Verden

Republikanernes Obamacare-alternativ møter motstand i egne rekker

Planen for å skrote og erstatte Obamacare ble presentert av republikanerne i natt. Den kan raskt bli felt av ledende republikanere i Senatet.

Helt siden 2010 har republikanerne kjempet for å omgjøre Barack Obamas helsereform. Bildet er fra et folkemøte med en republikansk politiker i Indianapolis, Indiana i 2013.
 • Kristoffer Rønneberg
  Kristoffer Rønneberg
  Aftenpostens korrespondent i USA

Helt siden Barack Obamas helsereform ble vedtatt i mars 2010, har republikanerne hatt det som en av sine fremste kampsaker å få loven – kjent som Obamacare – skrotet og erstattet med noe annet.

Valget i november sørget for at partiet fikk makten i Det hvite hus samtidig som det beholdt flertallet i Representantenes hus og Senatet – noe som i teorien gjør det lettere å få vedtatt en ny helsereform.

USA er ett av svært få land i verden som ikke har et statlig drevet helsevesen. I stedet må innbyggerne tegne private helseforsikringer. Systemet er spesielt komplisert fordi alle 50 delstater opererer med hvert sitt marked for helseforsikringer.

I natt kom forslaget til ny helsereform fra republikanere i Representantenes hus. Men partikolleger i Senatet har lenge gjort det klart at de er skeptiske til den nye planen.

Beholder mye fra Obamacare

Her er hovedpunktene i det nye forslaget, som også Trump-administrasjonen har vært med på å utforme:

 • Helseforsikring blir frivillig. Obamacare sørget for at det ble mye lettere å få tilgang til helseforsikring i USA, men samtidig ble det innført en bot for dem som valgte å forbli uforsikret. Det nye forslaget fjerner denne boten. Samtidig åpner forslaget for at forsikringsselskapene kan legge til 30 % på forsikringspremien dersom kundene velger å være uten forsikring i mer enn tre måneder. Dette betyr at «boten» for å være uten forsikring nå går til forsikringsselskapene, ikke til staten.
 • Obamacares mest populære elementer beholdes. Med Obamacare kan man forbli på foreldrenes helseforsikring inntil fylte 26 år. Det republikanske forslaget beholder denne populære ordningen. I tillegg gjør de ingenting med kravet om at ingen skal nektes forsikring dersom de har eksisterende helsebekymringer – noe som var tilfelle før Obamacare.
Tilhengere av Obamacare har i flere måneder gjennomført demonstrasjoner over hele USA for å legge press på politikerne om å beholde helsereformen fra 2010.
 • Den føderale støtteordningen Medicaid forblir delvis – i hvert fall frem til 2020 – en del av helselovverket for amerikanerne med lavest inntekt – i de delstatene som ønsker dette. Denne ordningen sørget for at ytterligere ti millioner mennesker ble gitt et subsidiert helsetilbud gjennom Obamacare i de 31 delstatene som valgte å inkludere denne biten. Flere av disse delstatene er i dag styrt av republikanske guvernører som ikke ønsker å ta helsetjenestene fra sine fattigste velgere.
 • Den nye ordningen blir mer fleksibel for både forsikringsselskaper og kunder, noe som potensielt betyr lavere premier for unge, friske mennesker og høyere premier for eldre, sykere mennesker.

Flere republikanske senatorer er skeptiske

Demokratene i begge kamre i Kongressen har for lengst varslet hard kamp mot ethvert republikansk forslag om å endre det mange anser som Obamas fremste innenrikspolitiske seier. Men partiet er mindretall og kan dermed ikke hindre at forslaget blir omgjort til en del av lovverket.

Det kan derimot republikanerne. Dersom samtlige demokrater stemmer mot det nye forslaget, skal det bare tre republikanske senatorer til for å sende hele planen tilbake til planleggingsbordet.

Og minst fire republikanske senatorer har allerede varslet at de er skeptiske til den nye planen.

Demokratiske ledere som senator Chuck Schumer og representant Nancy Pelosi har varslet hardt kamp mot ethvert forsøk på å skrote Obamacare.

De fire senatorene – Rob Portman (Ohio), Shelley Moore Capito (West Virginia), Cory Gardner (Colorado) og Lisa Murkowski (Alaska) – gjorde det i et brev på mandag klart at de ikke er fornøyde med Medicaid-ordningen i det nye forslaget, som åpner for å fjerne tilgangen til den føderale helseordningen i 2020 for innbyggere med lavest inntekt.

– Dette kan føre til redusert tilgang til livreddende helsetjenester, skriver de fire senatorene.

Tror 15 millioner kan miste helsetjenester

Andre republikanere, som Kentucky-senator Rand Paul, misliker det nye forslaget fordi det ligner for mye på den forrige helsereformen fra 2010.

– Dette ligner sannelig på Obamacare Light! skrev Paul på Twitter etter at han var blitt fortalt om hovedtrekkene i den nye planen.

Svært mye er uklart når det gjelder konsekvensene av det nye forslaget – ikke minst spørsmålene om hvor mye dette vil koste og hvor mange som står i fare for å miste tilgangen til en helseforsikring de har råd til.

Loren Adler, som er direktør for Schaeffer Initiative for Innovation in Health Policy og tilknyttet tankesmien Brookings, anslår at minst 15 millioner mennesker kommer til å miste helseforsikring dersom forslaget blir vedtatt:

Paul Ryan, som er speaker i Representantenes hus og i årevis har jobbet for å fremme et Obamacare-alternativ, sa i en uttalelse i natt at det nye forslaget vil «redusere prisene, oppfordre til konkurranse og gi hver amerikaner tilgang til helseforsikring av god kvalitet og til en god pris.»

Foreløpige tegn tyder på at han har flertallet av Representantenes hus med seg. President Trumps uttalelser i talen til Kongressen forrige uke indikerer også at han er kjent med og fornøyd med den nye planen.

Spørsmålet blir hvor hardt demokratene kjemper imot – og om det blir republikanere i Senatet som ender opp med å skrote Obamacare-alternativet.

Følg Aftenpostens USA-korrespondent i sosiale medier:

Kristoffer Rønneberg (@ronneberg) | TwitterKristoffer Rønneberg, Aftenpostens korrespondent i USA | Facebook

Vil du lese flere artikler fra Aftenpostens utenriksredaksjon? Følg oss på Facebook og Twitter.

Få med deg det som skjer i verden. Følg Aftenposten Verden på Facebook og Twitter.

Les mer om

 1. Helsepolitikk
 2. USA
 3. Forsikring
 4. Donald Trump
 5. Republikanerne, USA
 6. Demokratene, USA
 7. Paul Ryan