Verden

Trump gjorde helomvending i siste liten. Han legger skylden på demokratene.

Trump kansellerte fredag en avstemning om republikanernes forslag til å erstatte Barack Obamas helsereform. - Kanskje dette var det beste som kunne skjedd, sa presidenten.

Trump møter pressen i Det ovale kontor etter sitt nederlag i Kongressen.
  • Christina Pletten
    Christina Pletten
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Donald Trump gjorde helomvending og trakk tilbake avstemningen om helsereformen i Kongressen fredag kveld. Han la skylden på demokratene.

– Det var veldig vanskelig når ingen demokrater ville stemme for den, sa Trump i en pressekonferanse i Det hvite hus.

– Dessverre vil Obamacare eksplodere, det kommer til å bli et dårlig år for den, sa presidenten, og kalte de demokratiske lederne for «tapere». Samtidig sa han at det nå var nødvendig med samarbeid mellom de to partiene.

– Det er de som er ansvarlige for Obamacare, sa presidenten.

Presidenten sa også at dette «kanskje var det beste som kunne skje», fordi de ville få en enda bedre plan «etter at Obamacare har eksplodert».

– Dette har vært en interessant erfaring, sa Trump.

Må «leve med» Obamacare

Lovforslaget skulle erstatte Barack Obamas helsereform Affordable Care Act. Dette har vært en av republikanernes viktigste valgløfter. Likevel har partiet hatt store problemer med å bli enige om hvordan det nye forslaget skulle se ut.

– Vi kom veldig nær å få flertall. Men når du ikke får noen stemmer fra den andre siden, er det vanskelig, sa Trump.

– Jeg skal ikke tilsløre dette, dette er en veldig skuffende dag for oss, sa speaker Paul Ryan, republikanernes øverste leder i Representantenes hus, på sin pressekonferanse fredag kveld. Lovforslaget var basert på Ryans originale plan.

– Nå må amerikanerne «leve med Obamacare» enn så lenge, sa Ryan.

– Presidenten gjorde alt han kunne. Han har vært fantastisk.

Intense forhandlinger

Trump har drevet intens lobbyvirksomhet de siste dagene for å få så mange som mulig av republikanerne i Representantenes hus til å støtte helseplanen. Trump har stort flertall i dette kammeret, med 237 av 435 representanter. Det trengs vanligvis 218 for å få flertall.

Det hvite hus og speaker Paul Ryan kom med en rekke innrømmelser for å gjøre planen mer spiselig for partiets erkekonservative ytre høyrefløy – kjent som Freedom Caucus. Likevel var det ikke nok.

– Det er en blokk med nei-velgere fra denne gruppen som ikke ville endre mening. Det gjorde at vi ikke fikk dette til, sa Ryan.

Presidenten ga torsdag sine egne partifeller et ultimatum: stem for forslaget, eller vær ansvarlig for at Obamacare blir værende.

Til tross for at presidenten hadde insistert på at avstemningen skulle finne sted, trakk han den altså tilbake i siste liten fredag kveld norsk tid.

Må lære å regjere

Trump har prøvd å overtale de mest konservative representantene i Kongressen i dagevis, med vekslende hell. Presidenten inviterte dem til Det hvite hus og gikk med på flere endringer i lovforslaget. Likevel var de ikke fornøyd.

– Nå skal vi bevege oss videre til andre ting vi har planlagt, sa Ryan, og nevnte blant annet skattereform og sikring av grensen. Han innrømmet også at denne bitre prosessen ville gjøre skattereformen vanskeligere, og at republikanerne må jobbe med å samle partiet.

– Nå må vi regjere og få 216 medlemmer til å bli enige om saker, sa Ryan.

Speaker Paul Ryan i Kongressen fredag klarte ikke å samle nok stemmer til republikanernes helsereform, som er basert på Ryans plan.

Hissig debatt

Før den bebudede avstemningen var der en hissig debatt i Representantenes hus. Mange demokrater hudflettet republikanernes forslag, og påpekte at det ville gå ekstra hardt ut over eldre amerikanere.

– En millionær vil få en 30 000 dollar i skattelette. En eldre person som tjener 30 000 dollar i året vil se forsikringspremien øke fra 1700 dollar til 15 000 dollar i året. Dette sier mye om republikanernes moral. De er patetiske, sa Peter DeFazio fra Oregon.

– Etter dette vil helseforsikring være like verdiløst som en utdannelse fra Trump University, sa demokraten Steve Cohen fra Tennessee.

Republikanerne påpekte at Obamacare ikke fungerer, at forsikringspremiene har steget kraftig og at mange er misfornøyd med dekningen.

– Vi er her for å ta helse fra byråkratene og gi det tilbake til folket, sa representant Neal Dunn fra Florida.

– Egenandelen er nå så høy at det er som å ikke ha forsikring i det hele tatt.

Artikkelen oppdateres.

  • Trump hadde allerede en dårlig uke. Så ble han ydmyket av sine egne.
  • De stemte på Trump. Hvis han gjør som han har lovet, kan de være i livsfare.
  • Pokerspillet om amerikanernes helse er i gang. Trump er i trøbbel.
  • Obama vet at Trump vil prøve å ødelegge det han har gjort. Derfor har han lagt ut snubletråder.

Les mer om

  1. Donald Trump
  2. USA