Svenske Ali Gharavi og de syv øvrige forlot Silivri fengsel utenfor Istanbul onsdag, fire måneder etter at de ble pågrepet i Tyrkia.
– Vi er en stor familie nå, takk til dere alle som kjempet for å få oss ut, sier Gharavi.
Aktivistene er tiltalt for å ha tilknytning til væpnede terrorgrupper og for å planlegge opprør. De sier selv at de bare deltok på et seminar om digital sikkerhet da de ble pågrepet på et hotell utenfor Istanbul i juli.
Tiltalene mot aktivistene opprettholdes, men Gharavi og tyske Peter Steudtner er frie til å forlate landet. Totalt er det 11 tiltalte aktivister i saken, blant dem Amnestys Tyrkia-sjef Idil Eser. Samtlige nekter straffskyld.
Dommeren i saken besluttet onsdag kveld å løslate åtte av de ni aktivistene som var varetektsfengslet.
Amnestys Idil Eser er overrasket over domstolens beslutning, som kom samme dag som rettssaken startet i Tyrkia.
– Fortsatt sitter mange av våre venner og journalister fengslet. Vi kommer til å jobbe helt til alle menneskerettsforkjempere og journalister er sluppet fri, sier hun til Reuters.
Amnestys lokale leder i Tyrkia, Taner Kilic, er fortsatt fengslet og fremstilles for en domstol i Izmir vest i landet torsdag.
Tyrkia har kastet over 50.000 mennesker i fengsel siden kuppforsøket sommeren 2016, mens 110.000 offentlig ansatte har fått sparken.
Fengslingen av Steudtner førte til en kraftig opptrapping i den diplomatiske krisen mellom Tyrkia og Tyskland.
- Svensken og tyskeren holdt et kurs i Tyrkia: Nå risikerer de 15 års fengsel.
Test for rettsvesenet
– En test for Tyrkias rettsvesen, som vil vise om det å stå opp for menneskerettigheter nå er blitt kriminelt i Tyrkia, sa lederen for Amnestys virksomhet i Europa, John Dalhuisen, da rettssaken startet.
Både Tyskland, Sverige og Amnesty International har reagert kraftig på pågripelsene og kaller anklagene grunnløse og politisk motivert.
– Vi har gått gjennom anklagene og finner dem grunnløse, sier lederen for Amnesty i Sverige, Anna Lindenfors.
Hun var selv til stede i rettssalen onsdag og beskriver hele rettsprosessen som absurd.
– Vi kommer aldri til å gi opp kampen for våre venner og menneskerettighetene, tvitrer hun fra utsiden av rettslokalet.
Språkkart som bevis
Svenske Ali Gharavi har fortalt at han i perioder har følt seg dårlig, både fysisk og psykisk, under fengslingen.
Han deltok på seminaret som IT-konsulent. Som bevis bruker påtalemyndigheten blant annet et kart de har funnet på datamaskinen hans. Det viser ifølge aktoratet Tyrkia som «et språkhistorisk annerledes land forbundet med en separat stat».
Ifølge Gharavi er kartet tatt ut av sin sammenheng. Amnesty har opplyst at det er snakk om et lingvistisk kart som den språkinteresserte svensken har brukt i utdanning av lærere.