Verden

Rapport: Syriske barn skulle få milliarder til skolegang, men pengene nådde ikke frem i tide

En jente på vei til skolen i flyktningleiren Zaatari i Jordan den 6. august i år.

ISTANBUL (Aftenposten): Enorme beløp som skulle gått til skolegang for syriske flyktninger, nådde ikke frem til barna til skolestart, ifølge Human Rights Watch.

 • Tor Arne Andreassen
  Tor Arne Andreassen
  Journalist

En krigsskadet 12-åring må hjelpe onkelen med vaktmesterarbeidet i Istanbul. En 11-åring jobber minst 60 timer i uken i en klesfabrikk i byen Gaziantep i det sørlige Tyrkia. To tvillingbrødre på 13 år bruker dagene sine til å plukke frukt i Libanon.

Dette er bare tre eksempler på hvordan syriske barn lider under sin tilværelse som flyktninger. Ingen av dem fikk gå på skole.

I mange tilfeller handler det om familier som er så fattige at barna må jobbe for å skaffe mat til familien, men det handler også om skoleplasser som ikke finnes.

12 år gamle Adnan plukker frem verktøykassen fra onkelens bil. Han og onkelen er på vei til et vaktmesteroppdrag i sentrum av Istanbul i april i år. Helst skulle han ha gått på skolen.

Skoletilbudet skulle egentlig vært fullfinansiert

I Tyrkia, Libanon og Jordan, de tre landene som huser flest syriske flyktninger, mangler hundretusener av barn et skoletilbud.

Det skjer til tross for at verdenssamfunnet har lagt så mye penger på bordet at skolegang for alle burde vært fullfinansiert.

Millioner av dollar som er blitt lovet til syriske flyktningbarns skolegang, nådde aldri frem, kom for sent frem, eller kan ikke dokumenteres på grunn av dårlige rapporteringsrutiner, sier menneskerettighetsgruppen Human Rights Watch (HRW).

 • Hundretusener av syriske barn uten skolegang i Tyrkia: 11-åringen måtte jobbe overtid.
Den britiske statsministeren David Cameron var vertskap for Syria-konferansen i London i februar 2016. Norges statsminister Erna Solberg og Tysklands kansler Angela Merkel var blant deltagerne som lovet milliardbeløp til syriske flyktninger.

Pengene kom ikke frem i tide – barna mistet skolegang

De har kartlagt hvor det ble av milliarder av kroner som ble lovet til utdanning i Tyrkia, Jordan og Libanon under den store Syria-konferansen i London i februar 2016. De fant store sprik mellom beløpene de store giverlandene sier ble bevilget, og beløpene som ble rapportert nådde frem til mottagerne i løpet av 2016.

At man ikke klarte å få frem pengene i tide, bidro til at 530.000 syriske barn i skolealderen ikke fikk et skoletilbud i skoleåret 2016–2017, skriver HRW i sin rapport.

– Donorer og mottagerland har lovet at syriske barn ikke skal bli en tapt generasjon, men det er akkurat det som skjer, sier Simon Rau i HRW.

– Mer innsyn i finansieringen kan bidra til å vise hva som går galt. Dermed kan man få gjort noe med det og få barna til skolen.

Flyktninger skulle få hjelp der de var, fremfor å komme til Europa. Men i Tyrkia, Libanon og Jordan er det mange flyktningbarn som ikke får gått på skole. Bildet er tatt på den greske øya Lesvos i november 2015.

11 milliarder ble gitt – likevel manglet det penger ved skolestart

Donorene og mottagerlandene var under London-konferansen enig om at man skulle få på plass et skoletilbud til alle barna innen skoleåret 2016–2017. I Norge og i andre land var det et gjentagende mantra at flyktninger skulle få hjelp der de var, fremfor at de skulle komme til Vest-Europa.

De seks donorene som ga mest, EU, USA, Tyskland, Storbritannia, Japan og Norge, opplyser at de alene nådde målet om å få inn 1,4 milliarder dollar (11 milliarder norske kroner) for å finansiere skolegang inne i Syria og i landene som har tatt imot flyktninger i regionen.

Likevel manglet det mye penger ved skolestart, da man trengte penger til lærerlønninger og skolemateriell.

Da skoleåret skulle begynne i september 2016, manglet Jordan 171 av 250 millioner dollar. Libanon manglet 181 av 350 millioner dollar. FNs organisasjoner i Tyrkia ba om 137 millioner dollar, men fikk bare 111. Ved skolestart hadde man bare fått et sted mellom 14,7 og 46 millioner dollar.

Norge: Pengene kom frem

Det norske utenriksdepartementet sier i en kommentar at det ikke er riktig at pengene ikke er kommet frem til de syriske flyktningbarna.

– Giverlandene utbetalte faktisk hele 2 milliarder dollar mer enn det de lovet for 2016. Londonkonferansen har bidratt til at flere hundre tusen syriske barn fått utdanning, sier statssekretær Marit Berger Røsland i Utenriksdepartementet.

De skriver også i en e-post til Aftenposten at «når giverne så at det manglet midler ved skolestart 2016, var det også flere som kom med tilleggsbevilgninger, ikke minst Norge».

UD mener det er viktig å skille mellom innsatsen som faktisk er blitt gjort, og Human Rights Watch sin metode for å spore opp midler som er blitt utbetalt. At HRW ikke synes det er lett å spore midlene, betyr ikke at barn ikke får utdanning, mener de.

– Det er en stor utfordring at mange syriske barn ikke får oppfylt sin rett til utdanning. Men dette handler ikke bare om bistandsmidler, men også om politikk, logistikk, sikkerhet, språk og fattigdom som gjør at mange barn må jobbe eller blir giftet bort i stedet for å gå på skole, sier Røsland. – Sammen med nabolandenes myndigheter og utdanningspartnere jobber vi for at flere syriske flyktningbarn skal få gå på skole.

UD opplyser at nærmere 20 prosent av den norske støtten til Syriakrisen går til utdanning.

– Utdanning, ikke minst til Syriakrisen, er høyt på Norges dagsorden år statsministeren og utenriksministeren deltar på FNs generalforsamling i New York neste uke, sier Røsland.

Les mer om

 1. Human Rights Watch
 2. Jordan
 3. Tyrkia
 4. Syria
 5. Libanon
 6. Syriakrigen