Verden

- Tyrkere må ha bestemt seg på forhånd for å skyte

Oslo/Moskva (Aftenposten): Norsk jagerpilot mener nedskyting av kampflyet var forberedt.

 • Kjetil Hanssen
  Utenriksjournalist
 • Per Anders Johansen
  Aftenpostens Moskva-korrespondent

— 17 sekunder er svært kort tid. Tyrkerne må ha bestemt seg på forhånd for å skyte dersom noen krysser grensen, sier oberstløytnant Geir Ødegaard, hovedlærer ved Forsvarets høgskole.

Sneiet inn i Tyrkia?

Opplysningene om at det russiske kampflyet var i tyrkisk luftrom i 17 sekunder stammer fra tyrkiske myndigheter. Ødegaard, som har bakgrunn som jagerflypilot, mener dette stemmer godt med kartplottet som er offentliggjort. Den kursen som der er plottet inn, viser at flyet i en strekning på et par kilometer sneiet inn over tyrkisk territorium.

Russerne hevder på sin side at de to flyene de hadde i området, ikke var over tyrkisk luftfrom. Ifølge russerne ble de heller ikke advart.

Også russerne mener nedskytingen var forberedt og gjennomtenkt fra tyrkisk side.

- Dette ser ut som en planlagt handling for å provosere, sa Russlands utenriksminister Sergej Lavrov på en pressekonferanse onsdag.

- Ikke piloten som bestemmer

— I fredstid er det vanligvis ikke piloten som tar en slik avgjørelse. Den tas på høyere nivå. Piloten har hele tiden kontakt med en kontrollsentral på bakken, sier Ødegaard.

Også andre kilder i det norske luftforsvaret bekrefter overfor Aftenposten at det ikke ville vært mulig å bestemme seg for og å gjennomføre et angrep som svar på en grensekrenkelse i løpet av 17 sekunder.

Det tyrkiske forsvarets kart: Den lyseblå linjen er grensen og de røde angivelig de russiske flyenes kurs. Handout

— Unormal og sterk reaksjon

Geir Ødegaard minner om at tyrkerne den siste tiden har sagt at «nok er nok» og at de ikke vil akseptere grensekrenkelser.

— Dette er en unormal og meget sterk reaksjon. Langs den norske kysten rekker vi å avskjære fly før de krenker norsk territorium fordi de flyr i internasjonalt luftrom over havet. Her har man en landegrense og kortere tid, men det er uansett ikke er normal reaksjon i fredstid. Men dette er et krigsområde, og det fremstår som unødvendig og lite klokt av de russiske flyene å operere såpass nær den tyrkiske grensen, når man vet at Tyrkia tidligere har protestert skarpt mot dette, sier Ødegaard.

Fikk du med deg nyhetsanalysen fra Aftenpostens Moskva-korrespondent:

Les også

Hva gjør Putin når han får en kniv i ryggen? Trolig ikke så mye

Og her er nyhetsanalysen fra Aftenpostens korrespondent i Istanbul:

Les også

Derfor er Tyrkia et hinder i kampen mot IS

Rollene snudd om i 2012

I 2012 var rollene snudd om. Da ble et tyrkisk jagerfly skutt ned av syriske regjeringsstyrker utenfor kysten av Syria. Den gang var det tyrkerne som hevdet at de ikke krenket nabolandets luftrom, mens syrerne hevdet de gjorde det. Da sa Tyrkias leder Recep Tayiip Erdoğan ifølge BBC: «En kortvarig grensekrenkelse kan ikke være et påskudd for et angrep.»

Tyrkiske fly krenker også regelmessig gresk luftfrom, ifølge myndighetene i Hellas.

— Kan være uoppmerksom

Han er usikker på om tyrkerne faktisk har rukket å fyre av missilene mens det russiske flyet var over Tyrkia.

— Men det ser ut som om de traff inne i syrisk luftrom, sier Ødegaard.

Ifølge Russlands president Vladimir Putin ble flyet truffet 1 kilometer inne i Syria og styrtet 4 kilometer inne i landet.

Ifølge Ødegaard kan man slumpe til å havne på feil side av en grense uten at det var meningen.

— Man kan ha vært uoppmerksom et øyeblikk, man kan ha feilnavigert eller hatt problemer med navigeringsutstyret eller feilberegnet svingradiusen sin. Dette har hendt noen ganger med norske fly over Sverige, forteller han.

