Verden

Arkeologer fant over 3000 år gammel faraostatue i Kairo

Kolossen, som trolig er av farao Ramses II, ble funnet i slummen i den egyptiske hovedstaden.

Ramses II regnes som den største av Egypts gamle faraoer. Statuen ble funnet i nabolaget Matariya.
  • Reuters
  • Tarjei Kramviken
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

– Forrige tirsdag ringte de meg for å fortelle om den store oppdagelsen av en koloss av en konge, mest sannsynlig Ramses II, laget av kvartsitt, sa fornminneminister Khaled al-Anani til Reuters da statuen ble vist frem torsdag.

Han kaller oppdagelsen en av de viktigste noensinne. Kolossen ble funnet nær ruinene av Ramses IIs soltempel i den gamle byen Heliopolis, som i dag ligger øst i den moderne storbyen Kairo.

Ramses II, også kjent som Ramses den store, var den mektigste av faraoene i det gamle Egypt. Han var del av det niende dynastiet og styrte fra 1279 til 1213 før Kristus.

En mann går forbi det enorme hodet på statuen.

Faraoen ledet flere felttog og utvidet det egyptiske riket så det strakte seg fra Syria i øst til Nubia, dagens Sør-Egypt og Nord-Sudan, i sør.

– Vi fant bysten til statuen og den nedre delen av hodet. Nå har vi fjernet hodet og vi fant kronen, det høyre øret og deler av det høyre øyet, sier Anani til nyhetsbyrået.

Torsdag heiste en stor gaffeltruck statuen ut av vannet det ble funnet i. Rundt sto arkeologer, representanter for det offentlige, nysgjerrige innbyggere i området og pressen og så på.

De tyske og egyptiske arkeologene har også funnet toppen av en kalksteinsstatue av farao Seti II, Ramses barnebarn.

Det var Ramses som grunnla det gamle soltempelet i Heliopolis, noe som gjør det overveiende sannsynlig at den store statuen er av ham, sier arkeologene.

  • Er du interessert i historie og arkeologi? Da bør du lese denne saken om steinen som ble nøkkelen til Egypts historie.

Tempelet var ett av de største i Egypt, men det ble ødelagt i den gresk-romerske perioden av antikken. Mange av obeliskene fra tempelet ble flyttet til Alexandria eller Europa, og resten av tempelet ble plyndret og steinene ble brukt som byggematerialer andre steder i Kairo.

Eksperter vil nå forsøke å finne resten av de to statuene og restaurere dem. Om de lykkes og kolossen faktisk er av Ramses II, vil den bli flyttet til inngangen til det store museet som for tiden bygges i Giza utenfor Kairo. Museet skal etter planen åpne neste år.

Arkeologene fant statuene blant halvferdige bygninger og grusveier i arbeiderklassebydelen Matariya.

Lederen for de tyske arkeologene sier til Reuters at de gamle egypterne trodde Heliopolis var solgudens hjem.

– Etter faraoenes tro ble hele verden skapt i Matariya, forteller Dietrich Raue.

– Det betyr at alt måtte bli bygd her: statuer, templer, obelisker. Alt. Men kongene bodde aldri i Matariya, fordi det var solguden som bodde her, fortsetter han.

Arkeologene har også funnet deler av en gammel obelisk.

Funnene kan bety en sårt tiltrengt vitamininnsprøytning for Egypts viktige turistindustri. Den har hatt store problemer i tiden etter at diktatoren Hosni Mubarak ble avsatt i 2011.

Antallet turister gikk i 2011 ned fra 14,7 millioner året før til bare 9,8 millioner.

Bombeangrepet mot et russisk fly i oktober 2015 rammet også reiselivsnæringen hardt. Angrepet kostet 224 mennesker livet.

Les mer om

  1. Egypt
  2. Kairo