Verden

Diktator utnevner konen til visepresident

Aserbajdsjans president Ilham Alijev sammen med sin kone Mehriban Alijeva, som blir hans nestekommanderende, i forbindelse med at Formula One Grand Prix of Europe ble arrangert i hovedstaden Baku sommeren 2016.

Den norgesvennlige presidenten i den tidligere sovjetstaten Aserbajdsjan utnevnte tirsdag kona til første visepresident.

  • Steinar Dyrnes
    Steinar Dyrnes
    Journalist

Alijev-familien har styrt olje- og gassrike Aserbajdsjan i store deler av de siste 48 årene. Siden 1969 er det bare i årene 1982 til 1993 at de ikke har regjert landet som i dag har rundt 10 millioner innbyggere.

Tirsdag styrket president Ilham Alijev (55) familiens grep ytterligere over den tidligere sovjetstaten i Kaukasus. Alijev utnevnte konen Mehriban Alijeva (52) til første visepresident.

Endret grunnloven

Det var en kontroversiell folkeavstemning i september i fjor som sa ja en grunnlovsendring som innfører to visepresidenter, hvor den ene skulle være første visepresident. Dette blir den nest høyeste posisjonen i Aserbajdsjan. Dersom presidenten skulle være ute av stand til å utføre sine plikter, er det den første visepresidenten som tar over.

Se det litt rare øyeblikket da presidentens kone blir utnevnt:

Folkeavstemningen godkjente også at presidentens valgperiode økes fra fem til syv år. Dette er ikke første gang at Alijev gjennomfører omstridte folkeavstemninger. I 2009 godkjente en folkeavstemning å fjerne en paragraf i grunnloven som sier at presidenten kan sitte i maksimalt to perioder. Dermed åpnes det opp for at Ilham, som sin far Hejdar, kan bli president helt til han dør.

Rangeres blant verdens 20 verste regimer

Aserbajdsjan er ikke kjent for å avholde frie og rettferdige valg eller folkeavstemninger. På den årlige demokratiindeksen til Economist Intelligence Unit er Aserbajdsjan rangert som 149 av 167 land, nesten ti plasser bak et land som Zimbabwe.

På bunn er Nord-Korea. Øverst er Norge, som grunnet olje og gass har relativt tette bånd til et Aserbajdsjan som geopolitisk ligger sentralt plassert til inneklemt mellom Russland, Iran og Tyrkia. På en lignende oversikt fra Freedom House, rangeres også Aserbajdsjan blant verdens 20 verste regimer.

Statoil var nest største utenlandske investor

Høsten 2013 var Statoils investeringer i Aserbajdsjan oppe i mer enn 5 milliarder dollar. Med det var Statoil den nest største utenlandske investoren i landet. Siden har Statoil solgt seg kraftig ned i landet. Olje og gass har ført til betydelig økonomisk vekst og har redusert fattigdomsraten kraftig i Aserbajdsjan.

Kronprins Haakon var i Aserbajdsjan i 2011, mens daværende Statoil-sjef Helge Lund var i hovedstaden Baku og møtte rundt 50 ansatte blant annet i april 2013. Da møtte han også president Alijev og undertegnet en intensjonsavtale som kunne ende i mer oljeproduksjon.

Kronprins Haakon møtte Ilham Alijev i 2011.

Menneskerettighetsforkjempere mener at Vesten er lite villig til å konfrontere Alijev grunnet landets strategiske plassering, oljen og landets rolle som transittrute for amerikanske soldater til og fra Afghanistan.

– Et brutalt regime

Blant dem som har uttalt seg kritisk, er informasjonssjef Berit Lindeman i Den norske Helsingforskomité.

–  Aserbajdsjan har under president Ilham Alijev blitt et brutalt regime som det ikke snakkes altfor mye om og regimet får stort sett operere uten større protester fra vestlige land, sa Lindemann til Aftenposten høsten 2013.

– Utviklingen i Aserbajdsjan har i et menneskerettslig og demokratimessig perspektiv vært tragisk. Valgene har mer i enn i ti år vært en rekke farser som har avløst hverandre. Dette valget forventer vi ikke noe nytt fra. Opposisjonen er svak, har hatt problemer med å fornye seg og å tiltrekke ny støtte, men dette har ikke minst vært forårsaket av at myndighetene har slått ned på organisert opposisjon med tung hånd, sa Lindeman.

  • Ordre fra den nye diktatoren: Alle familier på landsbygda må ha 100 høner

Norsk minister: - En meget visjonær og intelligent leder

Daværende utenriksminister Espen Barth Eide skrøt av Ilham Alijev til Dagens Næringsliv i forbindelse med et besøk i 2013.

– Det er en meget visjonær og intelligent leder. Han har en langsiktig visjon for landet. Det at han sitter en stund gjør at han kan tenke langsiktig, sa Eide.

Aserbajdsjans daværende president Heidar Alijev, faren til dagens president, flankert av kong Harald og dronning Sonja under audiens på Slottet i 1996.

Det er ikke bare Aserbajdsjans politiske liv som domineres av presidentens familie, ofte referert til som «Familien». De kontrollerer også store deler av landets næringsliv. Førstedamen har vært medlem av nasjonalforsamlingen og fikk mye positiv omtale i statspressen for sine angivelige initiativer der.

Var sjef for Eurovision Song Contest-finalen

Hun har dessuten markert seg som leder av Hejdar Aliyev-stiftelsen, som deler ut store penger til veldedige formål. Noe som også gir mye god PR for henne på statlig TV. «Familien» har også sikret seg et godt grep om Eurovision Song Contest (ESC) da finalen ble holdt i hovedstaden Baku i 2012. Førstedamen var leder av arrangementet og svigersønnen ble utpekt til å synge i pausen.

I likhet med mange andre tidligere sovjetrepublikker er persondyrkelse også fremtredende i Aserbajdsjan. Det spesielle med aserbajdsjanerne er at de har gjort det til en eksportartikkel. Som Aftenposten tidligere har skrevet har om, har Ilham i løpet av et drøyt tiår sørget for at statuer av pappa Hejdar Alijev blitt satt opp verden rundt, fra Beograd, Mexico by og til Kairo.

Les mer om

  1. Equinor
  2. Baku