Trump hevder at minst 2,2 millioner stemmer ved valget var «ulovlige»

NEW YORK (Aftenposten): USAs neste president hevder at presidentvalget, som han vant, var preget av valgfusk.

Donald Trump hevder at han vant et flertall av stemmene dersom man trekker fra det han kaller "ulovlige" stemmer.

I en melding på Twitter på søndag hevder Donald Trump at han vant et flertall av stemmene i presidentvalget 8. november – til tross for at den offisielle opptellingen foreløpig viser at Hillary Clinton fikk minst 2,2 millioner flere stemmer enn Trump.

Det såkalte valgmannsystemet i USA – der hver delstat blir tildelt et visst antall valgmenn som velger president ut fra hva flertallet av velgerne i den delstaten stemmer på – gjør at det er mulig å finne presidentvalget uten å vinne flertallet av stemmene.

Trump fikk i årets valg 306 valgmenn, mens Clinton fikk 232. Nå hevder Trump at valgfusk sørget for at han ikke også fikk et flertall av stemmene.

– I tillegg til å vinne et klart flertall av valgmennene, vant jeg også et flertall av stemmene hvis du trekker fra alle de ulovlige stemmene, skriver 70-åringen på Twitter.

Lang tirade etter krav om omtelling av stemmene

Trumps tweet kom i kjølvannet av en lang tirade rettet mot Jill Stein, presidentkandidaten fra De grønne som nå har krevd en omtelling av stemmene i de tre delstatene som avgjorde årets valg – Wisconsin, Michigan og Pennsylvania.

Trump hevder på Twitter, noe han også gjorde i forrige uke, at han ville ha vunnet et flertall av stemmene dersom han hadde prioritert annerledes i valgkampen og holdt flere valgmøter i delstater med høye innbyggertall.

Det var etter en serie på åtte tweets om Steins krav om omtelling at Trump hevdet at han også vant et flertall av stemmene.

Høyreradikalt nettsted påstår det samme

I forkant av valget hevdet Trump og flere av hans støttespillere at valget kom til å bli «rigget» i favør av Clinton. Mange Trump-velgere påsto at velgerlistene besto av utallige døde mennesker og at mange papirløse ville være i stand til å stemme.

Foreløpig har ingen valgkommisjoner fra de 50 delstatene samt Washington, DC meldt om noe valgfusk av betydning.

Det er derfor uklart hvilke beviser Trump hevder å ha for sin påstand om at flere millioner falske stemmer ble avlagt ved årets presidentvalg.

Men det høyreradikale nettstedet Infowars påsto nylig at tre millioner stemmer var «ulovlige», og brukte dermed det samme uttrykket som Trump valgte i sin tweet om valgresultatet.

På sosiale medier var reaksjonene etter Trumps utspill preget av hakeslipp og vantro.

Brandon Nyland, en professor i statsvitenskap ved Dartmouth-universitetet, sier at Trump-tweeten kan være et illevarslende tegn på hva som skjer dersom 70-åringen skulle tape presidentvalget om fire år:

Samtidig påpeker Harvard-professor Tom Nichols at Trumps påstander om valgfusk nå gir desto større grunn til å telle opp stemmene i de tre avgjørende delstatene på nytt: