrnes
  • Kjetil Hanssen
    Journalist

– Jeg kommer til å holde en stor pressekonferanse med barna mine i New York den 15. desember for å diskutere det faktum at jeg kommer til å forlate min flotte forretningsvirksomhet, sier Trump på Twitter onsdag.

Påtroppende president Donald Trump lover å vie seg til presidentembetet. Her er han sammen med Mitt Romney (t.h.) som skal være aktuell som utenriksminister og Reince Priebus (t.v.) som blir Trumps stabssjef. Foto: Reuters / NTB scanpix Foto: LUCAS JACKSON / X90066

Presidentembetet er en langt viktigere oppgave, påpeker Trump. Den nyvalgte presidenten har tjent seg rik gjennom blant annet investeringer i eiendom, hoteller og kasinoer.

– Selv om jeg ikke er lovmessig forpliktet til å gjøre dette, så føler jeg at det er visuelt viktig som president å ikke ha noen interessekonflikter med mine ulike forretninger, skriver han videre.

  • Hillary Clinton støtter kravet om omtelling. Les mer om hvordan hun nå sender advokater for å sørge for at den nye opptellingen skjer på riktig måte.

Barna kan overta

Men det er uklart om Trump kommer til å overlate styringen av sitt forretningsimperium til en uavhengig stiftelse, slik presidenter tradisjonelt gjør, eller til barna. Da hans påtroppende stabssjef i Det hvite hus, Reince Priebus, fikk spørsmål om dette på TV-kanalen MSNBC onsdag, svarte han slik:

– Jeg er ikke klar til å avsløre det, sa Priebus.

Trump har tidligere sagt at han kommer til å overlate styringen av forretningene til sine tre eldste barn, Donald jr., Eric og Ivanka.

Tviler på Trump gjør nok

Sjefjuristen for etiske spørsmål i Det hvite hus under George W. Bush, Richard Paitner, sier til The Washington Post at Trump tilsynelatende ikke gjør nok til å unngå interessekonflikt.

– Dette er styringen av selskapet, ikke eierskapet. Problemet er at vi må løse interessekonfliktene som kommer fra eierskapet og vi hører ikke ting om hvordan det kan løses, sier Paitner.

Han viser til at mange rundt omkring i verden jobber for selskaper som ønsker å gjøre avtaler med Trumps bedrifter.

Les mer om

  1. USA-valget 2016
  2. Donald Trump
  3. USA