Nå er det EU som trygler Tyrkia om hjelp

OSLO/ISTANBUL/BRUSSEL (Aftenposten): Tre milliarder euro og mer liberale visumregler for vanlige tyrkere, kan bli prisen EU må betale for å få Tyrkia med på en flyktningavtale.

Forholdet mellom Tyrkia og EU har vært komplisert og tyrkerne har klaget over at deres medlemskapsønsker har blitt trenert. Men nå er det EU-lederne som ber om hjelp fra Tyrkia. Her er Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan og EU-president Donald Tusk under et møte i Brussel nylig.

Ifølge Financial Times skal EU-kommisjonen og Tyrkias president, Recep Tayyip Erdogan ha blitt enige om en foreløpig avtale i Ankara. Den vil imidlertid kreve politisk godkjennelse og er fortsatt ikke behandlet av EUs medlemsland.

Forhandlingene med Tyrkia var også et viktig diskusjonspunkt på toppmøtet mellom Unionens stats— og regjeringssjefer i Brussel torsdag kveld.

— De fleste krigsflyktningene kommer til Europa via Tyrkia. Vi kan ikke få orden og stoppe flyktningstrømmen uten å samarbeide med Tyrkia, sa Tysklands forbundskansler Angela Merkel til Forbundsdagendenne uken.

Hun drar til Istanbul denne helgen, og er en av flere EU-topper som nå prøver å få til en endelig avtale med det tyrkiske lederskapet.

Les hvordan menneskesmuglerne opererer på Tyrkias kyst.

Les også

Menneskesmuglere stakk av med pengene hennes

Under press

Merkel er nå under økende press på hjemmebane. Innenriksminister Thomas de Maiziere sa i går at antallet asylsøkere til Tyskland i år "rett og slett er for høyt".

Her går migranter gjennom en nyoppsatt teltleir i Tyskland. Det er ventet at opp mot 1,5 millioner vil søke om asyl i landet i år.

Men Tyrkia, som selv huser over to millioner syriske flyktninger, vil ha noe igjen for innsatsen. Landet, som har søkt om EU-medlemskap i flere tiår, har hatt mange resultatsløse møter med EU, blant annet om visaliberalisering.

Nå er EU som kommer til Tyrkia.

Stiv pris for EU

I et utkast til avtale legges det opp til at EU skal betale opptil tre milliarder euro (28 milliarder kroner) i støtte. I tillegg blir Tyrkia tilbudt mer liberale visum-regler som ifølge Financial Times vil gi 75 millioner tyrkere tilgang til Schengen fra 2016.

Avtalen må imidlertid godkjennes av alle EU-landene før den kan tre i kraft. Flere har allerede uttrykt skepsis til den stive prisen som skal være seks ganger høyere enn EUs opprinnelige forslag.

Som gjenytelse skal Tyrkia styrke grensekontrollen og bedre samarbeidet med Hellas. De skal også få på plass en avtale som gjør at EU kan deportere asylsøkere til Tyrkia. I tillegg har de lovet å få på plass et system som kan gi syrere i Tyrkia en reell mulighet til å jobbe og leve i landet.

I Sverige rigger de til madrasser for flyktninger.

Les også

På seks timer ble denne gymsalen ryddet for å ta imot 320 flyktninger

Bekymret for menneskerettigheter

Tyrkia har fått mye kritikk fra EU de siste årene for å ha fengslet journalister og å begrense den frie pressen.

Vinteren er i anmarsj også her på grensen mellom Kroatia og Ungarn. EU forventer at flyktningstrømmen vil fortsette gjennom vinteren og tilta til våren igjen.

Seniorforsker Emma Sinclair-Webb i Human Rights Watch er bekymret for om EUs forhandlinger med Tyrkia for å få hjelp til å håndtere flyktningene kan gjøre at det blir sett gjennom fingrene med andre problemer.

— Jeg er bekymret for europeiske lands samarbeid med Tyrkia i forbindelse med flyktningene, og at de dermed at de overser de problemene Tyrkias pressefrihet.

Hun mener også at man skal huske på at forholdene for flyktningene i Tyrkia ikke er bra.