Verden

Ungarn tar imot flere asylsøkere enn Storbritannia

Migrantene som flykter til Storbritannia under Den engelske kanal skaper redsel og store overskrifter. Men britene tar imot få asylsøkere, sammenlignet med andre EU-land.

Demonstranter reagerer på politikernes behandling av migranter, under en større markering i London i april. Støttedemonstrasjonen ble holdt utenfor the Houses of Parliament.

 • Reidun J. Samuelsen
  Reidun J. Samuelsen
  Journalist i utenriksredaksjonen

En halv million mennesker lever på vent i Europa. De venter på et ja eller nei fra asylmyndighetene i ulike europeiske land.

Hvor i Europa vil migrantene bo?

Tyskland tar imot over seks ganger så mange asylsøkere som Storbritannia, viser årsstatistikken fra European Asylum Support Office (EASO) som ble publisert for en snau måned siden. Av de rundt 660.000 migrantene som søkte asyl i Europa i fjor, valgte over 200.000 av dem Tyskland. Deretter følger Sverige med 81.000 asylsøkere, fulgt av Italia, Frankrike og Ungarn. På sjetteplass finner vi Storbritannia med snaut 32.000 asylsøkere.

EASOs tall omfatter alle EUs 28 medlemsland, pluss Norge og Sveits, og ifølge statistikken inntar Norge en 12. plass med 13.000 asylsøkere.

Budapest fremfor London?

Fra 1. januar til 1. juni kom det 68 prosent flere asylsøkere til Europa, enn i samme periode i fjor. Den gruppen som har stått for brorparten av økningen, er migranter fra Kosovo. Mellom januar og mai i år ble det registrert flere asylsøkere fra Kosovo enn fra Syria. Den enkleste ruten til EU for migranter fra Vest-Balkan, går via Ungarn. Det er ene og alene årsak til at Ungarn gikk forbi Storbritannia på asylsøkerstatistikken for 2014, og for første del av 2015. Ungarns innvandringskritiske regjering har svart med å iverksette bygging av et gjerde som strekker som 17,5 mil langs grensen med Serbia for å hindre migranter fra Asia, Afrika og Balkan fra å komme inn i landet.

Les også Aftenpostens reportasje fra flyktningeleiren i Calais:

Les også

Risikerer livet for å lure seg over Den engelske kanalen

Dublin et skjellsord, ikke en destinasjon

Hvorfor er det så mange migranter som søker om asyl i Tyskland og Sverige, når de aller fleste kommer til Europa via land som Italia og Hellas? EUs omdiskuterte Dublinkonvensjon er klar: det første landet en immigrant kommer til, skal ta seg av asylsøknaden. I praksis er det mange som omgår regelverket.

— Syrerne forsvinner i taxi idet de kommer i land, ble Aftenpostens Europa-korrespondent fortalt da hun var på reportasjereise i Sør-Italia. Migranter med penger og kontakter kan unngå å bli registrert ved ankomst, mens mindre ressurssterke asylsøkere får søknaden sin behandlet i Italia.

Migranter fra Balkan, Syria og Eritrea er de største gruppene som søker asyl i EU.

LES :

Les også

Trodde du flest flyktninger kom båtveien fra Libya? - Tro om igjen

Storbritannia vs. Frankrike

FRANCE--A-løpet-stor-sy197639.jpg Foto: PASCAL ROSSIGNOL

Migrantene i den gigantiske flyktningeleiren «jungelen» ved den franske havnebyen Calais, ønsker å bli registrert som asylsøkere i Storbritannia. Derfor risikerer de livet for å komme seg gjennom tunnelen under Den engelske kanal. Er de først på britisk jord, blir søknaden behandlet der. Mange av dem har slektninger i landet, der de kan bo og jobbe som illegale immigranter. Andre setter sin lit til asylmyndigheter som statistisk sett innvilger flere søknader enn i Frankrike, ifølge Sky News.Her er britiske myndigheters egne tall, samt et innlegg fra Migration Observatory som kommenterer britisk asylpolitikk.

 1. Les også

  Tusenvis av flyktninger stormer tunnelen for et liv i Storbritannia

 2. Les også

  Kommentar: Flyktningene Europa ikke vil se

Relevante artikler

 1. VERDEN
  Publisert:

  Asylsøknadene til Europa øker igjen. Men nå kommer stadig flere innvandrere fra vest.

 2. VERDEN
  Publisert:

  «Jungelen» ble jevnet med jorden. Nå setter tusenvis av migranter seg i småbåter for å krysse kanalen.

 3. VERDEN
  Publisert:

  Tømmingen av «Jungelen» i Calais har begynt

 4. VERDEN
  Publisert:

  Listhaug ville ha Europas strengeste asylpolitikk. Her er tallenes tale.

 5. VERDEN
  Publisert:

  Sudansk 16-åring funnet død på fransk strand

 6. VERDEN
  Publisert:

  700 migranter kan ha omkommet i Middelhavet på bare en uke