Verden

Nord-Korea bekrefter: Testet hydrogenbombe

Nord-Korea kunngjør at de har gjennomført en «fullstendig vellykket» test av en hydrogenbombe.

Nord-Korea kan ha gjennomført en kjernefysisk prøvesprengning. Her er landets leder Kim Jong-un fotografert under en inspeksjon søndag. Foto: Korean Central News Agency / Korea News Service via AP / NTB scanpix
 • Harald Stolt-Nielsen
  Journalist
 • Arve Henriksen
  Journalist
 • NTB

Testen ble gjennomført natt til søndag, i nærheten av Nord-Koreas område for kjernefysiske prøvesprengninger, ifølge det sørkoreanske nyhetsbyrået Yonhap.

Kunngjøringen kom gjennom nordkoreansk kringkasting like etter klokken 8.30 norsk tid.

Nord-Korea hadde kort tid i forveien varslet at de ville komme med en «viktig kunngjøring. Landets kringkasting opplyste at det ville være en «spesiell og viktig» annonsering.

Ifølge myndighetene i Nord-Korea kan hydrogenbomben festes til den interkontinentale raketten.

Testen ble gjennomført etter ordre fra Nord-Koreas leder Kim Jong-un og blir beskrevet som «fullstendig vellykket» og et «meningsfullt» steg mot ferdigstillingen av landets atomvåpenprogram, opplyser kringkastingen.

 • Det store atomrakett-mysteriet skremmer en hel verden. Spørsmålet er hvordan nordkoreanerne klarte det så raskt.
 • Verdenssamfunnet krever handling etter prøvesprengingen: – Det er uakseptabelt.
Nordkoreanere reagerte med jubel i Pyongyang etter at regimet kunngjorde en «fullstendig vellykket» test av en hydrogenbombe.

Ti ganger så kraftig

Atomprøvesprengningen i Nord-Korea natt til søndag er den største som er registrert i landet så langt. Den tilsvarer 120 kilotonn, opplyser det norske seismiske observatoriet NORSAR. Eksplosjonen tilsvarte et skjelv med styrke 5,8, bekrefter NORSAR.

De to atombombene som ble sluppet over Hiroshima og Nagasaki i 1945 var på henholdsvis 15 og 20 kilotonn.

Japans meteorologiske byrå sier i en uttalelse at skjelvet etter atomprøvesprengningen var minst ti ganger så kraftig som den forrige, skriver Reuters.

Militære kilder i Sør-Koreas opplyser at jordskjelvet ble målt til styrke 5,6 i Nord-Korea. Ifølge US Geological Survey (USGS) hadde skjelvet en styrke på 6,3.

Vil ha fredsavtale

Seniorforsker Sverre Lodgaard i Norsk utenrikspolitisk institutt (NUPI) sier at USA sitter med nøkkelen til å få en enighet med Nord-Korea.

– Nord-Korea bygger inntil videre sin sikkerhetspolitikk på kjernefysisk avskrekking og sier at det er politikken under de rådende omstendigheter. I det ligger det en formidling om at hvis fiendtligheten, i første rekke fra USA, avtar, kan også atomprogrammet justeres, sier Lodgaard.

Han mener Nord-Korea ønsker å møtes ved forhandlingsbordet for å oppnå en normalisering av forholdet til verdenssamfunnet. Kina har nylig foreslått en stans i de kjernefysiske testingene i Nord-Korea mot at USA og Sør-Korea skjærer ned på de felles militærøvelsene.

USA er like ille

– Men dette har ikke USA forholdt seg til. Den amerikanske administrasjonen er splittet, det er fullt kaos. President Trump sa nylig at forhandlinger ikke er aktuelt, samtidig som hans samarbeidspartnere i regjeringen har påpekt at USA hele tiden er åpen for forhandlinger, sier Lodgaard. Derfor mener han at USA nå må sette seg til forhandlingsbordet.

– Kina betrakter USA som et like stort problem som Nord-Korea. Og USA har så langt ikke vært på banen med mulige kompromisser. Krig er det ingen som vil ha, men faren ligger i at ting kommer ut av kontroll. Og da er forhandlingsveien eneste utvei, sier han.

Seniorforsker Sverre Lodgaard i Norsk utenrikspolitisk institutt (NUPI) mener USA sitter med nøkkelen til å få en enighet med Nord-Korea.

Lodgaard mener at sanksjoner mot Nord-Korea ikke er veien å gå.

– Den måten man har forholdt seg til Nord-Korea på de senere årene, viser at fordømmelse og sanksjoner ikke stopper landets ledere. Sanksjonene virker ikke så lenge det ikke er realistiske utsikter til å heve dem. Det er en lærdom man sitter igjen med etter forhandlingene med Iran, sier Lodgaard.

Les også: Aftenposten mener: Kina har nøkkelen i Nord-Korea

Kina har nylig foreslått en stans i de kjernefysiske testingene mot at USA og Sør-Korea skjærer ned på de felles militærøvelsene.

Nattens prøvesprengning ble målt til 6,3 på jordskjelvskalaen. Det er den hittil kraftigste av de seks forsøkene landet har utført, viser målinger som norske NORSAR har gjort. Den første i 2006 viser knapt nok utslag på den grafiske fremstillingen.

USA må på banen

– Kan det være at en økonomisk gulrot kan få Nord-Korea til å bremse opp?

– Det har vært forsøkt før. Jeg tror det må mer til enn det. Økonomi vil være et viktig ledd i fremtidige forhandlinger, men Nord-Korea ønsker først og fremst en fredsavtale på den koreanske halvøya og en normalisering til omgivelsene. USA vil på sin side ha stans i den kjernefysiske aktiviteten og nedrustning. Kina mener dette kan løses parallelt, sier Lodgaard.

– Hvor farlig er det som skjer nå?

– Den nordkoreanske ledelsen viser vilje til å ta risiko, både i denne forbindelsen og andre sammenhenger. Men samtidig er regimet rasjonelt på sine premisser. Rasjonelt og brutalt. Så uforutsigbarheten er derfor noe vi må rette mot Washington, de har i mange omganger vist at det er vanskelig å vite hva som er i vente derfra, sier Lodgaard.

Nord-Korea-ekspert: Ingen overraskelse

John Delury, professor i kinesiske studier og ekspert på Nord-Korea ved Yonsei University i Seoul, skriver på Twitter at sprengningen var «forventet».

«Den sjette prøvesprengningen er ingen overraskelse. McMaster og Pompeo snakket om dette for noen uker siden», skriver Delury.

Delury skrev på Twitter lørdag at en sjette prøvesprengning ville skje.

Les mer om

 1. Nord-Korea
 2. Sør-Korea
 3. Kim Jong-un
 4. Japan