En turkmensk opprører i Syria viser frem deler fra det som antas å ha vært fallskjermen til en av de russiske pilotene. AP/NTB Scanpix

Ikke sikkert pilotene visste de ble angrepet

Ifølge Tyrkia advarte de det russiske flyet ti ganger i løpet av fem minutter før de avfyrte sitt missil.

— Det er uklart om russerne hørte dette. Slike advarsler blir sendt på nødfrekvensen, som man skal lytte på , men det er ikke noe i det som er kommet frem som tyder på at de russiske pilotene visste at de var under angrep, sier Ødegaard.

Russerne har på sin side anført at deres flyvere ikke ble advart av tyrkerne.

- Vet man ikke om et missil er låst på eget fly?

— Hvis man bruker radar til å låse missilet, vil det angrepne flyet merke det. Da piper det i cockpit og det kommer opp advarsel på skjerm. Men man kan også bruke varmesøkende missiler uten at radaren er låst på, og da vil det ikke nødvendigvis merkes i det angrepne flyet, sier Ødegaard.

Dette vet vi og dette vet vi ikke om nedskytingen av jagerflyet:

Les også

Putin: Den ene piloten overlevde nedskytingen

— Dolket i ryggen

Hendelsen tirsdag utløste en heftig ordkrig mellom Tyrkia og Russland og NATO innkalte til krisemøte. Putin kalte angrepet «en dolking i ryggen» og da konsekvensene ville bli alvorlige.

Forsonende uttalelser

Onsdag sier Tyrkias statsminister Ahmet Davutoglu at de ønsker å redusere spenningen med russerne og at Russland er Tyrkias «venn og nabo». Han beskrev hendelsen som «en kommunikasjonsulykke» og at de ikke kjente jagerflyets nasjonalitet de de skjøt, men at russerne flere ganger er blitt advart mot grensekrenkelser.

Lavrov: Ikke krigsplaner

— Vi har ikke tenkt å starte krig med Tyrkia, sa Russlands utenriksminister Sergei Lavrov onsdag.

Samtidig sa han at Russland vil reagere:

— Vi kan ikke la være å reagere etter det som skjedde, sier Lavrov.

— Vår holdning til det tyrkiske folk er ikke endret. Vi har spørsmål knyttet til handlingene til det nåværende tyrkiske lederskapet, sa Lavrov.

Kondolanser for pilot

Lavrov hadde onsdag en telefonsamtale med den tyrkiske utenriksministeren.

Her kom tyrkerne med kondolanse for den døde russiske piloten.

Den tyrkiske avisen Hürriyets førsteside onsdag proklamerer storkrise og gjengir Vladimir Putins uttalelse om at Russland er dolket i ryggen. HÜRRIYET

— Den tyrkiske utenriksministeren startet med å gi sine dype kondolanser etter at russiske tjenestemenn døde, og uttrykte sin beklagelse over det som skjedde, men på samme tid prøvde han å frikjenne handlingene til tyrkisk luftvåpen ved å insistere på at det russiske flyet hadde krenket Tyrkias luftrom, sa Lavrov.

Utplasserer luftvernbatteri

Den russiske utenriksministeren viser til at det ble opprettet en nødkommunikasjonslinje mellom den russiske operasjonsledelsen og det tyrkiske forsvarsdepartementet da den russiske militæroperasjonen i Syria startet.

— Den har ikke blitt benyttet, hverken i går eller tidligere. Det reiser flere alvorlige spørsmål også, sa Lavrov.

Russerne kunngjorde også onsdag at de nå vil utplassere S-400 luftvernraketter ved Hemeimeem-flybasen i Syria, der russiske kampfly opererer fra.

 • Interessert i utenriksstoff? Følg Aftenposten utenriks' Facebook-side.
 • Hva vil Paris-terroren ha å si for kampen mot IS? spør vi i den seneste utgaven av vår utenrikspodkast. Du kan lytte til den i spilleren under eller påSoundCloud, iiTuneseller fra vårRSS-strøm.
 1. Les også

  Nå vil de dempe spenningene mot Russland

 2. Les også

  Obama og Hollande vil trappe opp luftkrigen mot IS

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Skjøt ned russisk kampfly i november, fengslet for kuppforsøk nå

 2. FOTBALL

  Putin nekter russiske klubber å kjøpe tyrkiske spillere

 3. VERDEN

  Putin: – Vi skal finne de som styrte morderens hånd

 4. VERDEN

  Russisk spionfly ble skutt ned av syriske raketter, skylder på Israel

 5. VERDEN

  Kreml: Erdogan ber Putin om unnskyldning

 6. VERDEN

  Erdogan trosser Trump og resten av Vesten. Måtte han gi Putin noe?